Mi az a külső DAC, és szükség van-e rá egy PC-hez?

Avatar Gadam | 2021.01.30. 555 Views 0 Likes 0 Ratings

555 Views 0 Ratings Rate it

Külső DAC ezüst házzal és kör alakú LCD kijelzővel.
iFi Audio

A PC-n található kiváló minőségű hang a bedobható hangkártyákról és a külső DAC-okról furcsa téma. Nem annyira szükséges, mint egykor volt. Valójában már senki sem gondol rá sokat. Nincs olyan dal vagy játék, amelyet nem tudna meghallgatni az alulteljesített felszerelés miatt.

Hang vs. grafikus hardver

A számítógép beépített hangja nagyon jó a legtöbb feladathoz. Ezzel ellentétben áll a játék, ahol ha a legújabb AAA játékokat akarja nagy képsebességgel játszani, akkor szüksége van egy grafikus kártyára. A CPU integrált grafikus processzora egyszerűen nem áll a kihívás elé.

Ennek ellenére egyesek még mindig jobb hangzást akarnak, mint amennyit az alaplap kínálhat. Ebben az esetben két elsődleges választási lehetőségről van szó: hangkártya vagy egy külső DAC (digitális-analóg átalakító).

A minőségi hallgatási élményhez minimális elektromos interferencia szükséges, ami problémát jelent, mert a PC alaplapja az elektromos tevékenység melegágya. Ezért van az alaplapi audio árnyékolása, hogy a lehető legjobban megvédje magát az alaplap többi részétől.

Jobb alternatíva azonban az, hogy az audiokészüléket (legyen szó hangkártyáról vagy külső DAC-ról) távolítsa el az összes interferencia forrásától.

ÖSSZEFÜGGŐ: Szüksége van dedikált hangkártyára a számítógépéhez?

Mi az a DAC?

A DAC a digitális-analóg átalakítót jelenti. A DAC felveszi a digitális audio információkat és átalakítja azokat analóg jellé. Ez a jel ezután egy erősítőhöz, majd a hangszórókhoz vagy a fejhallgatóhoz jut, ahol hallja.

A DAC minden számítógép audiorendszerének elengedhetetlen eleme. Az alaplapi audio egy, csakúgy, mint a hangkártyák, okostelefonok, USB fejhallgatók és más digitális eszközök. Nem lehet kijutni a hangból a PC-ből vagy más digitális eszközből az emberi fülbe, ha a vonal mentén valahol nincs DAC a digitális audiojelek analógvá konvertálásához.

Miért akarhat külső DAC-ot?

Kis fekete külső DAC nagy hangerővel.
A FiiO E10K FiiO

Ha már van DAC-ja, miért van szüksége másikra? Először is, a külső DAC általában jobb minőségű, mint az alaplap vagy az USB fejhallgató DAC-ja, és jobb hangpotenciált kínál.

De vissza kell térnünk az alaplapmal kapcsolatos eredeti kérdésünkhöz is: Mindaz, ami a táblán keresztül áramlik, nagy potenciált jelent arra, hogy az audiofilek „zajnak” nevezzék, ami alapvetően interferenciát jelent, amely csökkenti a hangvisszaadás minőségét. Ha van egy jó fejhallgató-párod – vagy ha egy átlagos páros hangerővel növeli a hangerőt nagy számítástechnikai terhelések alatt, akkor valószínűleg hallani fog néhány ilyen interferenciát. Sziszegésnek vagy statikusnak hangzik.

Bizonyos interferencia vagy „zaj” elkerülhetetlen, mivel elektromos berendezésekkel foglalkozik, de a zaj minél nagyobb csökkentése kulcsfontosságú a jobb hallgatási élmény érdekében.

Ezért sokan a külső DAC-t részesítik előnyben számítógépük számára. Ez eltávolításra kerül az alaplap körüli elektromos zajoktól, ezáltal javítva a hangminőséget. A hangkártya ehhez képest éppen az alaplap fölé emelkedik, de még mindig benne van a házban, ami néhány audio geek szerint ugyanolyan rossz.

Vannak, akik annyira aggódnak az interferencia miatt, hogy megpróbálják a lehető legtávolabbra helyezni a külső DAC-ot a PC-s esetüktől. Legtöbbünk számára azonban elegendő egyszerűen az asztalra helyezni a PC mellett vagy felett.

A külső DAC azonban nem varázslatos megoldás az audio problémákra, és jó megérteni, mire számíthatunk. Ha játékról beszélünk, egy külső DAC segít előtérbe helyezni a halkabb hangokat. Bizonyos esetekben a helyzeti hangja javulhat, megkönnyítve a lopakodó NPC-k és más játékosok felkutatását.

Ha azonban zenéről beszélünk, akkor a felvétel minőségétől kezdve a mérnök általi elsajátításon át a fájlméreten át a fejhallgató minőségéig minden játékba kerül.

A legtöbb külső DAC USB-kábelen keresztül csatlakozik a számítógépéhez, és az elején található egy hangerő-szabályozó gomb, valamint a fejhallgató és a hangszóró aljzata. Sok külső DAC-nak csak 3,5 mm-es csatlakozója van, de néhánynak 6,3 mm-es is lesz. Ez valóban az eszköztől függ. De, mint mindig, felvehet egy adaptert, hogy működjön együtt.

A külső DAC egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy nincs egy géphez kötve. Tehát, ha idejének nagy részét asztali PC-n tölti, de javítani szeretné a hangélményt egy laptopon, áthelyezheti az eszközök között.

Mit kell keresni egy külső DAC-ban

Egy vízi tengeri hordozható DAC, amely az okostelefon tetején nyugszik.
Az iFi hordozható hip-dac iFi Audio

Először is, a külső DAC-nak rendelkeznie kell beépített erősítővel, hogy gazdaságosabb legyen és kevesebb helyet foglaljon el. A PC-hez a legtöbb opció rendelkezik erősítővel, de olyan csúcskategóriás audio DAC-okat talál, amelyekhez külön erősítő szükséges.

Beszélgetéseket is láthat az egyes DAC-ok bitmélységéről és mintavételi arányáról. Megmagyarázzuk a bitmélységeket és a mintadarabokat magyarázó a különféle hangformátumokról. Sok online megtalált DAC támogatja a 24 vagy 32 bites mélységeket, míg a mintavételi arány 96 és 768 KHz között változik.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a különbség az MP3, FLAC és más audioformátumok között?

Ha csak egy DAC-ot keres, amely javítja játékélményét és egyéb hallgatását, akkor valami ilyesmi FiiO E10K jó lehetőség. Valaki, aki magasabb szintű hardvert keres, érdemes megnéznie Schiit Modi DAC, amelyhez külön erősítő beszerzése szükséges. A Creative is gyárt külső hangkártyák hogy egyes PC-felhasználók előnyben részesíthetik.

Az utolsó szempont az Ön személyes használatának esete. Ha mobileszközén is szeretné javítani a hallgatási élményt, akkor egy hordozható DAC jobban tetszik. Minőségi fejhallgatókészlet nélkül azonban egy hordozható külső DAC / erősítő valószínűleg nem sokat tesz a telefonos hallgatás élményéért.

Mint mindig, jó alapszabály, hogy elolvassa az érdeklődő DAC fogyasztói és szakmai véleményeit, hogy megértse, mire számíthat.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a különbség az MP3, FLAC és más audio formátumok között?

Elég jó a számítógép hangja?

Nagyon szubjektív, hogy a számítógéped jelenlegi hanghelyzete elég jó-e vagy sem. Nincsenek valós számok, amelyek megmutatják, hogy egy adott eszközzel mennyivel jobb a hallgatási élmény. Vagy jobban hangzik neked, vagy nem.

Ha nem vagy elégedett az alaplap hangjával – vagy háttérzajokat észlelsz, például statikus játék közben vagy más CPU-intenzív pillanatokban, akkor érdemes megfontolni a külső DAC-ra való frissítést.
Source link


555 Views 0 Ratings Rate it