Mi az a „TPM”, és miért van rá szükség a Windows 11 futtatásához?

Avatar admin | 2021.06.28. 102 Views 0 Likes 0 Ratings

102 Views 0 Ratings Rate it

A Mi a & # 39; TPM & # 39;  és miért van szükség a Windows 11 futtatására?

Fénykép: sdx15 (Shutterstock)

A héten hivatalosan bemutatták a Windows 11-et, és sok lelkes felhasználó ellenőrzi, hogy PC-jük képes-e futtatni a közelgő operációs rendszert a Microsoft Windows állapotfelmérő alkalmazásával. Néhányan azonban meglepődve értesülnek arról, hogy a PC-jük azn ‘t „Windows 11 készen áll”, annak ellenére, hogy új, csúcskategóriás hardvere van.

Mi a TPM?

A zűrzavar legfőbb forrása a TPM (Trusted Platform Module) chip, amely eddig nem mindennapi hardverkövetelmény volt. A TPM-ek egy olyan biztonsági elem, amely figyeli a számítógépet az esetleges problémák ellen, és védelmet nyújt a lehetséges rosszindulatú programok és ransomware támadások ellen. Biztonságosan helyben is tárolhatják a titkosítási kulcsokat, jelszavakat és egyéb érzékeny információkat.

A TPM évek óta „puha” követelmény a Windows 10 számára, de a Microsoft igen „kemény” követelménynek téve őket a Windows 11-hez az alapadatok biztonságának növelése a Windows 11 PC-k számára. A felhasználóknak a Windows 11 futtatásához 2.0 TPM vagy újabb verzióra van szükségük, valamint egy DirectX 12-kompatibilis GPU-val; egy támogatott Intel, AMD, vagy Qualcomm PROCESSZOR; 4 GB RAM; és legalább 65 GB tárhelyet.

Nem mindenkinek kell frissítés

A Microsoft azt szeretné, ha a Windows 11 rugalmasabb lenne a rosszindulatú programok, a ransomware és más kiberbiztonsági fenyegetések ellen, mint a Windows korábbi verziói. A vállalat olyan technológiára támaszkodik, mint a 2.0 TPM és UEFI biztonságos indítás elérni ezt a célt, de a TPM-ek valószínűleg nem egy olyan elem, amelyet a felhasználók figyelembe vesznek egy új számítógép vásárlásakor vagy építésénél. Ez megmagyarázná, hogy egyes számítógépek miért nem “készek a Windows 11-re”, még akkor is, ha a többi hardver megfelel a Windows 11 követelményeinek.

Lehetséges azonban, hogy sok felhasználónak van már TPM-je anélkül, hogy észrevenné. Az elmúlt években sok (de nem minden) CPU beépített TPM-modullal rendelkezik, amelyet engedélyezni kell a számítógép BIOS-beállításaiban. A Windows ezeket alapértelmezés szerint kikapcsolja, és ha nem aktív, akkor előfordulhat, hogy nem jelenik meg, amikor a Windows állapotfelmérése átvizsgálja a hardvert. A TPM-hez való hozzáférés és engedélyezés – sőt az aktiválandó beállítás neve is – nagyban különbözik a gyártóktól. Forduljon a CPU-hoz vagy az alaplap gyártója a megfelelő lépésekhez.

Mi a teendő, ha nincs TPM chiped

Ha nincs TPM-je, a következő lehetőség az, hogy vásárol egyet online, és maga telepíti. Sajnos ez az átlagos felhasználó számára nehéz lesz.

Az első feladat egy kompatibilis TPM megtalálása. Egyes CPU-k nem támogatják a TPM-eket, ezért mindenképpen kutasson, mielőtt megvásárolná … or mondjam-e, ha tudod vegyél egyet-A skalperek TPM chipeket gyűjtenek és eladják őket olyan árakon, amelyek vannak sokkal magasabb, mint az MSRP. Ami általában egy $ 14 – $ 30 dollár komponens, most 100 dollár feletti költségekkel jár. Nem olyan rossz, mint a jelenlegi GPU és CPU piac, de ez nem sokat mond.

Ha kompatibilis 2.0 TPM-t talál megfelelő áron, akkor manuálisan telepítenie kell a számítógépet, és hozzáférnie kell az alaplaphoz. Ez kihívást jelent egyes számítógépek (főleg laptopok) számára, és lehetetlen bizonyos táblagépeken és hibrid eszközökön, például a Microsoft Surface-en. Ismét végezze el a kutatását vásárlás előtt.

Ha nem tud TPM-et vásárolni és telepíteni a jelenlegi számítógépére, akkor új számítógépet kell vásárolnia vagy építenie, ha Windows 11-re szeretne frissíteni. Szerencsére a Microsoft támogatja a Windows 10-et 2025. október 14-ig, ezért nincs nyomás azonnali frissítésre. Remélhetőleg a TPM piac – és általában a technikai hardverek piaca – jóval azelőtt stabilizálódni fog, és a frissítés nem jelent akkora gondot.

[[A perem]


Forrás link


102 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok