Mi a radon, és hogyan lehet megszabadulni tőle?

Avatar admin | 2021.01.24. 7 Views 0 Likes 0 Ratings

7 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció: Mi az a radon, és hogyan lehet megszabadulni tőle?

Fénykép: sommart sombutwanitkul (Shutterstock)

Ha hónapokig (vagy akár évekig) halogatta otthonának radonvizsgálatát, itt az ideje tedd vissza) a teendők listáján. Ez egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket ismer kellene csinál, de gyakran kap oldalra szorítva az izgalmasabb otthoni projektek mellett, ahol azonnali különbséget észlel – például függönyök lógása vagy szoba festése. De valószínűleg jobban élvezheti a szobát és a függönyöket, tudván, hogy biztonságban van a radontól. A radon tesztelésének, megszabadulásának és megelőzésének módja:

Mi a radon?

Először is alattomos. A radon egy színtelen, szagtalan, láthatatlan, természetben előforduló radioaktív gáz, amely az urán talajban, kőzetben és vízben történő bomlásából származik, a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA). Innen kerül a levegőbe, amelyet belélegzünk – beleértve az otthonok, irodák és iskolák levegőjét is.

De mivel időnk nagy részét otthon töltjük (vagy legalábbis most töltjük), aggodalomra ad okot a lakóhelyeinken észleletlen radon. Emellett a megnövelt radonszint nem korlátozódik egyetlen földrajzi régióra: ez a gáz bárhol lehet.

Mindez azért fontos, mert a radon káros az egészségünkre. Mint a, az EPA becslései szerint hogy a radon évente több ezer halált okozhat, és a A sebész tábornok azt mondja hogy a radon a második legfontosabb tüdőrák oka az országban – a dohányzás után.

Hogyan teszteljük a radont

Szerencsére az otthoni radon tesztelése egyszerű és viszonylag egyszerű gyors. Csak fel kell venni egy Accu-Star tanúsított radon teszt a helyi lakberendezési üzletben vagy közvetlenül a vállalat weboldalán.

Itt lehetőségeket talál mind a rövid, mind a hosszú távú radon tesztkészletekre. Rövid távú tesztkészletek mérik radonszint két és hét napig. Ha először végez radon tesztet otthonában, rövid távú teszttel kezdje, így kevesebb időbe telik kideríteni, hogy radonproblémája van-e. De ezek után érdemes egy hosszú távú tesztkészletet választani, amely legalább 90 napig méri a radonszintet.

A Accu-Star weboldal, a tesztek 25 dollártól rövid távú készlet esetén 30 dollárig tartanak hosszú távú készlet esetén. Kedvezményes készleteket is vásárolhat a Nemzeti Radon Program Services a Kansas Állami Egyetemen, melyik költség 15 dollár 15 dollárért rövid távú készletért és 25 dollár hosszú távú készletért.

Hogyan lehet megszabadulni a radontól

Ha a radonteszt eredménye azt mutatja, hogy otthonában magas a gázszint – ez meghaladja a 4-et pikokurikák liter levegőnként (pCI / L) – akkor itt az ideje, hogy szakembert hívjon be, mert ez már nem barkácsmunka. Lépjen kapcsolatba a állami EPA iroda az Ön területén képesített enyhítési vállalkozók listájához.

Itt vannak, amit csinálnak, Natalie Rodriguez-nél ebben a régi házban:

A radoncsökkentés A kivitelező meg tudja mondani, hogy milyen radonszabályozó rendszer (aktív vagy passzív és alsó födém, olajteknő lyuk vagy blokkfal felszívás) lesz a leghatékonyabb az Ön számára attól függően, hogy hol lakik, és milyen alapja van. Azt is meg kell tudniuk adni tippeket az otthona biztonságának megőrzéséhez, mint például az alapítvány repedéseinek folyamatos ellenőrzése és lezárása.

Rodriguez azt is megjegyzi, hogy minden munka elvégzése után – majd ezt követően rendszeresen – újra kell tesztelni otthonát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden megfelelően működik.

Hogyan lehet megakadályozni a radont

Van valami, amit saját maga tehet, hogy megvédje otthonát (és a benne élő embereket) a radontól: telepítsen passzív radonszabályozót. Rodriguez jóvoltából megint ezt teheti meg:

  • Telepítsen egy réteg gázáteresztő adalékot, például négy hüvelyk kavicsot az otthon födémje vagy padlózata alá, ha nincs mászótere. Fedje le ezt a réteget vagy a mászóhely padlóját műanyag fóliával, hogy megakadályozza a radongáz elmozdulását ezen a szinten és az otthonába.
  • Tömítse és tömítse meg az alapja és a falak összes repedését. Ez nem csak segít megakadályozni a radon bejutását, hanem növeli otthonának energiahatékonyságát.
  • Vezessen egy három-négy hüvelykes gázzáró csövet az első rétegtől vagy a csúszómászótól a tetőig. Ez biztonságosan kiszabadítja a gázokat a talajból kifelé.
  • Vezessen be egy külön áramkört a padlásra, hogy szellőzőventilátor legyen felszerelve a cső porszívóvá vagy aktív radonszabályozó rendszerré változtatására, amely a gázt elvezeti otthonából.

Persze, ez egy kis időt és erőfeszítést igényel, de megéri, hogy ne lélegezzen be káros gázokat.


Source link


7 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok