Mit jelent a „Futtatás rendszergazdaként” a Windows 10 rendszerben?

Avatar Gadam | 2021.01.28. 1321 Views 0 Likes 0 Ratings

1321 Views 0 Ratings Rate it

Windows 10 pajzs logó ikon a kék háttér

Ha Windows 10 rendszert használ, akkor kétségtelenül valamikor látta a „Futtatás rendszergazdaként” kifejezést. De mit jelent ez? Itt van miért fontos, hogyan működik és mikor kell használni.

A rendszergazdák teljes hozzáféréssel rendelkeznek a rendszerhez

Kétféle fiók van a Windows rendszerben: Normál felhasználói és Administrator felhasználói fiókok. A rendszergazdai fiókok konfigurálhatják a rendszerbeállításokat, és hozzáférhetnek az operációs rendszer általában korlátozott részeihez. (Van még egy „Administrator” nevű rejtett fiók de bármely fiók lehet rendszergazda.)

Az adminisztrátori szerepkör célja, hogy lehetővé tegye az operációs rendszer bizonyos aspektusainak megváltoztatását, amelyek egyébként normál felhasználói fiók által bekövetkező balesetből (vagy rosszindulatú tevékenységből eredően) károsodhatnak.

Ha saját számítógépe van, és azt nem a munkahelye kezeli, akkor valószínűleg rendszergazdai fiókot használ. (A rendszergazda állapotát a Beállítások> Fiókok> Adatok menüpont alatt ellenőrizheti. A rendszergazda név alatt itt láthatja a „Rendszergazda” nevet. Ha rendszergazdaként más fiókokat is beállított a Windows 10 számítógépén, menjen a Beállítások> Fiókok> Család és más felhasználók oldalra, és nézze meg, hogy adminisztrátorok-e.)

De még akkor is, ha rendszergazdai fiókot használ Windows rendszeren, nem minden alkalmazásnak van szüksége teljes rendszergazdai engedélyre. Valójában ez árt a biztonságnak – a webböngészőnek nem szabad teljes hozzáféréssel rendelkeznie a teljes operációs rendszerhez. Felhasználói fiókok felügyelete (UAC) korlátozza az alkalmazások jogosultságait, még akkor is, ha rendszergazdai fiókból indítja el őket.

A „Futtatás rendszergazdaként” használatakor az UAC félreáll, és az alkalmazás teljes rendszergazdai hozzáféréssel fut a rendszer minden eleméhez.

Tehát, amikor egy alkalmazást rendszergazdaként futtat, ez azt jelenti, hogy az alkalmazásnak speciális engedélyeket ad az Windows 10 rendszer korlátozott részeihez való hozzáféréshez, amelyek egyébként nem lennének elérhetők. Ez potenciális veszélyeket rejt magában, de néha szükség van bizonyos programok megfelelő működésére is.

(Ha többet szeretne megtudni a rendszergazdai fiók működésének technikai szempontjairól, ez a Stack Overflow szál nagyon hasznos.)

ÖSSZEFÜGGŐ: Engedélyezze a (rejtett) rendszergazdai fiókot Windows 7, 8 vagy 10 rendszeren

Mikor futtassam az alkalmazásokat rendszergazdaként?

Ha egy alkalmazás nem úgy működik, mint várná, érdemes rendszergazdaként futtatnia, és meg kell vizsgálnia, hogy ez megoldja-e a problémát. Ez különösen érvényes azokra a segédprogramokra, amelyek mély hozzáférést igényelhetnek a fájlrendszer diagnosztikájának elvégzéséhez, a tárolóeszközök konfigurálásához vagy a rendszerbe telepített egyes eszközök beállításainak megváltoztatásához.

Mely alkalmazások futhatnak rendszergazdaként?

Csak a régi Win32 és Win64 API-khoz programozott alkalmazásokat lehet futtatni rendszergazdaként. Hagyományosan ez azt jelenti, hogy a Windows 7 és korábbi verziókhoz készült alkalmazások vannak, de sok modern Windows alkalmazást továbbra is így tartanak fenn. UWP (Universal Windows Platform) alkalmazások– a Microsoft Store-ból letöltöttekhez hasonlóan – nem futtatható rendszergazdaként.

ÖSSZEFÜGGŐ: Miért nem érhetők el (a legtöbb) asztali alkalmazás a Windows Store-ban?

Hogyan futtathatom az alkalmazásokat rendszergazdaként?

Ha rendszergazdaként szeretne futtatni egy Windows 10 alkalmazást, nyissa meg a Start menüt, és keresse meg az alkalmazást a listán. Kattintson a jobb gombbal az alkalmazás ikonjára, majd a megjelenő menüből válassza a „Tovább” lehetőséget. A „Tovább” menüben válassza a „Futtatás rendszergazdaként” lehetőséget.

Windows 10 rendszerben kattintson a jobb gombbal egy alkalmazásra, és válassza a lehetőséget "Futtatás rendszergazdaként."

Továbbá, ha egy alkalmazást mindig rendszergazdaként szeretne futtatni, hozzon létre egy parancsikont az alkalmazáshoz az asztalon, a tálcán vagy a Fájlkezelőben. Kattintson jobb gombbal a parancsikonra, és válassza a „Tulajdonságok” lehetőséget. A megjelenő Tulajdonságok ablakban kattintson a „Kompatibilitás” fülre, majd tegyen pipát a „Futtassa ezt a programot rendszergazdaként” mellé.

Az alkalmazás parancsikontulajdonságaiban kattintson a gombra "Kompatibilitás" fülre, majd jelölje be a mellette lévő négyzetet "Futtassa ezt a programot rendszergazdaként."

Ezt követően zárja be a Tulajdonságok ablakot. Most, amikor az alkalmazást abból a parancsikonból futtatja, mindig rendszergazdai jogosultságokkal futtatja.

Te is futtasson egy programot rendszergazdaként a „Futtatás” mezőből (a Windows + R megnyomásával érhető el), ha az alkalmazás végrehajtásakor megnyomja a Ctrl + Shift + Enter billentyűkombinációt. Sok szerencsét!

ÖSSZEFÜGGŐ: Futtasson parancsot rendszergazdaként a Futtatás mezőből Windows 7, 8 vagy 10 rendszerben
Source link


1321 Views 0 Ratings Rate it