Mi az esőkert, és hogyan lehet ilyet készíteni?

Avatar admin | 2021.03.13. 5 Views 0 Likes 0 Ratings

5 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a Mi az esőkert és hogyan készül?

Fénykép: Peter Turner fotózás (Shutterstock)

Az esőkertek egyike azon ritka példáknak, amelyek hasznosak, fenntarthatóak, költséghatékonyak és gyönyörűek. Ha nem ismeri az esőkertek fogalmát, akkor úgy nézhetnek ki, mint egy kicsi (bizonyos esetekben) véletlenszerűen elhelyezett kert valakinek az udvarán, de valójában ennek az ellenkezője. Az esőkertek megtervezést, precizitást és igen, egy kis matekot igényelnek. Itt van, mit kell tudni az esőkertekről, beleértve azokat, amelyek ezek, és hogyan lehet ilyet készíteni.

Mi az esőkert?

Először is: az esőkert egy olyan kert, ahol őshonos cserjéket, évelőket és virágokat ültetnek a földbe egy kis merülésbe, általában természetes lejtőn kialakítva. Talajvíz Alapítvány magyarázza. Az esőkert célja a tetőkről, a felhajtókról, a teraszokról vagy a gyepekről származó esővíz lefolyásának ideiglenes megtartása és elnyelése. Jól hangzik, de működnek? Hagyjuk a Talajvíz Alapítvány lebontani:

Az esőkertek hatékonyan eltávolítják a tápanyagok és vegyi anyagok akár 90% -át és az üledékek akár 80% -át is az esővíz lefolyásából. A hagyományos gyephez képest az esőkertek 30% -kal több vizet engednek a talajba.

Ne feledje, hogy az esőkert nem vízi kert, tó vagy vizes élőhely. Valójában legtöbbször száraz, kivéve a csapadékot 12-48 percen belül és belül A Talajvíz Alapítvány elmagyarázza. Tehát, ellentétben az állóvíz területeivel, az esőkertek nem adnak helyet a szúnyogoknak a szaporodáshoz.

Remek, de hogyan változtat a kert mélyedésbe ültetése a kertben? Alapján Jeanne Huber ebben a régi házban:

Az esőkertek lehetővé teszik, hogy a víz felhőszakadás alatt összegyűljön, majd lassan beszivárogjon a talajba. A sekély vízgyűjtő medence virágágyásként szolgál a víz számára, nem pedig utazási útvonalként, mint egy szál. A gyorsan lemerülő talajkeverék ösztönzi a víz besüllyedését, és elősegíti a buja növények növekedését. A lefolyás az esőkertbe folyhat be egy szálból vagy csőből, vagy egyszerűen leereszkedhet egy lejtős udvarból.

Hogyan készítsünk esőkertet

Az ásás megkezdése előtt keressen egy helyet legalább 10 méterre a házától, és legalább 40 méterre a szeptikus rendszertől vagy a meredek lejtőtől. Bár az esőkert kialakításának több lépése van, a projektnek három és négy óra között kell tartania. Pontosan ezt kell tennie, Huberenként ebben a régi házban:

 1. Az ásás előtt hívja a földalatti csöveket és vezetékeket a segédeszköz-helymeghatározó szolgálathoz.
 2. Jelölőfestékkel rajzolja meg az esőkert határát.
 3. Lapáttal kaparja le a kertben található összes füvet és gyökeret.
 4. Lapátok segítségével ásson le 18 ”-es mennyiséget, és dobja ki az eltávolított talajt. A nehezebb talaj feldarabolására fejszét lehet használni.
 5. Adjon hozzá 1-2 ”durva homokot a lyukhoz, és egyenletesen terítse el egy fém gereblyével.
 6. Távolítsa el a növényeket faiskola edényeikből, és helyezze a helyére.
 7. Használjon kézi karmot a gyökerek ugratásához és a külső növekedés ösztönzéséhez.
 8. Töltse fel a lyukat olyan talajkeverékkel, amely 1/3 durva homok, 1/3 komposzt és 1/3 kéregtakaró.
 9. Alaposan öntözzük meg a növényeket, majd takarjuk le egy réteg kéregtakaróval.
 10. Folytassuk a víz öntözését egy hónapig, amíg a növények meg nem állapodnak, majd a növényeknek csak esővízen kell túlélniük.

És mit ültessen esőkertbe? Huber azt javasolja, hogy nedves körülményeket toleráló fajokat – őshonos sás és páfrány – telepítsenek a kert közepére, olyan növények veszik körül őket, amelyek képesek alkalmanként álló vizet kezelni, mint például a vörös gally dogwood. A kert külső kerületén válassza a szárazabb talajt kedvelő növényeket, például az őshonos örökzöld és lombhullató cserjéket.

További információk az esőkertről, ezen az oldalon a Környezetvédelmi Ügynökség honlapján valószínűleg megvan, amire szüksége van.


Source link


5 Views 0 Ratings Rate it

 • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok