Hogyan vigyük ki az asztalos méheket az udvarból anélkül, hogy megölnénk őket

Avatar admin | 2021.09.06. 4 Views 0 Likes 0 Ratings

4 Views 0 Ratings Rate it

Kép a Carpenter méhek kihozataláról az udvarból anélkül, hogy megölnénk őket

Fénykép: Zety Akhzar (Shutterstock)

A méhek kicsik lehetnek, de nagy szerepet játszanak az ökoszisztémákban, a fák, virágok és más növények beporzásában. De egy méhfajta többet tesz a beporzásnál: a carpenter méh.

A poszméhekkel és a méhekkel ellentétben az asztalos méhek nem élnek kolóniákban. Ehelyett fába csöppennek, és fészket hoznak létre (amely kicsi, kerek lyuknak tűnik), hogy lerakhassák tojásaikat, mondja Dr. Michael F. Potter, a A Kentucky -i Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezetvédelmi Főiskolája.

És néha az általuk fészekbe választott fa az emberek otthonának része. Ha felfedezi, hogy az asztalos méhek otthon érezték magukat otthonukban, akkor bátoríthatja őket arra, hogy máshol fészkeljenek – anélkül, hogy károsítanák őket, és viszont a helyi ökoszisztémát. Ezt a következőképpen teheti meg.

Mit kell tudni az asztalos méhekről?

Asztalos méhek azok nagy és fekete, és nagyon hasonlít a poszméhekre. A különbség az, hogy az asztalos méheknek általában fényes, szőrtelen hasuk van, míg a poszméheknek jellemzően szőrös hasuk van, fekete és sárga csíkokkal.

When it comes to finding a place to nest, carpenter bees gravitate towards unpainted, weathered wood—particularly softer varieties, like redwood, cedar, cypress, and pine, Potter -jegyzetek. Így amikor úgy döntenek, hogy beköltöznek az otthonába, inkább az ereszeket, a szarufákat, a homlokzati deszkákat, az iparvágányt, a fából készült rázó tetőket, a fedélzeteket és a kerti bútorokat részesítik előnyben.

És bár az asztalos méhek általában nem okoznak annyi kárt, mint a termeszek, esztétikai és szerkezeti károkat is okozhatnak, – magyarázza Potter:

A nőstény asztalos méhek új alagutakat ásnak a fába tojásrakás céljából, vagy megnagyobbítják és újra felhasználják a régieket. Jelentős károk keletkezhetnek, ha évről évre ugyanazokat a fadarabokat fertőzik meg. A fa felületén lévő lyukak elősegítik a nedvesség behatolását, a rothadást és a bomlást is.

Az asztalos méhek nagyrészt nem rajongnak a festett fáért. Így festmény bármilyen befejezetlen fafelület otthonában eleve megakadályozzák, hogy fészket hozzanak létre.

Hogyan lehet biztonságosan megszabadulni az asztalos méhektől

Ha az asztalos méhek már otthonukká tették otthonukat, akkor néhány módszer arra ösztönzi őket, hogy mozogjanak, anélkül, hogy kárt okoznának a kis beporzóknak. Itt van néhány kiemelt Julia Rittenberg cikke a Popular Science -ben:

  1. Vigyen fel egy csepp mandula- vagy citrusolajat az asztalos méhek fészkeibe, Nick Hoefly, a méhész Astor méhészet New Yorkban, Queensben a Popular Science -nek mondta. Nem rajongnak ezekért az illatokért, és valószínűleg tovább akarnak költözni, és máshol keresnek fészket. Miután elköltöztek, töltse ki a lyukakat fából készült gittel vagy acélgyapottal.
  2. Tegye le a szélcsengőt. Hoefly szerint az asztalos méhek utálják a hangjukat, ezért az állandó ütő vezethet el őket.
  3. Hagyjon néhány viharvert, befejezetlen fadarabot, amelyekre már nincs szüksége a szabadban – de elég távol a házától -, hogy alternatív házat biztosítson az asztalos méheknek.

Forrás link


4 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok