Mit jelent a „macskás horgászat” online?

Avatar Gadam | 2021.03.07. 13 Views 0 Likes 3 On 1 Rating

13 Views 3 On 1 Rating Rate it

Egy fiatal nő fogalma, akinek online randevúja van egy hamis barátjával.
Pixel-Shot / Shutterstock.com

Beszélt már valakivel online, és akkor jött rá, hogy hazudott arról, hogy kik voltak? Akkor lehet, hogy kifogtak. A kifejezést gyakran használják a csaló romantikus kapcsolatokra, de ez nem mindig a romantikáról szól.

Mi a macskahalászat?

A macskás horgászat az a cselekedet, amikor egy másik személyt megtévesztenek az interneten hamis számlával, személyazonossággal, fényképekkel és az életük egyéb részleteivel. Leggyakrabban a közösségi oldalakon és a társkereső oldalakon található. A „harcsa” a megtévesztést végző személyre utal.

A kifejezés széles körű népszerűsége miatt a macskahalászat az egyszerű félrevezetési vagy megtévesztési cselekedetek szinonimájává is vált.

Miért harcolnak az emberek?

A harcsa valakinek leggyakoribb oka a vágyak teljesítése. Az ilyen típusú kapcsolatokban a harcsa és az a személy, akit harcolnak, érzelmi kapcsolatot alakít ki egymással az interneten keresztül, még elkötelezett kapcsolatokat és partnerségeket is kialakítva anélkül, hogy valaha is látnák a másikat.

A macskás horgászatnak sem kell feltétlenül romantikusnak lennie. Számos példa van arra, hogy a leendő barátok vagy üzleti partnerek meghaltak. Az átverés akkor ér véget, amikor egy ember felfedezi a harcsa megtévesztésének mértékét, általában azáltal, hogy életében más emberek, például barátok és családtagok arra ösztönzik, hogy folytassanak további nyomozást.

A macskahalászatnak még sötétebb oldala azok, akik pénzbeli haszonszerzés céljából átverik másokat. A harcsa egy segélyre szorulóként állítja be a dolgát, például egy családi sürgősségi vagy orvosi költséget, majd pénzt kér másoktól. Az átverés általános típusa az, hogy valakitől pénzt kérnek a repüléshez, hogy találkozhassanak, majd szellemkép utána őket.

Végül a macskahalászatot néha végleg használják. Vannak esetek, amikor emberek, köztük a bűnüldöző szervek is, harcsafiókokat használnak bűnözők vagy ragadozók tetten érésére.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mit jelent a “szellemkép” az online társkeresőben?

Hogyan történik a macskás horgászat

Egy internetes társkereső átverés koncepció képe.
Katja Frischbutter / Shutterstock.com

A macskahalászattal járó kapcsolatokban mindig két ember van: a „harcsa”, aki hazudik a nevéről, koráról, neméről, identitásáról, megjelenéséről és különféle személyes adatairól, valamint a „harcsa”, aki mindezeket hiszi és kapcsolatot alakít ki teljesen hazugságokra épült.

Jellemzően a harcsa közösségi médiafiókokat állít be, akik valaki másként jelentkeznek, vagy hamis személyazonosság létrehozásával, vagy más személy információinak felhasználásával. Különböző fotókat gyűjtenek a megjelenítéshez, szemetelik a profiljukat hamis részletekkel, és különféle történeteket készítenek magukról.

Elkezdenek kapcsolatot kialakítani mással, miközben hamis identitásukként jelentkeznek. A harcsa körében közös vonás, hogy különféle forgatókönyveket dolgoznak fel annak érdekében, hogy a másik ember érzelmileg bekapcsolódjon. A harcsa aktívan megpróbálja megakadályozni a partnereikkel való találkozást, teljesen megtagadva a videohívásokat és a személyes találkozókat.

Miért nevezik harcsáról?

2010-ben Henry Joost és Ariel Schulman filmrendezők kiadták dokumentumfilmjüket Harcsa, egy Nev nevű férfiról, aki kapcsolatot kezd egy nővel, Angelával, aki Megan nevűnek pózol. A filmnek köszönhető, hogy kitalálta a kifejezést, és megkezdte a macskás horgászattal kapcsolatos teljes kulturális beszélgetést. Később az MTV slágerébe pörögtek:Harcsa: A tévéműsor. ”

Maga a kifejezés egy olyan módszerre utal, amelyet a halászok a tőkehal érintetlen állapotában tartottak, amikor a halakat nagy távolságra szállították. Harcsákat tettek a tartályba, hogy a tőkehal aktív maradjon, ami megőrizte a hal minőségét. Ezért azt mondják, hogy azok az emberek, akik „harcsa” azért vannak, hogy izgalmasabbá tegyék más emberek életét.

“Harcsára megyek”

A filmnek és az esetleges tévéműsornak köszönhetően a „macskás horgászat” önmagában kulturális jelenséggé vált. Azonban sötét, eredeti meghatározása mellett, hogy valaki teljesen hamis személyazonossággal és fényképekkel bolondít meg másokat, egy kicsit ártatlanabb jelentést is kapott.

A „harcsa” arra utalhat, hogy bárki, aki enyhén megváltozott információt használ a netes randizás profil vagy szűrő a fotóikon, gyakran azért, hogy jobban kinézzenek. Például azt mondhatja, hogy „macskáskodik” valakivel, ha olyan életkort állít be, amely két évvel idősebb, mint valójában. Akár azt is mondhatja, hogy „macskázik”, ha egy fotószerkesztőben fehéríti a fogát.

A kifejezés a személyes adatok bármilyen módon történő megváltoztatásának szinonimájává vált. Egyesek még kissé félrevezető profilképet is felhúzhatnak. Amikor más emberekkel, akár online kapcsolatokat kell kialakítani, elengedhetetlen a bizalom kiépítése. Ezért nem javasoljuk, hogy elfedje magát, hacsak nem magánélet miatt.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mit jelent a „balra csúsztatás” és a „jobbra csúsztatás”?
Source link


13 Views 3 On 1 Rating Rate it