Porcelán gyurma házilag: 2 tuti recept

Avatar Gadam | 2022.07.16. 1420 Views 0 Likes 0 Ratings

1420 Views 0 Ratings Rate it

porcelán gyurma házilag

A porcelán gyurma valójában nem porcelánból készül, de olcsó és könnyen elkészíthető. Egy keramikus szakértő (Natasha Dikareva) 2 tuti receptjét mutatjuk be. Mindegyikkel szuper porcelán gyurmát készíthetsz házilag. A hozzávalók mindegyik receptnél ugyanazok, azonban az elkészítési mód változik. Válaszd ki a neked tetszőt.

Porcelán gyurma házilag: A hozzávalók

 • 1 csésze (125 gramm) kukoricakeményítő vagy kukoricaliszt
 • 1 csésze (240 ml) fehér vagy tiszta ragasztó
 • 2 evőkanál (30 ml) babaolaj vagy olívaolaj
 • 2 evőkanál (30 ml) citromlé, lime lé vagy ecet
 • Testápoló (Opcionális)

Porcelán gyurma házilag: 3 elkészítési módszer

Ezek után nincs más hátra, mint fogjunk bele az elkészítésbe. 3 módszert mutatunk.

#1. Porcelán gyurma készítése mikróban

porcelán gyurma házilag mikróban

 1. Keverj össze 1 csésze (125 gramm) kukoricakeményítőt és 1 csésze (240 ml) fehér ragasztót. Használj mikrohullámú sütésre alkalmas tálat.
 2. Keverj bele 2 evőkanál (30 ml) babaolajat és 2 evőkanál (30 ml) citromlevet. Addig keverd, amíg nem maradnak csomók.
  A citromlé nem létfontosságú az állag szempontjából, de erősen ajánlott, mivel gátolja a penészgomba növekedését.
 3. A mikrohullámú sütőben 15 másodpercig melegítsd a keveréket, majd vedd ki és kavargasd meg kicsit. Aztán mehet vissza újabb 15 másodpercre. A mikrohullámú sütő teljesítményétől függően az egész folyamat valahol három és kilenc 15 másodperces intervallum között lesz.

  Infók:
  A keverék akkor van készen, ha ragacsos és nagyon csomós. Ezt könnyebb lesz megítélni, ha meglátod, milyen lesz az első próbálkozásod végeredménye. Jobb, ha alulfőtt adagot készítesz, mint túlfőttet, mivel az előbbit könnyebb megmenteni.

 4. Kend be a kezed és a majdani gyúrófelületet krémmel. Ez megakadályozza a ragadást. Készítsd elő a terepet mikrohullámú sütés közben.
 5. Gyúrjuk a keveréket, amíg ki nem hűl. A mikrózás után azonnal vedd ki a forró, tésztaszerű keveréket a tálból, és kezd el gyúrni. Általában 10-15 percig tart, amíg a keverék szobahőmérsékletűre hűl. Ez idő alatt folyamatosan gyúrnod kell.
 6. Csomagold be a keveréket, és hagyd úgy 24 órán át. Használj műanyag fóliát, hogy légmentesen lezárd a porcelán gyurmát. Tárold hűvös, száraz helyen 24 órán keresztül.

  Tippek:

  A műanyag fóliát bevonhatod krémmel, hogy ne ragadjon.
  Az egyszerű légmentes csomagoláshoz formázd a keveréket hasáb alakúra, és tekerj köré fóliát. Csavard össze mindkét végét.
  A hűtőszekrény kiválóan alkalmas a keverék tárolására, de bármilyen, a közvetlen napfénytől, hőtől és nedvességtől védett hely is megfelel.

 7. Egy nap múlva vedd ki a hideg porcelánt, és nézd meg, hogy milyen lett. Most már készen áll a használatra a házi porcelán gyurmád.
  Vegyél egy darabot belőle, és óvatosan tépd szét. Egy jól elkészített tétel könnycsepp alakú formákat fog kialakítani, ahogyan nyúlik és törik. Ha az agyag belsejét ragacsosnak érzed, gyúrj bele további kukoricakeményítőt.
  Ha a házilag készített porcelán gyurma törékeny vagy száraz, valószínűleg túlfőtt lett. Megpróbálhatsz még egy kis olajat hozzáadni, vagy készíthetsz egy alulfőtt tételt, és utána összegyúrhatod a kettőt.

#2. Porcelán gyurma készítése tűzhelyen

porcelán gyurma házilag tűzhelyen

 1. Keverd össze a hozzávalókat egy serpenyőben. 1 csésze (125 gramm) kukoricakeményítőt vagy kukoricalisztet, 1 csésze (240 ml) fehér ragasztót, 2 evőkanál (30 ml) olívaolajat és 2 evőkanál citromlevet keverj össze.
 2. Alacsony hőfokon 10-15 percig kevergetjük. Vedd le a tűzről, amint a keverék elkezd leválni a serpenyő oldaláról. Ha kész, a ricotta sajthoz hasonlóan kell kinéznie.
 3. Addig gyúrjuk, amíg a keverék kihűl. Várd meg persze, amíg eléggé kihűl ahhoz, hogy kezelni tudd, majd folyamatosan gyúrd, amíg eléri a szobahőmérsékletet.
 4. Tárold légmentesen záródó edényben. Zacskó vagy műanyag fólia segítségével tárold a keveréket hűvös, száraz helyen, közvetlen napfénytől védve.
 5. 24 óra múlva kész is van a házilag készített porcelán gyurmád. Ha a tészta túlságosan törékeny vagy ragacsos, további olajat vagy kukoricakeményítőt gyúrhatsz bele.

#3 Porcelán gyurma készítése. Videó

 

Forrás: 3 Ways to Make Cold Porcelain – wikiHow


1420 Views 0 Ratings Rate it