Mennyire kell aggódnunk a Delta COVID-19 változat miatt?

Avatar admin | 2021.06.22. 17 Views 0 Likes 0 Ratings

17 Views 0 Ratings Rate it

absztrakt vírusszerű alakzatok a szürke árnyalataiban.  Az egyik piros.

Kép: Fényforrás (Shutterstock)

A COVID-19 okozó vírus evolúciós szempontból sikeres volt, megismerte a világot és kibővítette kis családfáját. (Ez már sszempontjából sikeres; nem annyira a miénktől.) Ez azt jelenti, hogy a vírus változatai több különböző helyen is felbukkantak, és némelyik „aggodalomra okot adó változat”, amelyek átterjedtebbek vagy potenciálisan károsabbak lehetnek. Végezzük el azokat, amelyekről tudnia kell.

Amikor utoljára írtunk a variánsokról, nehezen megjegyezhető kódneveik voltak, és a tudósok gyakran beszéltek a bennük található mutációk kódjairól, ami sok zavart okozott, amikor megpróbáltuk egyenesen tartani, melyiks amely. Ennek eredményeként az emberek gyakran használtak földrajzi beceneveket (pl. „A dél-afrikai változat”), ami az sok szinten problémás– nem utolsósorban azért, mert a vírusok utaznak, így minden helynév gyorsan elavult lesz.

COVID vaggódó arianták

A változatok most átnevezték a görög levelek után, hogy könnyebben beszélhessenek róluk és nyomon kövessék őket. Az első négyet „aggodalomra okot adó változatnak” tekintik, ami azt jelenti, hogy átterjedtebbek, virulensebbek lehetnek, vagy hogy jobban megkerülhetik a közegészségügyi intézkedéseket, mint a vírus többi verziója. Vannak olyanok négy:

Alfa

Az „Alpha” variánst, a B.1.1.7-et először az Egyesült Államokban fedezték fel.K. 2020 szeptemberében. Ez az első változatok között került fel címsorokat, és a becslések szerint 50% -kal jobban átvihető, mint a vírus korábbi verziói. Ez jelenleg az USA-ban domináns törzs. Szerencsére úgy tűnik, hogy azok az emberek, akiket Pfizerrel vagy Modernával oltottak be, vagy akiknek korábban volt más képes legyőzni ezt a remekül. Más vakcinákkal végzett teszteket még nem tettek közzé, de a rendelkezésünkre álló adatok megnyugtatóak. Például a Pfizer oltással végzett tanulmány megállapította, hogy 90% -ban hatásos ezzel a változattal szemben.

Beta

A „Beta” variánst, a B.1.351-et először 2020 májusában fedezték fel Dél-Afrikában. Magasabb kórházi kezeléssel és halálozással társult, mint az eredeti COVID. A Pfizer vakcina hatékonysága a béta ellen csak 75%, de ez 97,4% -ra ugrik, ha súlyos vagy végzetes eseteket vizsgál, így az oltás még mindig nagyon hasznos.

Gamma

A „Gamma” változatot, a P.1-et először Brazíliában fedezték fel 2020 novemberében. A gamma jobban áteresztő, mint az eredeti COVID, de kevésbé, mint az Alpha. Korábbi COVID-fertőzés kevesebb védelmet nyújthat Gamma ellen, mint más törzsek ellen. Szerencsére nem terjed olyan gyorsan, mint más változatok. Az Alfa és a Gamma területén végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy az Alfa az idő múlásával egyre inkább elterjedt, míg a Gamma nem.

Delta

A „Delta” változatot, a B.1.617.2-et először Indiában fedezték fel 2020 októberében. Ez év áprilisában ez érdekes változatnak számított – részletesebben az alábbiakban erről a kategóriáról -, és májusban az aggodalomra okot adó változatra frissítették. . Ez az a változat, amelyet jelenleg leginkább aggasztónak tartanak.

A Delta átterjedtebb, mint a többi variáns (még az Alfa-val összehasonlítva is), és valószínűleg nagyobb betegséget okoz. Úgy tűnik, hogy a Pfizer vakcina valamivel kevésbé hatékony a Delta ellen, mint az Alpha, de még mindig erősen véd, ha mindkét adagot megkapta.

Érdekes változatok

Az érdekes változatok nem olyan nagy ügyek, mint az aggodalomra okot adó változatok – mégis. Olyan mutációik vannak, amelyek „megalapozottak vagy feltételezhetők” a vírus eltérő viselkedését okozzák, és hogy felismerjék őket, a közösségben is el kell terjedniük, vagy más módon meg kell ítélni, hogy a tudósok számára érdekesek (tehát egy izolált vírus a laborban) vagy néhány különálló esetben nem felel meg). Ezek tartalmazzák:

  • Az „Epsilon” variánsok, a B.1.427 és a B.1.429, először az Egyesült Államokban láthatók 2020 márciusában
  • A „Zeta” változat, a P.2, először Brazíliában, 2020 áprilisában volt látható
  • Az „Eta” változat, a B.1.525, több országban először 2020 decemberében volt látható
  • A „Theta” variáns, a P.3, először a Philipp2021 januárjában
  • A „Iota” változat, a B.1.526, először az Egyesült Államokban volt látható 2020 novemberében
  • A „Kappa” változat, a B.1.617.1, először Indiában, 2020 októberében volt látható
  • A „Lambda” variánst, a B.1.617.1-et először Peruban, 2020 augusztusában látták

Mennyit kell aggódnom?

Eddig egyik változat sem különbözik drasztikusan az eredeti COVID-től; oltóanyagaink és közegészségügyi intézkedéseink úgy tűnik, jól működnek a változatok ellen, még akkor is, ha egyesek valamivel kevésbé hatékonyak. Ezek nem játékváltók, csupán okok arra, hogy kicsit óvatosabbak legyünk. A tudósok nagyon figyelnek arra, hogy ezek a variánsok hogyan terjednek, és mennyire vagyunk védve ellenük.

Egyelőre még mindig a legjobb az oltás, ha teheti, és maszkok viselése, valamint egyéb népegészségügyi intézkedések betartása, ha nincs beoltva. Azt is választhatja, hogy továbbra is maszkot visel, ha beoltja magát, ha különösen óvatosnak érzi magát, de a változatosságtól való megbetegedés kockázata valószínűleg még mindig nagyon alacsony.

Az érdeklődés és az aggodalomra okot adó változatok mellett van egy másik kategória a CDC szerint: „magas következményű változatok”. Ezt olyan változatoknál alkalmaznák, amelyek elkerülhetik a diagnosztikai vizsgálatokat, jelentősen csökkenthetik az oltások hatékonyságát, vagy sokkal súlyosabb betegségeket okozhatnak. Eddig a COVID egyik változata sem felel meg.


Forrás link


17 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok