Hogyan tanítsuk meg gyermekeinket megosztani

Avatar Gadam | 2021.07.29. 10 Views 0 Likes 0 Ratings

10 Views 0 Ratings Rate it

Kép a gyerekeknek nem mindig kell megosztani című cikkhez

Fénykép: Anna Kraynova (Shutterstock)

Kétévesem sírni kezdett percekkel azután, hogy a legidősebb fiam kibontotta születésnapi ajándékát. Szeretett volna játszani a bátyja legújabb játékával, amint kijöttek a dobozukból, de testvére határozottan elutasította kéréseit. És bár csalódott voltam, hogy a legidősebb gyermekem nem akart osztozni, én sem hibáztathattam őt. Nem lehet annál idegesítőbb a gyermek számára, mint arra kényszeríteni, hogy csupán néhány perccel azután kapja meg játékát, hogy bárkinek átadja.

Ha nem osztom meg barátaimmal vagy családtagjaimmal, ellenkezik mindazzal, amit gyerekkoromban tanultam. Ha valaki, akit ismertem, használni akar valamit, amit használtam, megértettem, hogy kérdés nélkül meg kell adnom neki egy sort. Amikor láttam, hogy ez a forgatókönyv játszódik le gyermekeim között, azt kérdeztem magamtól: „A gyerekeknek mindig meg kell osztaniuk?”

Elvittem ezt a kérdést szülői pszichológus, bestseller szerző és négygyermekes édesanya, Dr. Heather Wittenberg. A lány ezt magyarázta ahelyett, hogy kényszerítve a gyerekek megosszák, a szülőknek tanít a viselkedés idővel. De elismeri, hogy sok szülő számára ezt könnyebb mondani, mint megtenni.

„Ez valójában nehezebb, mint a bili edzés, mert egész életen át tart” – mondja. “A megosztás az egyik legösszetettebb emberi viselkedés, és sokan soha nem értenek hozzá.”

A mások jólétét fontolóra vevő fiatalok nevelése az egyik oka annak, hogy Wittenberg hisz abban, hogy a gyerekeket megosztásra tanítja. Tippeket ajánlott fel arra vonatkozóan, hogy a szülők hogyan tudják megvalósítani a gyakorlatot.

Why it’s important to teach kids to share

Sharing falls under the umbrella of the essential social-emotional skills children need to learn to help manage their emotions, feel compassion toward others, and make and keep friends. And while sharing helps promote empathetic behavior in children, Wittenberg says it occasionally clashes with a child’s need to protect their boundaries. It’s a skill that parents have neglected over the centuries because it can teach children at a young age, particularly girls, that pleasing others is important.

“You can’t truly ‘force’ someone to ‘be nice’ or to care or empathize,” she explains. “You can force them to give up their boundaries and insist they share, even if it feels really wrong to them. But that teaches the wrong lesson, doesn’t it?”

Because children are still developing and learning how to handle themselves socially, forcing them to exhibit an advanced skill like sharing puts them into a losing situation. It will likely lead to tantrums and tears, and telling them to share will only make things worse.

“Rather, coach and encourage side-by-side as they’re in potential sharing situations at the playground or a birthday party,” Wittenberg says.

How can parents “teach” sharing?

Wittenberg stresses that when teaching kids how to share, parents should know that it isn’t a skill that’s learned over a weekend like potty training. Parents will need to exhibit patience, encouragement, repetition— és hajlandóak önmagukban demonstrálni ha azt akarják, hogy gyermekeik tudják, mennyire fontos számukra, hogy megtanulják ezt az empatikus viselkedést.

“Ez egy hihetetlenül kihívást jelentő szociális-érzelmi viselkedés, amely több fejlesztési lépést, sok próbát, hibát, rengeteg bátorítást és jó modellezést igényel a szülőktől”-mondja.

És abban a helyzetben, amikor a két fiamat megtanítom a megosztásra, Wittenberg szerint unalmasabb lehet testvéreket tanítani, mert megmentik a legjobbat és a legrosszabb viselkedés egymásnak. Ráadásul a szülők általában könnyebben elveszítik a türelmüket ezekben a helyzetekben, mert szeretnénk, ha gyermekeink jól kijönnének egymással.

Hangsúlyozza, hogy a szülőknek előre kell lépniük gyermekeikkel, és el kell ismerniük, hogy milyen nehéz lehet a megosztásuk. Ugyanakkor tudassa velük, mennyire fontos, hogy megtanulják, hogyan kell csinálni. Mutasson példát és modellezze azt a viselkedést is, amelyet látni akar a gyermekei előttük. A szülők beállíthatnak egy gyakorlatmegosztó ülést is, amelyet felügyelhet és edzhet.

„Hívja fel a„ megosztást a vadonban ”, amikor meglátja” – teszi hozzá. – Ennek nem kell semmi komolynak lennie – csak csendes, de őszinte elismerés: „Hé, láttam, hogy megosztod a sorodat a bátyáddal. Tudom, hogy nehéz lehetett. De nagy gyerek leszel, és látom, hogy törődsz a bátyáddal. Fantasztikus munka.'”


Forrás link


10 Views 0 Ratings Rate it