Tudtad? A GPS háromszög kurzor Atari aszteroidáiból származik

Avatar admin | 2021.02.05. 19 Views 0 Likes 0 Ratings

19 Views 0 Ratings Rate it

Aszteroidák a Tesla Model 3 kijelzőjén
TierneyMJ / Shutterstock

Minden alkalommal ott van előtted, amikor GPS-navigációt használsz: egy háromszög alakú kurzor, amely a tartózkodási helyedet ábrázolja egy GPS-kijelzőn, és elmozdul, ahova mozogsz. De tudta, hogy a kurzor Atari 1979-ből származik Aszteroidák ügyességi játék? Így történt.

A modern autós navigációs rendszerek az Etaknál kezdődtek

A sok GPS-egységben és az autóban található navigációs rendszerben megjelenő háromszög alakú navigációs kurzor 1985-ben az Etak Navigator eredetéből származott. A Navigator volt a a világ első számítógépes autós navigációs rendszere. A Navigator nem használta a GPS-t, ehelyett egy másik okos módszert alkalmazott, hogy nyomon kövesse helyzetét a kijelzőn, miközben autójával körbejárt.

Itt van egy nagyszerű videó a Navigator működéséről, ebben az esetben az Egyesült Királyság piacának „Travel Pilot” néven átnevezett.

Annak érdekében, hogy a Navigator kijelzője éles és könnyen olvasható legyen az akkor elérhető technológiával (és a költségek miatt alacsony a rendelkezésre álló memória), az Etak csapata egy vektor CRT kijelző, amely a grafikát raszterpásztázott bitkép-kijelző helyett inkább elektronnyalábbal rajzolt vonalakként jelenítette meg.

Az autó helyének a képernyőn való megjelöléséhez az Etak egy nyílhegy alakú kurzort használt a képernyő közepén, amelyet Stan Honey, az Etak társalapítója szeret „carosnak” nevezni. Azóta ez a navigációs szimbólum az évtizedek során leszűrt az Etak úttörő befolyása miatt a navigációs és térképészeti iparban.

Az eredeti Etak nyílhegy navigációs kurzor az Etak Navigator 1985-ös kijelzőjén látható.
Walt Zavoli

Ma megtalálhatja az Etak „carsor” modern változatát a Tesla navigációs rendszereiben, az iPhone képernyőjének tetején, miközben a helymeghatározó szolgáltatások engedélyezettek, és több tucat különböző navigációs alkalmazásban és GPS-egységben.

A nyílhegy navigációs kurzora, ahogyan ez egy modern, autóban található navigációs rendszerben látható.
Gary L. Hider / Shutterstock

Ikonikus forma, és valószínűleg csak kevesen állnak meg azon, hogy vajon honnan jött. De kiderül, hogy nagyon mulatságos, játékokkal kapcsolatos eredete van.

Az Aszteroidák Kapcsolat

Az Etak az Atari társalapítója, Nolan Bushnell inkubátorcége által finanszírozott vállalatként indult, Catalyst Technologies. Három mérnök innen: SRI, Stan Honey, Ken Milnes és Alan Philips megalapították az Etak-ot azzal a céllal, hogy létrehozzanak egy olyan autóba épített navigációs rendszert, amely nyomon követheti pozícióját a térképen, bárhová vezetett is.

Bushnell részvétele miatt az Etak mérnökei némi társadalmi átjárást élveztek az volt Atari mérnökök között, mint pl Pong tervező Allan Alcorn (aki annak idején egy katalizátor cégnél dolgozott) és maguk. Valójában Alcorn emlékeztet Atari 1979-es slágerjátéka Aszteroidák az elsődleges befolyás a Navigator vektoros kijelző használatában.

Atari aszteroidái, az 1979-es arcade játék
Atari

“Nagyon élveztem, milyen kis segítséget tudtam nyújtani az Etak fiúknak és problémáiknak” – emlékezik vissza Alcorn. „Emlékszem az Etak gép vektoros megjelenítésére. Ezt igazán a Aszteroidák játék, ahol tulajdonképpen átvettük őket az Atari és [showed them] hogyan készítettük azt a kijelzőt. ”

Az Etak társalapítója, Stan Honey is emlékeztet a Aszteroidák befolyásolni, de kissé más módon. “Amikor a Catalyst épületében voltunk, gyakran átmentünk és ebédeltünk egy olyan kis helyen, ahol az istenektől vektoros kijelző Asteroids gép volt” – mondja.

Ban ben Aszteroidák, egy háromszög alakú hajót irányítasz, amelynek a lehető legtöbb úszó űrkőzet kell elpusztítania. Ha megnézzük a Aszteroidák hajó és Etak navigációs kurzorának alakja, a hasonlóság furcsa. Mindkettő nyíl alakú, és mindegyik szimbólum a saját grafikus környezetének a csillaga.

Míg régen volt, és az emléke homályos, Honey azt mondja, hogy az Atari űrlövője volt az elsődleges hatás a háromszög navigációs kurzor alakjában. – Emlékeim szerint onnan származott Aszteroidák,” mondja. Más lehetséges hatások ellenőrzéséhez számos más korai Etak mérnököt – köztük George Loughmillert, aki a Navigator kijelzőjét kódolta – megkérdeztük a kurzor alakjáról e-mailben. Egyikük sem emlékezett arra, hogy a forma honnan származik egy kezdeti tervrajzon kívül, amelyet valószínűleg Honey rajzolt.

„A Etak A Navigatoron annyi kihívást kellett leküzdenünk, hogy a kurzor alakja nem volt olyan kérdés, amely sok vitát váltott volna ki ”- mondja Loughmiller. – Tehát valószínűleg csak összedobtam valamit [based on the sketch] és továbbment anélkül, hogy megbeszélték volna senkivel.

A mézet szórakoztatja a kapcsolat Aszteroidák, de szerinte az alak nyilvánvaló választás volt. “A vektoros kijelzőn a legegyszerűbb egy háromszög” – mondja Honey. „Aszteroidák valószínűleg ugyanezen okból használta ezt az alakot. Ez a legegyszerűbb dolog, amit tehetsz, és mégis irányt mutatsz. ”

A. Eredete Aszteroidák Hajó

De hol volt a Aszteroidák hajó származik? Tényleg azért használták, mert könnyű volt rajzolni, amint Honey gyanította? Hogy megtudjuk, megkérdeztük Aszteroidák‘tervező, Ed Logg.

– A hajót a bejövő után tervezték Űrháború!, amelyet 1971-ben játszottam a Stanford AI Lab-ban, és úgy gondolom, hogy az MIT-től származik ”- írta a Logg a How-To Geek e-mailben. – Nem teszteltem más formákat a hajó számára.

Eredetének illusztrálására Logg megosztotta eredeti Atari ceruzavázlatát Aszteroidák hajó a How-To Geekkel. Bizonyos értelemben a papíron dokumentált háromszög navigációs ikon végső születését vizsgálja.

Ed Logg eredeti Asteroids hajóvázlata
Ed Logg eredetije Aszteroidák hajóvázlat 1979 tavaszáról. Ed Logg

“A számok a vektorgenerátor koordinátáit jelentik” – mondja Logg. „A gyakorlatban parancsot adnék ki, hogy menjen a képernyőn arra a pontra, ahová meg akarom rajzolni a hajót, majd ezeket a koordinátákat használva mozogjak egy sarokba, kapcsoljam be a gerendát és húzzam a hajót egyik pontról a másikra . Ha a láng jelen lenne, én is ezt húznám. ”

Logg hajótervezése a rakétahajó egyszerűsítése volt 1962-es nagygépes számítógépes játék, Űrháború! Ebben a játékban egy „ék” alakú és egy „tű” alakú hajó nézett szembe egy-egy lövöldözős viadalon a képernyő közepén lévő gravitációs kút körül.

Logg hajójától eltérően azonban a Űrháború! a rakétahajó további részleteket tartalmazott, például kissé lekerekített formát és két különálló uszonyot. Ez a részlet gyakran elveszett, amikor működés közben látható a homályos számítógép kijelzőin az idő.

Az Űrháború! rakétahajó, amelyet a játék olyan verziója mutat be, amely a képernyőn látható pontszámmal megegyezik. Masswerk.at

Amikor legközelebb például megnéz egy iPhone-t, és meglátja az állapotsoron a nyílhegy navigációs ikont, tudja, hogy valójában egy apró űrhajót néz a kijelzőjén. Ez egy olyan forma, amely gyökereit egészen a legelső videojátékokig nyúlik vissza, emlékeztetve minket arra, hogy a számítástechnika kultúrtörténete ugyanolyan gazdag, mint bármely más előtte megjelenő médiumé.
Source link


19 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok