Mi az SVG fájl, és hogyan nyithatom meg?

Avatar admin | 2021.02.19. 102 Views 0 Likes 0 Ratings

102 Views 0 Ratings Rate it

SVG logó kék alapon
World Wide Web Consortium

Az internet böngészése során előfordulhat, hogy grafikus fájlokkal találkozott „SVG” kiterjesztéssel. Mi a különleges ezekben a fájlokban, és hogyan lehet őket megtekinteni? Megmagyarázzuk.

Mi az SVG fájl?

A számítógépes grafikával összefüggésben az SVG jelentése „Scalable Vector Graphics”. Az SVG fájl egy számítógépes fájl, amely az SVG szabványt használja, a World Wide Web Consortium határozta meg, egy kép megjelenítéséhez.

A tipikus képformátumok – például a JPG, a PNG és a GIF – raszteres grafikát használnak, ami azt jelenti, hogy egy képet pixelek rácsának, bitképnek nevezett tárolásával jelenítenek meg. Minden pixel színe és helye a fájlban tárolódik. Ha a raszterképet a tervezettnél nagyobbra méretezi, a kép szaggatottá és elmosódottá válik.

Példa 600% -ra méretezett PNG raszterfájlra

Ezzel szemben az SVG képek vektorgrafikát használnak a kép meghatározásához. Vektorgrafikus képen a kép matematikailag utasítások sorozataként tárolódik amelyek megmondják egy nézőprogramnak, hogyan lehet „rajzolni” a képet a képernyőn. Mivel a rajz bármilyen méretben megvalósulhat, az SVG fájlok felbontástól függetlenek. Nagyobbak vagy kisebbek lehetnek a minőség és az élesség elvesztése nélkül.

Példa 600% -osan méretezett SVG vektorfájlra

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a különbség a pixelek és a vektorok között?

Mi értelme van az SVG formátumnak?

Mivel az SVG fájlok bármilyen méretre méretezhetők, részletkiesés nélkül, nagyon sima grafikát tudnak készíteni, viszonylag kis fájlmérettel a raszteres grafikához képest. Ezenkívül sokkal jövőállóbbak, mint a bitképek, mivel a jövőbeli kijelzőkön nagyobb felbontásra méretezhetők a minőség romlása nélkül.

Méretezhető vektorgrafika példa
World Wide Web Consortium

Ezenkívül az SVG egy nyílt szabvány Ez ingyenesen belefoglalható az alkalmazások és a böngészők megtekintésébe, ami azt jelenti, hogy az alkalmazásfejlesztőknek nem kell pénzt fizetniük a használatáért. Az SVG hasznosítja XML, egy másik nyílt szabvány, a kétdimenziós grafikák kódolásához az alkalmazások által könnyen olvasható és módosítható módon.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi az az XML fájl (és hogyan nyithatom meg)?

Hogyan tekinthetem meg az SVG fájlt?

Minden modern webböngésző támogatja az SVG fájlok megtekintését. Ide tartozik a Chrome, az Edge, a Firefox és a Safari. Tehát, ha rendelkezik SVG-vel, és nem tudja megnyitni mással, nyissa meg kedvenc böngészőjét, válassza a Fájl> Megnyitás lehetőséget, majd válassza ki a megtekinteni kívánt SVG fájlt. Megjelenik a böngésző ablakában.

Alternatív megoldásként használhat egy ingyenes online konvertert, mint pl SVGtoPNG.com SVG fájl konvertálása raszteres formátumra, amelyet megtekinthet a hagyományos képmegtekintő alkalmazásokkal. Ha azonban az SVG-t raszteres formátumra konvertálja, például PNG-t, akkor elveszíti a kép méretarányos méretezésének lehetőségét, miközben megmarad az azonos élesség és részletesség.

Hogyan hozhatok létre vagy szerkeszthetek SVG fájlt?

SVG fájl létrehozásához vagy szerkesztéséhez szüksége lesz egy alkalmazásra, amely támogatja a formátumot. Az Adobe Illustrator, amely vektoralapú grafikák létrehozásáról ismert, natív módon támogatja a fájlok SVG formátumban történő betöltését és mentését. Is, Inkscape és ZSINÓR két ingyenes program, amely SVG formátumban képes menteni a műalkotásokat. Más programok, például az Adobe Photoshop és az InDesign esetében megvásárolhatja az SVG-t támogató beépülő modult, mint pl SVG készlet az Adobe Creative Suite programhoz.

Míg a versengő vektorgrafikai formátumok a a számítógépes grafika hajnalán, az SVG széles támogatása és nyitott jellege azt jelenti, hogy ez a grafikus szabvány valószínűleg nagyon sokáig velünk lesz.
Source link


102 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok