Nézze meg ezeket az új fotókat a “Mars nagy kanyonjáról”

Avatar admin | 2021.01.10. 5 Views 0 Likes 0 Ratings

5 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció: Ünnepeld a szemedet a Mars Grand Canyon új fotóin

Fénykép: NASA / Arizonai Egyetem

Még mindig sok minden van, amit nem tudunk a Marsról, de hála egyeseknek nemrég megjelent fotókat, sokkal jobban megnéztük a Vörös Bolygó megfelelőjét a Grand Canyonnal. Bár ez nem éppen pontos: a Marson található – Valles Marineris néven – közel tízszer olyan hosszú és háromszor olyan mély, mint a miénk a Földön. És bár a tudósok még mindig nem tudják, hogyan alakult ki a kanyon, ezek az új képek a Arizonai Egyetem (UA) Tucsonban ad még néhány nyomot. Így szemügyre veheti a világon kívüli (sajnálom) fotókat.

Mitől olyan különleges ez a kanyon?

Alapvetően két dolog: hatalmas és titokzatos. A Space.com-on:

A Valles Marineris néven ismert, mély, hatalmas kanyonok rendszere több mint 2500 mérföldet (4000 km) fut végig a marsi egyenlítőn, és a bolygó kerületének majdnem egynegyedét lefedi. Ez a hasadás a Mars alapkőzetében közel tízszer olyan hosszú, mint a Föld Grand Canyon, és háromszor mélyebb, így a Naprendszer egyetlen legnagyobb kanyonja és … az egyik legtitokzatosabb.

Tekintettel arra, hogy mennyire meleg és száraz van a Marson, a tudósok nem gondolják, hogy Valles Marineris volt faragott folyóvíz, mint a Grand Canyon. Bár a Európai Űrügynökség (ESA) azt mondták, hogy vannak bizonyítékok arra, hogy az áramló víz elmélyíthette a kanyon egyes csatornáit – bár ez több száz millió évvel ezelőtt történt volna.

Hogyan lehet megnézni a kanyon új képeit a Marson?

Ezek a legutolsó a Mars Reconnaissance Orbiter fedélzetén található, hihetetlenül nagy felbontású HiRISE (a nagy felbontású képalkotó tudományos kísérlet rövidítése) nevű fényképezőgéppel kiadott fotók. Ezeket vagy a kanyon bármely más fényképét (vagy a Mars Reconnaissance Orbiter-ből készített fotókat) megnézheti, látogasson el az arizonai egyetemre a Tucson HiRISE weboldalán.


Source link


5 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok