Mit jelent a „JSYK”, és hogyan használja?

Avatar Gadam | 2021.03.28. 125 Views 0 Likes 0 Ratings

125 Views 0 Ratings Rate it

A szavak "Csak hogy tudd" homokba írva egy tengerparton.
kaesunza / Shutterstock.com

Ha valaki mondott már neked valamit, amit nem igazán kértél, akkor valószínűleg azt is elmondta, hogy „JSYK”. Íme, mit jelent az internetes inicializmus és mikor kell használni.

„Csak hogy tudd”

A JSYK jelentése „csak azért, hogy tudd”. Arra szolgál, hogy megosszon egy információt vagy megjegyzést valakivel, aki nem kérte. Használható beszélgetés indítására, vagy felmerülhet valakivel folytatott beszélgetés közepette. Nagyon sok hasonlóságot mutat a népszerű FYI-vel vagy „az Ön tájékoztatása érdekében”.

Míg az inicializmus nagybetűs „JSYK” és kisbetűs „jsyk” felírható, a kisbetűs változat sokkal népszerűbb online az üzenetekben és a közösségi médiában.

Egy dolgot meg kell jegyeznünk, hogy valamit megosztani a „JSYK” -val durván lehet tekinteni, attól függően, hogy mit mondasz, és annak összefüggéseitől. Például, bár hasznosnak tarthatja, a hirtelen kritikát indokolatlannak tekintheti az, akivel beszélget.

A JSYK eredete

A JSYK az üzenőfalak és az internetes csevegések legkorábbi napjaira vezethető vissza az 1990-es és a 2000-es években. A rövidítés első meghatározása Városi szótár 2005-ből származik, és humorosan „internetes lusta kifejezésnek nevezi a billentyűleütések megmentésére”. Figyelembe véve az időszak során lerövidült kifejezések számát, ez az értelmezés nagyon valószínűnek tűnik.

A rövidítés az elmúlt évtizedben széles körben elterjedt az olyan közvetlen üzenetküldő alkalmazások, mint a WhatsApp, a Viber és az Apple iMessage alkalmazásával együtt. A JSYK egy népszerű kifejezés, amelyet gyakran használnak a barátok, a család és az ismerősök. A való életben zajló beszélgetéseknél azonban gyakoribb a „csak azért, hogy tudd” kifejezés.

Kéretlen információk megadása

Egy személy gépel egy okostelefonon.
redart14 / Shutterstock.com

A JSYK-ot többnyire olyan információk megadására használják, amelyeket valakik kifejezetten nem kértek, de amelyeket Ön szerint hasznosnak tartana. Például, ha valaki elindul, hogy megragadja az ételt a belvárosban, hasznos lehet, ha azt mondja: „JSYK, a forgalom ma este nagyon nagy.” Míg nem szükség ennek ismeretében az információk segítenek nekik meghatározni útvonalukat és lehetőségeiket.

Néha a JSYK önállóan kezdhet beszélgetést. Ha a rövidítést hideg üzenet megkezdéséhez használja, azonnal kövesse azt a fontos információval, amelyet meg szeretne osztani.

A JSYK másik felhasználása az életed részleteinek megosztása mással. Ha nemrég kapott promóciót, üzenhet nekik: „JSYK, most léptem elő.” A betűszó ilyen használatára adott reakciók eltérőek. Ez bosszantó lehet a betűszó használata a másik felhasználó számára, mivel lehet, hogy nem érdekli őket, hogy mit oszt meg.

FYI kontra JSYK

A JSYK nagyon hasonlít egy másik, híresebb betűszóra, az FYI-re, ami azt jelenti, hogy „az Ön tájékoztatása érdekében”. Ezeknek a betűszavaknak az a célja, hogy valakit olyan információkkal szolgáljanak, amelyekre Ön szerint szüksége lehet, de amelyeket nem feltétlenül kértek.

A legnagyobb különbség a kettő között az, hogy az FYI általában profibb, míg a JSYK inkább alkalmi és személyesebb. Az FYI-t általában szakmai és újságírói környezetben használják, és gyakran előzik a céges e-maileket, jelentéseket vagy Érdekességek. Ugyancsak több mint 100 éve az angol nyelv része, és gyakran hangosan, rövidítés formájában beszélik.

Másrészt a JSYK inkább alkalmi beszélgetésekben jelenik meg olyan barátok és ismerősök között, akik személyes apróságokat osztanak meg magukról vagy frissítik életüket. A rövidítést ritkán mondják hangosan a „csak azért, hogy tudd” teljes kifejezéshez képest, ami az internet számára kizárólagosabb kifejezéssé teszi.

A JSYK használata

Ha SMS-t küld vagy üzenetet küld valakinek, a JSYK segítségével mindenféle információt megoszthat másokkal. Ilyenek például a hasznos tippek, a közös ismerősökkel kapcsolatos friss frissítések és a fontos aktuális események.

Íme néhány módszer a JSYK használatára:

  • – jsyk, azt hiszem, kifogytunk a tejből.
  • – Odakint esik az eső, jsyk.
  • – JSYK, azt hiszem, Julien hamarosan javaslatot tesz a következő hónapra.
  • „Állítólag a paprika nagyon jó ehhez a recepthez, jysk.”

Ha szeretne megismerni más online szleng kifejezéseket, olvassa el a cikkeket TBH, BRB, és TIL. Akkor fogsz SMS-t küldeni, mint egy digitális bennszülött, mielőtt tudnád.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mit jelent a „TBH” és hogyan használja?
Source link


125 Views 0 Ratings Rate it