Mennyire fontos az áramellátás (PSU) egy számítógép felépítésekor?

Avatar Gadam | 2021.01.20. 226 Views 0 Likes 0 Ratings

226 Views 0 Ratings Rate it

Tápegység és kábelek asztali számítógéphez.
md-images / Shutterstock.com

A tápegység (PSU) minden számítógép kritikus része. Ez táplálja a számítógép összes elemét, és egy rossz vagy hibás mindent le tud hozni. Íme, mit kell keresnie egy tápegységben, miközben összeállítja a PC-t.

A PSU a PC-infrastruktúra kritikus része

Amikor bekapcsolunk egy villanyt, kinyitunk egy csapot vagy elmegyünk egy szépen burkolt utcán, nem gondolunk gyakran arra, hogy a csodálatos infrastruktúra mindezt lehetővé teszi. De ha valaki nem vett volna időt arra, hogy belegondoljon, a dolgok nem lennének olyan csodálatosak.

Ugyanez a helyzet a PC építésénél is. Megszállottjaink vagyunk, hogy hány mag a CPU vagy a számítási egységek száma a GPU. De ritkán gondolunk kétszer a tápegységre (PSU), amely energiát szolgáltat a számítógép minden másának.

Természetesen nem kell túl sokat gondolkodnia az áramellátásról. De, ha egyáltalán nem veszi figyelembe a PSU-t, jó eséllyel sokat gondolkodik rajta, amint problémákat okoz.

Ha számítógépe nem kap elegendő áramot, vagy a PSU nem működik megfelelően, számos probléma jelentkezhet. Előfordulhat, hogy a rendszer nem indul el, az egész rendszer instabillá válhat – vagy egyszerűen leállhat, ha az energiaigény meghaladja a kapacitást. Arra is van esély, hogy a drágább alkatrészek károsodjanak az instabilitás miatt.

A jó hír az, hogy nem kell túlságosan elmélyülnie a részletekben ahhoz, hogy jó tápegységet válasszon. Számos olyan eszköz létezik az interneten, amelyek segítenek kitalálni a megfelelő típusú tápegységet az építkezéshez.

Watts

1000 W-os fekete doboz arany betűkkel.
Rosewill

Mivel a magok egy CPU-hoz vannak, úgy a teljesítmény egy PSU-hoz. Ez az a fő jellemző, amelyet az emberek megnéznek, mivel elmondja, mekkora energiát tud kihúzni a PSU. Jó ökölszabály, hogy körülbelül 25% -kal vagy annál többet kell forgatni a PC-től elvárt teljesítménytől. Tehát, ha a maximális várható teljesítmény 400 watt, akkor egy 500 W-os vagy 550 W-os PSU könnyedén futtatná azt, és némi jövőbiztosítást biztosítana, ha valaha frissítené számítógépét egy nagyobb energiát igénylő alkatrésszel.

Szóval, hogyan lehet kitalálni a várható eredményt? Használhat olyan webhelyet, mint PC alkatrész-választó, amely megmutatja az elvárt wattigényeket az összetevők alapján. Számos tápegység-kalkulátor is található online, például a Newegg és Extrém külső látás, ez utóbbi népszerű választás. Ne lepődjön meg, ha minden számológép más ajánlással áll elő, mivel ezek csak becslések. Newegg általában inkább a csúcson van.

Még egy utolsó dolog, mielőtt elhagynánk ezt a témát, az, hogy találkozhat olyan emberekkel, akik a sínek fontosságáról beszélnek egy PSU-ban; ez azonban nem olyan fontos, mint egykor volt. Ha gyors bontást szeretne a témában, nézze meg ez a Techquickie videó.

Értékelések

A 80-as szám a világ felett, téglalapba zárva, lekerekített élekkel.
A 80 Plus logó

Ha megnézi a PSU-kat, látni fogja, hogy vannak 80 Plusz értékelések különböző fémekről nevezték el, köztük bronz, ezüst, arany, platina és titán. Van egy sima 80 Plus besorolás is, amelyhez fém név nincs csatolva.

Ezek a hatékonyság és a megbízhatóság minősítései. A 80 Plus azt jelenti, hogy a tápellátás 80% -kal hatékonyabb vagy nagyobb a 20% -os, 50% -os és 100% -os terhelésnél (a tápegység energiaigénye a tápegységgel) 115 és 230 volt feszültség mellett. A hatékonysági követelmények a kapacitástól és a feszültségtől függően változnak, és minél értékesebb a fém név a besorolásban, annál hatékonyabbnak kell lennie a PSU-nak.

Például 50% -os terhelés mellett és 115 V-nál egy 80 Plus Bronze PSU-nak legalább 85% -os hatékonyságot kell elérnie, míg egy Titanium PSU-nak ezen a terhelésen és feszültségen 94% -nak kell lennie.

Ennek a hatékonysági besorolásnak az egyik oka az, hogy a legtöbb elektromos áramhoz hasonlóan a PSU-k sem 100% -osan hatékonyak. Valójában hő formájában veszítenek némi energiából. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy 400 W-os PSU nem tud annyi energiát szolgáltatni, mert a doboz teljesítménye megmondja a PSU maximális teljesítményét.

Megtalálhatja a listát 80 Plus tanúsítás online, de azt a fontos megjegyzendő, hogy minél magasabbra emelkedik az „érték” létra minden egyes fémnél, annál hatékonyabbnak kell lennie a PSU-nak.

Általánosságban elmondható, hogy olyan áramellátást szeretne, amely hatékony, amennyire ésszerűen megengedheti magának a szükséges teljesítmény mellett.

A PSU egyéb fontos jellemzői

A különféle csatlakozási lehetőségek egy félmoduláris tápegységen.
Félmoduláris tápegység az EVGA-tól. EVGA

Akár saját számítógépet épít, vagy csak egy régi gépen cseréli le a PSU-t, van még néhány fontos szempont. Az első a moduláris, félmoduláris vagy nem moduláris PSU kérdése.

A moduláris PSU-hoz egyáltalán nincs csatlakoztatva zsinór, és az online áruházakban általában „teljesen modulárisnak” nevezik. A teljesen moduláris PSU-val a PC-gyártótól függ a szükséges kábelek csatlakoztatása. A félmoduláris tápegységben viszont számos kábel van, amelyek nem leválaszthatók. Ezek általában a legfontosabbak, például a 24 tűs tápkábel, a CPU tápcsatlakozója és mások. Bármi más, amire szüksége lehet, akárcsak egy moduláris tápegység. A vásárlás során a félmoduláris PSU-kat nevezhetjük „modulárisnak” vagy csak „félmodulárisnak”. Végül vannak nem moduláris tápegységek is, amelyek összes kábelét állandóan a tápegységhez csatlakoztatják.

A teljesen moduláris PSU legnagyobb előnye, hogy szabályozhatja, hogy hány kábel rejtőzködik a számítógép hátulján. Még egy félmoduláris egységgel is feleslegessé válhat a semmihez sem csatlakoztatott kábel, és helyet foglalhat a ház hátulja.

A nem moduláris PSU-k általában valamivel olcsóbbak, mint a másik kettő, de a ház hátulján rengeteg kábel elakadásával kell megküzdenie, ami igazi fájdalmat okozhat. Ha el tudja költeni a plusz pénzt, megéri legalább egy félmoduláris PSU-t választani a tisztább építés érdekében.

Azt is javasoljuk, hogy ragaszkodjon egy jól ismert cég PSU-jához. Rengeteg áramforrás van ott számos vállalattól, amelyek többségéről még soha nem hallott. Ez hamarabb beállíthatja a fújt PSU-t, mint amire számítottál, nem beszélve a rendszer más részeinek lehetséges károsodásáról.

Ragaszkodjon a hasonló cégekhez Kalóz, EVGA, Hűtő mester, Thermaltakeés más jól ismertek, hogy ésszerűek legyenek abban, hogy jó minőségű PSU-t kap. Ez korántsem garancia, de biztonságosabb tét, mint egy ismeretlen cég véletlenszerű PSU-ja.

Végül javasoljuk, hogy fordítson nagy figyelmet a garanciára. Bár gyakran nem gondolunk más tételek szavatosságára, ez a PSU kulcsfontosságú része. Sok olyan PSU van odakinn, amely 5 vagy 10 éves garanciával rendelkezik, vagyis biztosabb lehet abban, hogy ezek az egységek több PC-s verzióra is kitartanak. És ha nem, akkor mindig nyújthat be garanciális igényt.

Nem kell megszállottja lenni a számítógép tápellátásának, de vegyen figyelembe néhány fontos kérdést, és nyugodt lehet egy szilárd választás mellett.
Source link


226 Views 0 Ratings Rate it