Ismerkedés a lánchajtással (×)

Avatar Gadam | 2022.09.06. 138 Views 0 Likes 0 Ratings

138 Views 0 Ratings Rate it

gorgoslanc

Ezek a görgőslánc és a lánchajtás elemei.

A lánchajtás a mechanikai energia átvitelének az egyik legelterjedtebb módja. kettő vagy több párhuzamos tengely között alkalmazzák. A tengelyekre lánckerék van szerelve, melyeknek fogaiba alkalmasan készített lánc illeszkedik, a nyomatékátvitel a lánc segítségével történik. Gyakran használják gépjárművek,
ipari gépek, kerékpárok és motorbiciklik hajtására.

A lánchajtással általában maximálisan 150-200 kW teljesítmény vihető át egyik tengelyről a másikra. A láncsebesség 7–8 m/s átlagosan, gépjárművek vezértengely hajtásánál használt láncoknál a tervezett rövidebb élettartam és jó minőségű láncok alkalmazása folytán 20–25 m/s is lehet. A lánc hosszú élettartamú, üzembiztos hajtást valósít meg.

Léteznek európai (03B-48B) és amerikai szabvány (04A-32A) szerint gyártott görgősláncok.

Elérhetőek a piacon csőcsapos láncok is, melyek szállítási feladatok ellátására alkalmasak. A csőcsapokon keresztül tengelyeket átvezetve többféle profilú szállító lánc kialakítható.

Léteznek külső felükön gumiprofillal ellátott görgősláncok is. Ezek szállítási feladatokat látnak el elsősorban.

Speciális görgősláncnak minősül a nyújtott osztású lánc. Itt a láncosztási paraméterek nem a megszokottak. Elsősorban mezőgazdaságban alkalmazzák ezeket a láncokat.

Elterjedtek a piacon kinyúló csappal szerelt görgősláncok. Ezek elsősorban szállítási, terelési feladatokat látnak el az iparban és a mezőgazdaságban.

A görgősláncok általában acélból készülnek, de nem ritka, hogy rozsdamentes acélból vagy nikkelezett bevonattal készítik őket.

Szállításra ideális megoldás lehet füleslánc használata. A füleslánc segítségévelkönnyen továbbíthatóak az alkatrészek.  A többféle fül kialakításnak köszönhetően a legalkalmasabb kivitel alkalmazható az adott szállítási feladatra. Létezik belőle hajlított vagy egyenes füllel, széles vagy keskeny, egy vagy két furatos kivitel is.

A flyer láncok nem tartalmaznak görgőt, hanem egymás mellé helyezett hevederekből tevődnek össze, melyet egy nagy szakítószilárdságú csap köt össze. Ennek köszönhetően nagy teherbíró képességgel rendelkeznek. A flyer láncok vontatási, emelési feladatokat látnak el.


138 Views 0 Ratings Rate it