Mik az NFT-k? Ismerkedjen meg a Crypto digitális gyűjtőkkel

Avatar Gadam | 2021.03.10. 790 Views 0 Likes 0 Ratings

790 Views 0 Ratings Rate it

Egy NFT token ábrázolása egy blokkláncon.
HollyHarry / Shutterstock.com

Az NFT-k a forró új dolog a blockchain és a cryptocurrency világban. Gondoljon egy olyan NFT-re, mint egy digitális gyűjtői cikk. Ez egy egyedülálló digitális objektum, és az NFT-k egyre népszerűbbek. De mi az az NFT?

Az NFT-k „nem fungable tokenek”

Az „NFT” rövidítés a „nem helyettesíthető jelzőt” jelenti.

Az NFT egy token egy blokkláncon, de – ellentétben a tipikus kriptovalutával – nem cserélhető. A blokklánc egy biztonságos, együttműködő főkönyv, amely nyomon követi, hogy kinek mi a tulajdonosa.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi az a „Blockchain”?

Mit jelent a „nem gyulladható”?

Ha valami helyettesíthető, akkor felcserélhető. Például a pénz cserélhető. Nincs különbség egy amerikai dollár és egy másik amerikai dollár között.

Az arany szintén helyettesíthető árucikknek számít. Egy uncia tiszta arany egyenértékű egy másik uncia tiszta arannyal. Egy vállalat részvényei szintén felcserélhetők – a Facebook egy részvénye megegyezik a Facebook egy másik részvényével.

A kriptovaluták, mint Bitcoin szintén helyettesíthetők. Egy bitcoin egyenértékű egy másik bitcoinral.

Ha valami nem cserélhető, akkor nem cserélhető fel. Például Leonardo da Vinci Mona Lisa nem helyettesíthető. Csak egy eredeti példánya van a Mona Lisa a világban.

A kereskedési kártya másolata szintén nem cserélhető. Ez egy korlátozott példányszámú gyűjtemény. Ez az, ami az NFT-k – egyfajta digitális gyűjthető.

Hogyan működnek az NFT-k (emlékszik a CryptKittiesre?)

CryptoKitty alapító macska # 18.
Ez a macska 110 707 USD-ért kelt el.

CryptoKitties az első nagy NFT-k voltak. Minden cica egyedi. A CryptoKitty egy „digitális eszköz”, amelyet egy blokklánc tárol. Ahelyett, hogy a blokklánc rögzítené egy kriptovaluta token, mint például a Bitcoin (BTC) vagy az Ether (ETH) tulajdonjogát, a saját, egyedülálló token tulajdonjogát rögzíti, amelyet a cica képvisel.

A CryptoKitty „birtoklása” ugyanúgy működik, mint egy bitcoin vagy más kriptovaluta token „birtoklása”. Azért birtokolod ezt a digitális eszközt, mert az együttműködésen alapuló blokklánc azt mondja, hogy te igen – vagy inkább a blokklánc azt mondja, hogy annak van, akinek van privát kulcsa. A titkos kulcsaival „elkölthet” egy kriptovalutát, tulajdonjogát másnak ruházhatja át készpénz vagy szolgáltatások fejében.

Hasonlóképpen használhatja a magánkulcsát is, hogy másnak tulajdoníthassa a CryptoKitty vagy más NFT tulajdonjogát. Lehet, hogy az NFT-t átváltja egy helyettesíthető kriptovalutára (például Bitcoin), cserélhető készpénzre (például amerikai dollár) vagy más NFT-re (például egy másik CryptoKitty). Az új tulajdonos rögzítésre kerül a blokkláncon.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi az a% $ egy CryptoKitty?

A legtöbb NFT az Ethereum blokkláncot használja

A legtöbb NFT – beleértve a CrypoKitties-et is – az Ethereum blokkláncot használja. Az Ethereum egy kriptovaluta, de blokklánca más adatokat is tárolhat, például NFT-ket. A CryptoKitties technikailag az Ethereum blokkláncon tárolt ERC-721 tokenek.

Más blokkláncok is támogathatják az NFT-ket.

Milyen egyéb példák vannak az NFT-re?

Tehát összefoglaljuk: Az NFT egy egyedi token, amelyet egy blokklánc tárol. Olyan, mint egy bitcoin vagy egy altcoin, de ahelyett, hogy felcserélhető valuta lenne, ez egy egyedülálló digitális elem – ugyanabban az értelemben, hogy a bitcoin digitális elem.

Nézzünk meg még néhány példát az NFT-kről:

  • Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója NFT-ként értékesíti első tweetjét. Valaki licitál 2,5 millió dollár hogy birtokolja.
  • Az NBA a CryptoKitties gyártójával együttműködve indult NBA legjobb lövés. Az NBA-játékok kiemelt videóit NFT-k formájában vásárolhatja meg. Például egy LeBron James kiemelés, amelyet egyszer eladtak 200 000 USD.
  • Grimes különféle videókat adott el összesen 5,18 millió dollár. A „Death of the Old” elnevezésű, egyedülálló videó 389 000 dollárba került, míg a rövidebb, „Earth” és „Mars” videókat közel 700 példányban adták el 7500 dollárért.
  • Egyedülálló Nyan Cat gyűjthető körülbelül 580 000 dollárért kelt el.
  • Taco Bell valamilyen okból eladta az NFT-ket.

Ez csak néhány példa. Sok-sok más van.

De nem tud senki másolni egy NFT-t?

Jack Dorsey első tweetje.
A 2,5 millió dolláros tweet.

Lehet, hogy vakarja a fejét, és azon gondolkodik, mi a nagy baj. Végül is senki nem tud képernyőképet készíteni Jack Dorsey első tweetjéről – vagy csak elolvassa a Twitteren? Nem nézheti meg senki ezeket az NBA-klipeket online – vagy nem tölthet le Grimes videóinak másolatait egy gyors jobb egérgombbal a weboldalon?

Hát igen, természetesen! Valaki nagyfelbontású fényképet is készíthet a Mona Lisa. Valójában lehet nézd meg a Mona Lisa ingyen a webböngészőben, annak ellenére, hogy a Mona Lisa állítólag értékelik közel egymilliárd dollár.

Amit valójában fizet, az egy digitális „eredetiségigazolás”, amely azt mondja, hogy Ön az „eredeti” másolat tulajdonosa. A blockchain, egy nyilvános főkönyv, amely rögzíti, ki mit birtokol, biztosítja, hogy az emberek ne csak hamisítsák ezt a hitelességi tanúsítványt.

Amikor Ön birtokolja Jack Dorsey első tweetjének első példányát, a blokklánc azt mondja, hogy igen. Ha a jövőben másnak eladja, akkor az adott személy lesz a tulajdonosa. „Tudod, nekem van az első Jack Dorsey tweet eredeti példánya” – mondhatják koktélpartikon.

Hogyan lehet valami digitális „gyűjthető”?

Természetesen egy kicsit nehéz megérteni, hogy egy Jack Dorsey-tweet egy példánya 2,5 millió dollárt ér. Hogy lehet ez egy „gyűjthető”, és hogyan ér annyi pénzt?

Nos, egy olyan világban élünk, ahol a Charizard kártyák a Pokémon Kereskedelmi Kártyajáték többet tud eladni 350 000 dollár. A Black Lotus kártya másolata innen: Varázslat: Az összejövetel– az eredeti művész aláírásával – egyszer eladta 511 100 dollár.

De ahogy az NFT-k is egy darab adat egy blokkláncon, ezek a kereskedési kártyák is csak tinták egy darab papírra.

A Black Lotus kártya aláírt példányához hasonlóan Jack Dorsey tweetje lényegében a Jack Dorsey tweet másolata, amelyet Jack Dorsey írt alá. Ez egy digitális másolat a papír helyett.

De hogyan lehet értéke a digitális gyűjtőknek?

Bármi megéri, bárki hajlandó fizetni érte.

Ez a Jack Dorsey tweet 2,5 millió dollárt ér, mert valaki hajlandó átadni ennyi készpénzt érte. Lehet, hogy ez a személy nagy rajongója a Twitternek és Jack Dorsey-nek, vagy arra tippelhet, hogy az NFT-k növekedni fognak, és hogy az emberek a jövőben hajlandóak lesznek még több pénzt elkölteni, hogy megvásárolhassák az egy az egyben aláírt tweetet. .

Ez a gyűjthető cikk azonban egyfajta. Még akkor is, ha Jack Dorsey még ezer példányt ad el tweetjéből, az első személy mindig megkapja a tweet eredeti, első példányát. Eladhatják, és aki megveszi, azt az eredeti tulajdonosának ismerik el.
Source link


790 Views 0 Ratings Rate it