Hogyan találjuk meg a Nemzetközi Űrállomást kétszer ezen a hétvégén

Avatar admin | 2021.05.29. 7 Views 0 Likes 0 Ratings

7 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a Nemzetközi Űrállomás észleléséhez a hétvégén kétszer című cikkhez

Fénykép: Dima Zel (Shutterstock)

Ha az éjszakai égboltra gondolunk, akkor a legtöbb ember alkalmanként csillagképeket, bolygókat, holdat vagy akár meteorokat is ábrázol. De az ég harmadik legfényesebb tárgya nem tartozik e kategóriák egyikébe sem. Ráadásul folyamatosan mozog. Ha sejted, hogy ez a Nemzetközi Űrállomás (ISS), akkor igazad lenne (vagy csak odafigyelnél a bejegyzés tetején lévő fotóra.

Az ISS szabad szemmel látható, és olyan repülőgépnek tűnik, amely rendkívül gyorsan halad. De annak esélye, hogy látja, nem minden este ugyanaz. Néhány éjszaka – például ma este és holnap este – az ISS olyan magasságban lesz, amely megkönnyíti a látást. Itt van, mit kell tudni az ISS megtalálása ezen a hétvégén (és bármikor, tényleg).

Hogyan lehet megtalálni a Nemzetközi Űrállomást

Technikailag az ISS elég gyakran látható. De ami különlegessé teszi ezt a hétvégét, az az, hogy sok helyen olyan magasságot ér el, amely megkönnyíti a látást, mint máskor.

Nem biztos abban, hogy mikor és hol lehet információt keresni az ISS felismeréséről? Ez az A NASA észleli az állomást weboldal a. A kezdőlapon található egy interaktív térkép, amellyel játszhat, vagy egyszerűen csak írja be a várost vagy a várost a keresősávba, és akkor a környékére irányítja.

Ha több láthatósági pont van, válassza ki azt, amelyik a legközelebb van a lakóhelyéhez, kattintson rá, és megjelenik egy diagram, amely tartalmazza az időket és egyéb információkat nagyjából kéthetes időszakra.

Így fog kinézni:

A kulcs itt a „maximális magasság”, tehát amint láthatja, az ISS ma este és holnap este lesz leginkább látható ezen a területen (ami Queens, NY). Az ISS elkapásának legjobb módja, ha 40 fok felett van (max. Magasság – nem hőmérséklet).

Mindenféle szám szerepel a diagramon, de A NASA lebontja az egészet nekünk:

Idő amikor a megfigyelési lehetőség megkezdődik a helyi időzónában. Minden észlelés néhány órával a napkelte vagy napnyugta előtt vagy után következik be. Ez az optimális nézési periódus, mivel a nap visszatükröződik az űrállomásról, és ellentétben áll a sötétebb éggel.

Látható az a maximális időtartam, amelyen az űrállomás látható, mielőtt átkelne a láthatár alatt.

Maximum magasság fokokban mérik (más néven magasság). Az űrállomás magasságát ábrázolja az éjszakai égbolt horizontjától. A horizont nulla fokon van, és közvetlenül a feje felett van kilencven fok. Ha az öklét karnyújtásnyira tartja, és az öklét a láthatáron nyugszik, a teteje körülbelül 10 fokos lesz.

Megjelenik az a hely az égen, ahol az állomás lesz látható először. Ezt az értéket, a maximális magassághoz hasonlóan, szintén a horizonttól fokban mérjük. A betűk iránytű irányokat mutatnak – É észak, Ny-i nyugat északnyugat és így tovább.

Eltűnik azt jelenti, hogy az éjszakai égbolton a Nemzetközi Űrállomás elhagyja-e a látómezőt.

A jó hír az, hogy ha hiányzik az ISS, az mindig visszakanyarodik. Arra is lehetősége van feliratkozás a NASA figyelmeztetéseire. Csak olyan napokon küldik őket, amikor a magasság legalább 40 fok lesz.


Forrás link


7 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok