Mi volt a CP / M, és miért vesztette el az MS-DOS?

Avatar admin | 2021.03.22. 65 Views 0 Likes 0 Ratings

65 Views 0 Ratings Rate it

CP / M operációs rendszer logó kék háttérrel

Mielőtt a Microsoft és az Intel közös platformmal uralta volna a PC-piacot, a CP / M operációs rendszer valami hasonlót tett a kisvállalkozások gépeihez az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején – egészen addig, amíg az MS-DOS kihúzta alatta a szőnyeget. Itt található további információ a CP / M-ről és arról, hogy miért vesztette el az MS-DOS-t.

Mi volt a CP / M, egyébként?

A CP / M egy amerikai programozó által létrehozott szöveges operációs rendszer volt Gary Kildall nak,-nek Digitális kutatás A kezdőbetűi először a „Control Program / Monitor” kifejezést jelentették, de a Digital Research később barátságosabb „Control Program for Microcomputers” -re változtatta.

Mivel az 1970-es évek közepén-végén a mikrokomputerek ára gyorsan csökkent, a CP / M párosult a Z80 CPU, de facto standard platform lett, amely a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején népszerű volt a kisvállalkozások számítógépei körében.

CP / M és BASIC fut Kaypro II számítógépen.
CP / M és BASIC-80 fut Kaypro II számítógépen. Benj Edwards

A CP / M konzol alapú operációs rendszer volt, ami azt jelenti, hogy billentyűzet segítségével léptél kapcsolatba vele, parancsokat gépelve be egy parancssorba. A fájlműveleteket a egyszerű parancsok például a „PIP” (fájlok másolásához) gépeléssel PIP A:=B:*.BAS és megüt az Enter billentyűt. (Ez az összes BASIC fájlt átmásolja a „B:” meghajtóról az „A:” meghajtóra.) Program futtatásához írja be a program nevét, és nyomja meg az Enter billentyűt. Ha végzett, újraindítsa a gépet, vagy kilépjen a CP / M parancssorból.

A CP / M egyik legfontosabb áttörése az alapvető bemeneti és kimeneti feladatok kezelése volt az alapul szolgáló hardverrel, így az alkalmazásszoftver főként magával az operációs rendszerrel volt interfész. Ez azt jelentette, hogy a CP / M alkalmazások nem voltak feltétlenül kötve az adott hardverhez, amelyen futtattak, és könnyebben lefordíthatók a különböző gyártók számítógépei között.

Népszerű CP / M alkalmazások WordStar (szövegszerkesztő), SuperCalc (táblázatkezelő alkalmazás), és dBase (adatbázisokhoz). Más programok, például az AutoCAD és a Turbo Pascal, a CP / M-ről indultak, és később sikeresebbek lettek, miután később MS-DOS-ba hordozták őket.

Milyen számítógépek futnak CP / M-vel?

A legtöbb CP / M futtató számítógép 8 bites verziót tartalmazott Intel 8080 vagy egy Zilog Z80 processzor, bár a Digital Research később kiadta a CP / M 16 bites verzióját az Intel 8086 gépekhez, CP / M-86 néven.

A Visual 1050 számítógép egy 1983-as magazin hirdetéséből.
Az 1983-as Visual 1050 a CP / M továbbfejlesztett változatát futtatta. Vizuális

Szinte minden számítógép az iparági szabványt használja S100 busz amelyek 8080-at vagy Z80-at használtak, képesek voltak CP / M futtatására. De S100 buszra nem volt szükség. A CP / M alapértelmezett operációs rendszerként szállítva több száz különböző számítógépes modell minden típusú és méretű. Népszerű CP / M számítógép-gyártók voltak a Cromemco, a Kaypro, az Amstrad, az Osborne, a Vector Graphic, a Televideo, a Visual és a Zenith Data Systems.

Más számítógépek – köztük néhány alacsonyabb árú otthoni gép – kiegészítésként a CP / M képességet tartalmazzák, bár a futtatásához gyakran szükség volt külön hardverre. Valójában, még 1980-ban, a Microsoft legelső hardverterméke a Z80 SoftCard az Apple II. A felhasználók bedughatják a kártyát Apple II számítógépükbe, hogy Z80 CPU-t kapjanak, amely futtathatja a népszerű CP / M termelékenységi alkalmazásokat.

A Microsoft Softcard 1980-as hirdetése, amely egy Apple II-n futtatta a CP / M-et.
Az 1980-as Microsoft SoftCard lehetővé tette egy Apple II számára a CP / M futtatását. Microsoft

1982-ben a Microsoft elnöke Bill Gates azt állította hogy a SoftCard ügyfelek képviselték a CP / M gépek legnagyobb telepítését. Érdekes, hogy ugyanebben az időben egy új, CP / M alapú operációs rendszer – a Microsoft MS-DOS-ja – gyorsan piaci részesedést szerzett.

Az MS-DOS kölcsön kapott egy csomót a CP / M-től

Amikor az IBM elkezdte fejleszteni Személyi számítógép (az IBM PC 5150), a cég először megpróbálta megszerezni a licencet a CP / M-hez, de a Digital Research nem szerette az ajánlat javasolt feltételeit. Tehát az IBM a Microsofthoz fordult, amely licencelt egy nevű terméket 86-DOS tól től Seattle Computer Products (SCP). Néhány hónappal később a Microsoft egyenesen 50 000 dollárért vásárolt 86-DOS-t.

A 86-DOS akkor lett IBM PC-DOS, amikor 1981 augusztusában az IBM PC-vel együtt szállították. Később a Microsoft saját címkéjén, Microsoft MS-DOS néven értékesítette a PC-DOS-t.

Miközben fejlesztette a 86-DOS-t, készítője, Tim Paterson alaposan átgondolta a CP / M-t, kölcsönözve annak általános architektúráját és parancssori jellegét. Az alábbiakban felsorolunk néhány hasonlóságot a CP / M és az MS-DOS között:

  • Parancssor
  • ABC-s meghajtóbetűjelek, például „A:”, „B:” és „C:”.
  • A 8 + 3 fájlnév formátum (például FILENAME.DOC)
  • A „*” helyettesítő karakter és a hozzáillő „?” Karakter
  • Fenntartott fájlnevek, például PRN: (nyomtatóhoz) és CON: (konzolhoz)
  • „.COM” fájlok a futtatható parancsfájlokhoz
  • Parancsok, például DIR, REN és TYPE

Gary Kildall állítólag idegesítette, hogy a PC-DOS olyan szorosan utánozta a CP / M-et, és panaszkodott az IBM-nek. A szoftver szerzői jogok fogalmának kezdeti szakaszában a Digital Research elutasította az IBM perelését, ehelyett megállapodást kötött, ahol az IBM a CP / M-86-ot választotta meg opcióként az IBM PC-gépeihez. Ekkor a PC-DOS már alapértelmezett operációs rendszerként szállított az IBM PC-n, és jóval kevesebbe került, mint a CP / M-86 – kb. 40 dollár helyett 240 dollár.

A Kildall és a Digital Research elmulasztott lehetőségét a CP / M kezdeti licencelésére az IBM-nek gyakran úgy mondják az egyik nagy tragédia a történelem számításában – állítólag Kildall olyan milliárdossá válhatott, mint Bill Gates, ha éppen aláírta az üzletet az IBM-lel. Ezt a szaftos történetet a sajtó az évek során felerősítette. De amikor Kildall 1994-ben meghalt, nem éppen bántalmazó volt: Novell vásárolt Kildall Digital Research jelentett értéke 120 millió dollár 1991-ben, gazdaggá téve ezzel Kildallt. Ennek ellenére Kildallt zavarta, hogy a Microsoft az aláírási termékének utánzásával gazdagodott.

Miért nyert az MS-DOS a CP / M felett?

Amikor 1981-ben operációs rendszerrel kötött megállapodást kötött az IBM-lel, a Microsoft megtárgyalt egy licencet, amely lehetővé tette a vállalat számára, hogy ne csak licencelje a PC-DOS-t az IBM-nek, hanem a PC-DOS-t általános operációs rendszerként („MS-DOS” néven) is értékesítse. az IBM-től eltérő szállítóknak.

Az IBM PC megjelenése után nem sokkal olyan cégek indultak, mint a Compaq és az Eagle Computer klónok eladása amely képes futtatni az IBM PC szoftvert. Kompatibilis operációs rendszer biztosításához ezekhez a klóngépekhez licencelték a Microsoft-tól az MS-DOS-t. Néhány éven belül több száz IBM PC-klón töltötte meg a PC-piacot, és 1986-ban az MS-DOS lett a legnépszerűbb személyes számítástechnikai platform az USA-ban

Az MS-DOS győzött a CP / M felett, mert nagy sikert aratott az IBM PC platform sikerével. A Microsoft keményen küzdött az MS-DOS megszerzéséért minden szállított PC-n és annak megtartása érdekében, és a cég ezt a gyakorlatot kiterjesztette a Windows korszakára is.

Mi történt a CP / M-vel?

1988-ban a Digital Research létrehozta az MS-DOS klónját DR-DOS megkísérelve versenyezni a Microsofttal. Ezenkívül egy egér alapú grafikus felületet is eladott DRÁGAKŐ amely kezdetben megpróbálta megismételni a Macintosh-élményt, de később versengett a Windows-szal. Noha mindkét termék tiszteletet szerzett a sajtóban, egyik sem indult el. Egyesek azzal érveltek, hogy ez annak köszönhető versenyellenes taktika a Microsoft. Miután a Novell megvásárolta a Digital Research-t 1991-ben, a CP / M alig fejlődött, mivel az MS-DOS továbbra is uralta a piacot.

Novell DR-DOS 6 dobozos rajz
Bizonyos szempontból a DR-DOS volt a CP / M szellemi utódja. Novell

1996-ban a Caldera megvásárolta a Digital Research eszközeinek jogait a Novelltől, és folytatta a DR-DOS forgalmazását. Ők is beperelte a Microsoftot inkompatibilitások létrehozása érdekében az MS-DOS-ban a DR-DOS piacról való kiszorításához (amelyet később bíróságon kívül rendeztek).

1997-ben a Caldera kiadta a CP / M 2.2 egyes részeit nyílt forráskódú szoftverként, így a hobbisták tovább dolgozhattak rajta. Azok a példányok még mindig vannak ingyenesen elérhető online. Ma már lehet futtassa a CP / M-et egy böngészőben hála egy Stefan Tramm által írt 8080-as emulátornak.

Bizonyos szempontból a CP / M a Windows egyik dédapja, így a család egy része belekerül a Windows konvencióiba, például meghajtóbetűjelek és fenntartott fájlnevek. Ily módon a CP / M soha nem tűnt el teljesen: lelke a termékek DNS-ében él, amelyeket emberek milliárdjai használnak naponta.

ÖSSZEFÜGGŐ: A Windows 10 még mindig nem engedi használni ezeket az 1974-ben lefoglalt fájlneveket
Source link


65 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok