A különbség a poliamória, a lengés és a nyitott kapcsolat között

Avatar admin | 2021.05.21. 19 Views 0 Likes 0 Ratings

19 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a poliamória, a lengés és a nyitott kapcsolat közötti különbséghez

Fénykép: sirtravelalot (Shutterstock)

A többség inkább a monogámia megszokottságát és kényelmét részesíti előnyben, de a csíkos szexuális kalandorok járnak közöttünk. Gondoljon csak arra, hogy miközben a partnerével alkudozik a villanyszámlán, vagy Venmo ugyanannyi 30 dollárt fizet oda-vissza a heti élelmiszerek kifizetéséért, vannak olyan párok, akik partnertől partnerig mozognak, elkötelezett párban élnek vagy elkötelezettek más alternatív szexuális és romantikus életmódban, amelyek a hagyományokkal szembesülnek.

De mi a különbség a poliamorus, a swinger és a nyitott kapcsolat között? Vannak-e eltérő szabályok a romantika és az intimitás ezen szabadkerékesebb megközelítéseinek mindegyikében?

Mik a poliamor kapcsolatok?

A polyamory népszerű felfogásai általában összekeverik a szexuális hajlammal. Ez teljesen téves, mivel a poliamória valóban a konszenzusos társaságról szól, bár egyszerre több partnerrel. Semmi sem áll közel a poligámiához, amely több feleség feleségének gyakorlata, amelyet néha a fundamentalista szekta gyakorol.

Elisabeth A. Sheff pszichológus meghatározta a poliamóriát Pszichológia ma 2018-ban az alábbiak szerint:

A poliamória a konszenzuális nem monogámia (CNM) egy olyan formája, amelynek érzelmileg intim kapcsolatai vannak több ember között, amelyek szintén szexuális és / vagy romantikus partnerek.

Rengeteg tévképzet követi a kifejezést – köztük a legfontosabb, hogy ez nem más, mint a gyakorló hedonizmusának bizonyítéka. Janet Brito képesített szexterapeuta szerint azonban a poliamor kapcsolatokban élő emberek valóban nagyon elkötelezettek lehetnek egymás iránt, és kötelékeik szilárd (és esetenként még merev) szabályokban gyökereznek, amelyek felvázolják, hogy mi szabad és mit nem szabad a partner között ( s).

Az egész vállalkozás a többnemzetiségű emberek közötti „szexről és kapcsolatokról szóló közös megállapodások” szerint működik – írta Sheff 2019 cikk az Healthline számára. “A poliamóriát úgy definiálják, hogy gyakorolják, vagy nyitottak az intim kapcsolatokra egynél több személlyel” – mondta. “Poliamor emberként való randevú azt jelenti, hogy nem csak egy embert keres, akivel romantikus vagy szexuális kapcsolatban lehetne.”

Nyilvánvaló, hogy ez a dinamika sok bizalmat, kommunikációt és egyetértést igényel minden fél között. Ha elkezdődik a féltékenység, ami a legtöbb ember számára érthető, az valószínűleg megsemmisíti az ilyen elrendezés működéséhez szükséges bizalmat, így a sikeres kapcsolatokban jártas tapasztalt többnemzetiségű emberek kiválóan kommunikálják, amit akarnak és amire szükségük van minden érintettől.

Mik a nyílt kapcsolatok?

A nyílt kapcsolatok kissé különböznek egymástól, mivel ez a kifejezés általában szigorúan a szexuális törekvésekre vonatkozik. Ahogy Valerie Fischel író a Self-nek kifejtette 2018-ban, a nyitott kapcsolatok a konszenzuson alapuló nem monogám kapcsolatok másik formája, és páronként változnak.

A nyitott kapcsolatok mögött álló filozófia – legalábbis részben – abból a meggyőződésből fakad, hogy az elkövetés monogámia hiábavaló, mint egész életen át tartó törekvés. Nyílt párkapcsolatban egyesek szabadnak érzik magukat, ugyanakkor nem terhelik azokat az elvárásokat, amelyek szexuális életüket hosszú távon elavulttá tehetik, jobban elkötelezhetik magukat elsődleges partnerük iránt. Ismételten, a poliamóriában résztvevőkhöz hasonlóan, a nyitott kapcsolatban élő embereknek is a bizalmat és a kommunikációt kell előtérbe helyezniük, ha a kapcsolat sikeres, vagy legalábbis hazugsággal és csalással fenyegetve vannak.

Általában a nyitott kapcsolatok szigorú szabályok szerint is működnek, és az érintettek preferenciáitól függően változhatnak. Például egy pár nyitott kapcsolatban lehet, amelyben csak az egyikük vizsgálja a harmadik féllel való intimitást; mindaddig, amíg a másik partner a körben marad és elfogadja, a hőmérséklet továbbra is érvényes. Cikkében Fischel néhány barátja kapcsolatát ismertette, akik mindegyike nyílt kapcsolatban vagy házasságban él:

Az egyik házaspárnak, akivel barátok vagyok, van egy pár barátnője, és saját partnereik is vannak (neki vannak férfi és női partnerei, neki pedig női partnerei). Van egy jó barátom, aki külön él a barátjától; több rendszeres férfi és női szeretője van, miközben ő a világot járja, közben spontán szexuális találkozásokat talál.

Bár az összes szexuális kiaknázás elkerülhetetlenül változik, az a jó, hogy az ilyen kapcsolatokban élő emberek általában szexuális szükségleteiknek megfelelő utakat választanak.

Mi a lengés?

A hintázás általában magában foglalja egy monogám pár keresését egy olyan szexuális partner után, aki nem vesz részt a kapcsolatukban. Amy Moors, a Chapman Egyetem szexuális kutatója elmondta Bennfentes 2019-ben, ott van a lengés néhány megnyilvánulása, például amikor egy pár hármasban él valakivel a párkapcsolaton kívül, vagy amikor két vagy több pár úgy dönt, hogy cserélik partnereiket szexuális élményekre.

A lengés önmagában is életstílus lehet. És valójában sok híve pontosan így említi: Jess O’Reilly szexszakértő – mondta az Ask Men hogy a „lengés” kifejezés némileg elavult, és elkötelezettebb gyakorlói manapság „életmódként” szeretik emlegetni. Noha bizonyos szempontokat feltétlenül kölcsönöz a nyitott kapcsolatokból, a lengés pusztán tranzakciós jellegű, és ennek eredményeként természetesen a saját közösségében virágzik.

“A swingerek általában heteroszexuális párok és egyének, akiknek különböző formái vannak a” csere “vagy a partnercsere” – mondta a weboldalnak Courtney Geter, családterapeuta.

Míg ezek a kapcsolati kategóriák az érintettek preferenciáitól függenek, van egy szilárd, átfogó téma, amely összeköti őket: a bizalom. Feltétlen tiszteletteljesnek kell lennünk, és meg kell szereznünk a beleegyezését a kapcsolatokban résztvevőkkel, függetlenül attól, hogy hány ember vesz részt benne.


Forrás link


19 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok