Van termésérzékelőm vagy teljes képkockás fényképezőgépem?

Avatar admin | 2021.03.22. 10 Views 0 Likes 0 Ratings

10 Views 0 Ratings Rate it

Canon EOS 5DSR és 5DS teljes képkockás fényképezőgépek.
Dominionart / Shutterstock.com

A digitális fényképezőgépek fényérzékelőt használnak a fénykép készítéséhez. Az érzékelő mérete befolyásolja a képek megjelenését, ezért gyakran láthat fényképészeket és oktatóanyagokat, amelyek a vágásérzékelőre és a teljes képkocka érzékelő kameráira utalnak. Így tudja megtudni, melyik rendelkezik – és megérteni a különbséget.

Teljes képkocka vs Termésérzékelő

A digitális fényképezőgépek megjelenése előtt a legnépszerűbb film a 35 mm-es formátum volt. 36 mm x 24 mm (1,4 hüvelyk x 0,94 hüvelyk) méretű.

A teljes képkockás kamerák digitális érzékelőt használnak, amely nagyjából megegyezik a 35 mm-es film filmméretével. Ez kényelmes volt a film és a digitális között való áttéréshez, mivel a lehető legtöbbet tartotta a dolgokat. A fotósok ugyanazokat az objektíveket használhatják, és ha ugyanazokat a beállításokat alkalmazzák, a képek nagyjából ugyanúgy néznek ki.

kánon eos film
A 30 éves 35 mm-es filmkamerám még mindig képes modern objektíveket használni. Harry Guinness

A teljes képkockás érzékelők azonban elég nagyok és drágák. Sokkal nagyobbak, mint ami jó digitális fényképek készítéséhez szükséges, ezért a legtöbb fogyasztói fényképezőgép kisebb, olcsóbb, „kivágott” érzékelőt használ. (Összehasonlításképpen, a teljes képkocka érzékelő körülbelül 30-szorosa az iPhone 12 1 / 2,55 ″ -es szenzorának.)

grafikus ábrázolja az APS C méretét a teljes képkockával szemben
A relatív méretek: 35 mm (rózsaszín), APS-C Nikon (piros) és APS-C Canon (zöld). Harry Guinness

Mert DSLR-k és tükör nélküli kamerák, a leggyakoribb terményérzékelő mérete az APS-C, amely 24 mm x 16 mm körül van. A következő méret, amelyet egyes tükör nélküli és kompakt fényképezőgépekben használnak, a Micro 4/3, amely 17 mm x 13 mm.

Valószínűleg van egy termésérzékelő kamerája

Ha van fogyasztói DSLR-je, például egy Canon Rebel T8i, Nikon D3500 vagy bármelyik elődjük, akkor rendelkezzen vágásérzékelő kamerával. Csak nincs belépő szintű full-frame kamera.

Ha régebbi, használt DSLR fényképezőgépet vásárolt – különösen, ha professzionális fényképezőgépnek tűnik -, akkor az teljes képkockával rendelkezik. Az elmúlt évtized néhány legnépszerűbb modellje:

  • Canon 5D, 5D Mk II, 5D Mk III, 5D Mk IV, 6D és 6D Mk II.
  • Nikon D600, D610, D700, D750, D780, D800, D810 és D850.

Ha a fényképezőgép nem szerepel a listán, a legegyszerűbb ellenőrzés a Google-nak a márka és a modellszám ellenőrzésével. Hacsak nincs kifejezetten kimondva, hogy teljes képkockás, szinte biztosan használ egy kisebb érzékelőt.

Jegyzet: Apró esély van arra, hogy az érzékelő közepes vagy nagy formátumú legyen, mindkettő nagyobb, mint 35 mm. Ebben az esetben nagyon drága és keresett készlet van a kezedben!

Mit számít ez?

A teljes képkocka és a vágásérzékelő kamerák egy kicsit visszavethetőek. A szenzortechnika eddig eljutott az okostelefonokhoz hogy az érzékelő mérete soha nem volt kevésbé releváns a készíthető fényképek minősége szempontjából. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az érzékelő mérete nem befolyásolja a dolgokat.

A legfontosabb, különösen, ha fényképészeti oktatóanyagokat olvas, a termésfaktor. A lencsék működése miatt egy kis érzékelő nagyobb nagyítást kap ugyanarról a gyújtótávolságú lencséről. Ha 50 mm-es objektívet helyez el mind a teljes képkockára, mind a vágásérzékelő kamerára, akkor más látómezőt kap.

Ez a teljes képkocka:

teljes képkocka 50 mm-es fénykép
Canon 5D Mk III és 50mm f / 1.8. Harry Guinness

Ez a (látszólag nagyított) felvétel a vágásérzékelőtől származik:

termésérzékelő 50 mm-es fénykép
Canon 650D és 50 mm f / 1,8. Harry Guinness

A lencse gyújtótávolsága és a látszólagos, vagy teljes képkocka ekvivalens gyújtótávolság közötti kapcsolat a vágási tényező. Normál esetben 1,5 és 1,6 között van, tehát a vágókamerán az 50 mm-es objektív megegyezik a teljes képkockás fényképezőgép 80 mm-es objektívjével.

Itt van egy felvétel 85 mm-es objektívvel teljes képkockás kamerán összehasonlításképpen:

teljes képkocka 85 mm-es fénykép
Canon 5D Mk III és 85mm f / 1.8. Harry Guinness

Olvas a terménytényező teljes magyarázata további információért.

Nagyobb érzékelők is jobban teljesítsen gyenge megvilágítás mellett, bár a legtöbb esetben valószínűleg nem veszi észre. A teljes képkockás kamerák igazi előnyei gyakran olyanok, mint a tankok a szakemberek számára, és több kézi vezérléssel és lehetőséggel rendelkeznek.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi az a DSLR Crop Factor (és miért érdekelne)

Szükségem van teljes képkockás kamerára?

Legtöbb ember valójában nincs szüksége teljes képkockás kamerára. Ha csak fotózni kezd, akkor nincs szükség frissítésre. Bármi is van körülötted – vagy akár az okostelefonod – az tökéletes a tanuláshoz.

Azonban, ha a kamera piacán van, és a költségvetés nem okoz gondot, valószínűleg egy teljes képkocka tükör nélküli fényképezőgépre vágyik. További információ erről: nézze meg a fényképezőgép-vásárlási tanácsomat testvéroldalunkon, a ReviewGeek webhelyen.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mégis érdemes tükör nélküli fényképezőgépet vásárolni?
Source link


10 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok