Mi a mikrodózis és mûködik?

Avatar admin | 2021.03.22. 100 Views 0 Likes 0 Ratings

100 Views 0 Ratings Rate it

gomba színes háttérrel

Fénykép: Cannabis_Pic (Shutterstock)

Mikrodóziskis mennyiségű, általában pszichedelikus gyógyszer szedése –népszerű volt egy bizonyos típusú ember körében nagyobb termelékenységre vágyik, mint amit a szokásos életfeltörések, például a koffein és az időgazdálkodás tud nyújtani. Hogy működik-e, még nem tudni, de a új tanulmány arra utal, hogy a kizsákmányolt juttatások tulajdoníthatók voltak a placebo hatás mindvégig.

Az érintett gyógyszerek, általában az LSD vagy a pszilocibin gomba, a legtöbb helyen illegális, és a mikrodózis beadásának módjáról tárgyaló közösségek általában a föld alatt vannak, nem hivatalosak és anekdotákkal vannak tele, nem csak adatok. A The Cut 2018-as darabja részletesen leírja a jelenséget.

Az alapgondolat azonban az, hogy ha egy kis mennyiségű hallucinogént vesz igénybe – gyakran a rekreációs adag 10% -át vagy kevesebbet -, akkor nem érzi magát magasnak, de érezni fogja valami. A reddit útmutató néhány gyakori előnyét leírja: koncentráltnak, kreatívnak, „nyitottnak”, nyugodtnak, ébernek, együttérzőnek, hálásnak vagy áramló állapotban érezni magát.

Ilyen finom előnyök esetén lehetetlen, hogy az egyén megtudja, tapasztalata a gyógyszerből származik-e vagy sem saját elvárásaik megnyilvánulása. Más szavakkal, ez lehet a placebo hatás.

A „placebo hatás” kifejezést eredetileg arra a tényre hívták fel, hogy a klinikai vizsgálatokban részt vevő emberek gyakran akkor is javulnak, ha nem kapják meg a tesztelt gyógyszert. Ezt gyakran úgy írják le, mint az agy és az anyag közötti jelenséget, ahol a valóságot fogja érzékeltetni. De a tényezők kevésbé izgalmas keveréke is lehet, például a drog jó változásainak és a rosszaknak önmagunknak vagy külső akadályoknak tulajdoníthatjuk. Szintén ritkán tapasztalunk egy dolgot elszigetelten; Ha mikrodózist készít, hogy segítsen a fókuszban, akkor valószínűleg jó zenét is felvesz, és az ajtójára felakaszt egy „ne zavarjanak” feliratot.

Tehát ennek rendezésére egy tudóscsoport előállt egy „önvakító” protokollal, amelyet a mikrodózerek otthon is megtehettek. A résztvevőket arra utasították, hogy készítsenek kapszulákat a szokásos pszichedelikus gyógyszerük szokásos mikrodózisával és anélkül. QR-kódokkal ellátott borítékba tették a kapszulákat, majd összekeverték és kiválasztották a vizsgálatban felhasználandó borítékokat oly módon, hogy biztosítsák, hogy vagy négy hét mikrodózis, négy hét semmi vagy fél és fél.

A résztvevők értékelték, hogyan érzik magukat, és különféle online teszteket is végeztek kognitív működésük mérésére. Végül mindazok, akiknek nem, és akik nem kapták meg a mikrodózisokat, javultak „minden pszichológiai kimenetelben”. Azok a személyek, akik a valódi mikrodózisokat kapták, valamivel jobban javultak, ami látszólag kicsi valódi hatást sugall.

De van egy csavar: a nyomozók arra kérték a résztvevőket, hogy találják ki, hogy bevették-e a valódi vagy az üres adagokat. Azok az emberek, akik a legjobban érezték és teljesítettek a mikrodózisok szedése során, ugyanazok voltak, akik helyesen sejtették, hogy mikrodózisokat szednek. Tehát lehetséges, hogy a hatások annak köszönhetők, hogy az emberek tudták, mit szednek.

A kutatók ezt írják: “Az eredmények arra utalnak, hogy a mikrodózis anekdotikus előnyei a placebo hatással magyarázhatók.” További kutatások elősegíthetik a konkrét előnyök kiküszöbölését, ha vannak ilyenek. Lehet, hogy bizonyos típusok vagy adagok jobban működnek, mint mások. De egyelőre minden bizonnyal valószínűnek tűnik, hogy a mikrodózisok előnyei vannak nagyon kicsi.


Source link


100 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok