Hogyan segíthetnek a filmek, ha kutyája fél a tűzijátéktól

Avatar admin | 2021.07.02. 6 Views 0 Likes 0 Ratings

6 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció ahhoz a cikkhez, amelynek címe: A filmek hogyan akadályozhatják meg kutyáját a tűzijátékok pánikjában

Fénykép: Aleksey Boyko (Shutterstock)

Minden július 4-én, amikor a tűzijáték robbant az éjszakai égbolton, kutyák milliói futnak fedezékért, ugatnak és zavartan zavarják az érzékeny kutyafülüket támadó zajokat. A tűzijáték félelmetes és zavaró a kutyák számára, akik nem tudják, hogy a kaktofónia kint ünnepli a „szabadságot”, és nem fenyegeti tűzhelyüket és otthonukat.

Mivel kutyája itt csak tehetetlen bámészkodó, nagy szolgálatot fog tenni nekik azzal, hogy felkészíti őket a tűzijáték szezonjának traumájára. Számos módszer alkalmazható a stressz kezelésére – ettől kezdve súlyozott „villásinggel” ellátva őket szorongás elleni gyógyszerek felhelyezésével—De a legegyszerűbb lehet az expozíciós terápia egyik formája.

A Negyedikig tartó napokban (és hetekben, ha van időd), szokássá tenni egy hangos, robbanásokkal teli film elkészítését, amint besötétedik. Ha a kutyája megszokja a filmszerű robbanások (vagy más hasonlóan bombázó filmzene hallását, mint a YouTube-videó egy tűzijátékról) mielőtt a súlyos testi sértés bekövetkezne, remélhetőleg képesek lesznek végigcsinálni az ünnepet anélkül, hogy összetévesztenék a zajt a civilizáció összeomlásával.

Miért félnek annyira a kutyák a tűzijátéktól?

A kutyád nem hipochondriacus. Ahogy a szaglásuk nem olyan, mint a tiétek, a hallásérzékük is jóval jobb – és érzékenyebb. A kutyák olyan magas decibeleket hallanak, hogy az emberek számára nem hallhatók, és olyan halk hangokat, hogy az emberek nem hallják őket. Van értelme, hogy a szuper hangos, látható forrás nélküli zajok megriadnának – de ez nem magyarázza meg teljesen a kutyák miértjét így egy tűzijáték robbanása váltotta ki.

Valószínűleg sokan hozzájárulnak ahhoz, hogy a kutya remegjen, amikor az ünnepség elindul. – Ez lehet a szaga; lehet a zaj és a fényvillanások ”- mondta Judy Morgan állatorvos mondta az amerikai Kenel Club. Néhány kutyának traumás asszociációi lehetnek általában hangos zajokkal. Smithsonian Magazine részletek hogyan lehet egy kutya megtanulni társítani az építőszemélyzet hangos hangjait az elhagyással:

Ha például egy építőmunkás a szomszédos lakásban falat vert, miközben egy kiskutya egyedül maradt otthon, akkor a kiskutya a dörömbölést az elhagyással hozhatja összefüggésbe – anélkül, hogy a gazdája tudta volna, hogy ez történt.

Mégis, a kutyák általában tartanak egy tűzijáték zűrzavarától, tekintet nélkül élettapasztalataikra. Egy tanulmány 2019-től megtalálva A megkérdezett kutyatulajdonosok 52% -a szerint kedvenceiket tűzijáték okozta zajok okozták, “a kutyák csaknem egyharmada kapta a lehető legnagyobb súlyossági pontszámot”.

A tűzijáték során pánikba eső kutyák viselkedési köre széles, de mind rossz. Jennifer Green, az ausztrál Camden Állatorvos-oktató Kórház állatorvosi igazgatója, mondta Phys.Org milyen viselkedésre számíthat a kutyatulajdonos egy szorongó kölyöktől július 4-én, vagy akár heves zivatar idején:

Ez magában foglalhatja a lihegést, a lépegetést, a nyafogást, a nyáladzást, a rejtőzködést és a ház körüli dolgok megsemmisítését. Gyakran annyira meg vannak rémülve, hogy megpróbálnak menekülni. Sok kutya eltűnik viharok vagy tűzijátékok során.

Ha lépéseket tesz a kölyke előkészítésére az elkövetkező traumára, az sokat segíthet az idegek megnyugtatásában.

Tehát játsszon egy hangos filmet vagy fehér zajt a bemutató előtt

Hozzá tudja igazítani kutyáját a külső ütőhöz, ha létrehoz egy kisebb ütőt az otthona belsejében. Az egyik lehetőség valóban egy hangos film megtalálása – talán sok különleges effektussal és robbanással -, amelyet rendszeresen játszanak az ünnepi robbanóanyagok felrobbantása előtt. A cél az, hogy kutyája érzéketlenné váljon a kinti dünnyögésig, és megnyugtassa őket, hogy nincs mitől tartani – vagy összezavarni őket, hogy ne tudják megkülönböztetni a kinti zajot és a televíziót. A zajos filmzenét párosíthatja kutyája egyik kedvenc csemegéjével, hogy kellemes társulást hozzon létre.

Jenn Stanley, kutya viselkedési tanácsadó, részletesen tájékoztatta az American Kennel Club-ot arról, hogyan kell ezt megtenni:

A hangerőnek elég alacsonynak kell lennie ahhoz, hogy kutyája észrevehesse, de nem mutat olyan stressz jeleit, mint a lihegés, a lépegetés, a terület elhagyása vagy a bujkálás. Ezt nevezzük a kutya „küszöb alatt” tartásának, és ez lehetővé teszi a tanulás megtörténését. Ha a kutya túlterhelt, akkor menekülni akar a helyzet elől, és közel sem lesz képes megtanulni, hogy ez nem fenyeget.

Ne feledje, a cél a tűzijáték hangjának normalizálása a kutyájáig kezdi ártalmatlannak találni a frufruokat és gémeket. Ami osztalékot fog fizetni, mivel a tűzijátékok szezonja általában jóval meghaladja a július 4-ét.


Forrás link


6 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok