Miért ne szabadna bankolni a diákhitel-megbocsátást?

Avatar admin | 2021.01.12. 4 Views 0 Likes 0 Ratings

4 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a Miért nem kellene bankolni a diákhitel-megbocsátást című cikkhez

Fénykép: Jacob Lund (Shutterstock)

Miután hivatalba lép, a megválasztott elnök, Joe Biden várhatóan arra kéri a Kongresszust, hogy haladéktalanul törölje 10 000 dollár diákadósságot az összes szövetségi hitelfelvevő számára, és hosszabbítsa meg a szövetségi fedezetű hallgatói kölcsönök fizetési moratóriumát, amely a tervek szerint lejár ebben a hónapban. De vajon elhalad-e az adósságbocsátás a szenátuson? Lehetséges – de erre nincs garancia.

Biden megválasztott elnök terve

“Az első napon a megválasztott elnök utasítja az Oktatási Minisztériumot, hogy hosszabbítsa meg a szövetségi diákhitelekkel rendelkező amerikaiak millióinak a diákhitel-kifizetések és a kamatok szüneteltetését” – mondta David Kamin, a Biden átmeneti tanácsadója. legutóbbi sajtótájékoztatón. A diákhitel kifizetési szünetének hosszát még nem határozták meg. (Sajnos úgy tűnik, hogy nincsenek megfogalmazott elengedési tervek a magánhitelek számára. Nerdwalletenként, Biden támogatja az adósság csőd útján történő mentesítésének megkönnyítését a hitelfelvevők számára.

A részletek szűkösek, de Biden megválasztott elnök a jövedelemalapú törlesztési terveket is bővíteni kívánja, és meg kívánja reformálni a közszolgálatban dolgozó hitelfelvevők adósság-elengedési programját.

Jelenleg 45 millió diákhitel-felvevő együttesen 1,7 billió dollárral tartozik a diákhitel-tartozással. Per Forbes, 10 000 dollár fennálló diákhitel törlésével több mint 16 millió ember – az összes jelenlegi hitelfelvevő körülbelül egyharmada – törölné a fennálló diákhitelt.

Mi történt az 50 000 dolláros adósságcsökkentési tervvel?

A demokratikus szenátus vezetői, mint Chuck Schumer és Elizabeth Warren nyomultak 50 000 dollár törölt adósságért, és sürgették Joe Biden megválasztott elnököt, hogy ennek végrehajtásához használjon végrehajtási parancsot.

Azonban, a végrehajtó hatalom használatának jogszerűsége nem egyértelmű, és egy ilyen intézkedés valószínűleg jogi kihívásokkal nézne szembe a Legfelsőbb Bíróságon. Ha a végrehajtási parancsot alkotmányellenesnek ítélnék, a kormánynak adminisztratív rendetlenség lenne a kezében, különösen, ha vissza kell állítania a már törölt adósságokat.

Biden előnyben részesített útja a kongresszuson való áthaladás, de a demokraták a szenátus többségével rendelkeznek a legkevesebb különbséggel (50-50, Kamala Harris alelnök megválasztottja a döntetlen szavazás). És annak elkerülése érdekében, hogy veszélybe kerüljön a hallgatói adósságcsökkentésről szóló törvényjavaslat elfogadása, a szenátusnak 60 szavazatra lenne szüksége. Ez azt jelenti, hogy kilenc republikánus szenátornak támogatnia kellene az adósságok nagymértékű törlését.

Egy másik lehetőség az úgynevezett jogalkotási eljárás költségvetési egyeztetés, amely egyszerű szenátusi többséggel elfogadhatná a hallgatói adósságcsökkentésről szóló jogszabályokat, de ennek is vannak korlátai. Ryan D. Doerfler, a Chicagói Egyetem jogászprofesszora, nemrégiben elmondta a CNBC-nek“A demokraták a következő két évben csak háromszor alkalmazhatják a megbékélési eljárásokat.” A republikánus szenátorok megpróbálhatják blokkolni a hallgatói adósságcsökkentést azzal az indokkal, hogy ez nem kapcsolódik a költségvetési változásokhoz, amelyekre szükség van az egyeztetési jogszabályokhoz. Hogy a demokraták folytatják-e ezt az opciót, azt még nem tudni.

Ezeket a jogalkotási lehetőségeket figyelembe véve egyszer megalapozottan lehet azzal érvelni, hogy a 10 000 dollárnyi adósságbocsátás jobb előrelépést jelentene legalább némi kétpárti támogatással, szemben az 50 000 dollárral.

Tehát mit jelent ez a diákhiteleimnél?

Elővigyázatosságból tegyük fel, hogy februárban diákhitelt fizetsz (még akkor is, ha a meghosszabbított fizetési moratórium sokkal valószínűbb, mint az adósságcsökkentés). Valerie Curtin, a Helena Főiskola megfelelőségi és pénzügyi támogatásának ügyvezető igazgatója azonban ajánlja kitartva a készítéstől külön- az elkövetkező néhány hét folyamán fizetett kölcsönöket. Ennek van értelme – különösen, ha a hallgatói adóssága 10 000 USD vagy kevesebb, akkor érdemes megnéznie, hogy ezt az összeget törlik-e, mielőtt zsebből fizetné.

„Úgy gondolom, hogy a készpénz jelenleg nagyon fontos, így minél több készpénzt tarthat a zsebében, annál jobb, mindaddig, amíg teljesíti a befizetését, és időben tartózkodik fizetéseivel, rendben van, ha alacsonyabb fizetési rátánál marad – mondta Curtin.
Source link


4 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok