0-tól F-ig: Hexadecimális – CloudSavvy IT

Avatar admin | 2021.03.17. 24 Views 0 Likes 0 Ratings

24 Views 0 Ratings Rate it

Hexadecimális. A számítógép belsejében lévő dolgok. De mi is valójában a hexadecimális? Mit jelentenek a furcsa és ismeretlen külsejű hexadecimális számok? Hogyan jött létre a hexadecimális? Tudjon meg többet a hexadecimálisról ma.

Mi a hexadecimális?

A hexadecimális számozási rendszer tizenhat szimbólumot (0–9 és A – F) használ bármely szám kialakítására és ábrázolására. A hexadecimális rendszert a számítógép és a számológépek belsejében használják. A hexadecimálist gyakran rövidítik hatszög és hatszög a szóból származik hatszög, azaz hat. Azonnal láthatja a kapcsolatot a hexa..tizedes a tizedesjegy tíz (10), a hexa pedig 6 (AF, 6 karakter).

A számítógépek gyakran hexadecimális értékeket használnak belső számítási rendszereiken belül. Közvetlen kapcsolat van a bináris és az oktális számok és a hexadecimális számok között. Ha többet szeretne megtudni a 16 bázisú (16 alaptétel, 16 alapszám) hexadecimális számozási rendszerről, vissza kell lépnünk egy kicsit, és először meg kell vizsgálnunk a bináris és az oktális számokat. Ha még nem hallotta ezeket a kifejezéseket, ne aggódjon, közel sem olyan összetett, mint amilyennek hangzik.

Mi a Bináris?

A bináris számok, különösen a bináris számozási rendszer, az egyik, ha nem a legegyszerűbb számozási rendszer a bolygón. Csak két lehetséges szám lehet bináris (így a kifejezés bináris, azaz két dologból áll), és ez nulla (0) és egy (1). Míg a nulla és az egy számot használjuk a két lehetséges számunkra ebben a rendszerben, kérjük, vegye figyelembe, hogy ez csak egy választás – csakúgy, mint az AZ latin betűket használnám az angol vagy kínai szavak kifejezésére a kínai szavak képviseletére.

Létrehozhatnánk egy olyan bináris kódot, amely nem nulla és egy, hanem A és B, vagy $ és% értéket használ, ez keveset számít. Van azonban egy kis érdekes figyelmeztetés itt, ami valójában megkönnyíti a nulla és az egy bináris használatát; a számítógépek csak egy dolgot értenek: áramot vagy semmit. Gondoljon erre, mint egy vagy nulla: az egyik jelentése + 5 V (5 V), a nulla pedig 0 V (0 Volt). Talán kissé leegyszerűsítve, de jó hasonlat arra, ami a számítógép belsejében történik. Így van bináris.

Tehát hogyan számít bináris, a 2-bázisú numerikus rendszer? Mindannyian tudjuk, hogyan kell számolni tizedesjegyekkel (a 10 bázisú numerikus rendszer, amelyet minden nap használunk a mennyiség és minden egyéb kifejezésre), 0… 1… 2… 3…, de hogyan tegyük ezt meg, amikor 1-nél 2-re sem tudunk túljutni? Nos, mi történik, amikor elérjük a 9-et, és meg kell találnunk a következő számot? Hozzáadunk egyet az elülső részhez (az első számjegy a 10-ben), és másodlagos helyzetünket nullára állítjuk. Ezt folytatjuk, hogy tovább számoljunk 99-ig, majd ugyanezt tesszük, bár ezúttal két pozíciót állítunk vissza.

Ugyanezt a módszert használhatjuk a 2-bázisú bináris számításban is, és pontosan ezt csináljuk és hogyan számoljuk. Essünk neki: 0… 1… 10… 11… 100… 101… 110… 111… 1000…. Nem nehéz, igaz? Ha még nem tudta, hogyan kell binárisan számolni, gratulálok, most már tudja, hogyan kell! Manapság ezt a képességet a középiskola megközelítőleg első osztályában tanítják. Térjünk át az oktálisra.

Mi a Octal?

Eddig azt tapasztaltuk, hogy a tizedesjegyet 10 bázisnak is lehet címkézni, mert 10 különböző szimbólummal rendelkezik a számok kifejezésére (0 és 9 között), és hogy a 2 bázis csak nulla és egy. Bemutatjuk az oktált, egy másik számítógép-orientált numerikus rendszert, amely 8 lehetséges szimbólummal rendelkezik. Sejtetted, nulla (0) hét (7). Kezdheti látni, miért léteznek ilyen számrendszerek: üdvözöljük a kettő hatványán: 2 (bináris)> 4 (fél byte)> 8 (oktális, byte)> 16 (hexadecimális).

Mi tehát a bájt? A bájt nyolc bit együtt (általában vizuálisan két 4 bites készletként jelenik meg, bár egy számítógép esetében egyszerűen 8 bit egy sorban), egyetlen bájtot alkotva. Például, 0110 1100 egy érvényes bájt, amely 8 bitből áll. Ez a szám fordítható oktálra (154), hexadecimálisra (6C) és decimálisra (108). Itt jegyezzük meg, hogy a nagyobb számú alapszimbólum numerikus rendszerének értékei alacsonyabbak-e, mint például 6C hexadecimális értékben, a hosszú szám decimális számban, és a közepes hosszúsággal szemben 154 oktálban.

A bájtot gyakran használják egyszerű alfanumerikus karakterek tárolására. Például az „A” betűt binárisan írjuk 0100 0001. Vegye figyelembe, hogy a bájt maximális értéke (azaz 1111 1111) értéke 255, és így csak 256 lehetséges kombináció létezik (+1, mivel 0 is lehetséges beállítás), amelyek egyetlen bájttal elkészíthetők. Így korlátozott AZ tartományunk, még a 0–9-es számokkal és az az kisbetűkkel együtt is, könnyen beilleszthető egyetlen bájtba, sőt néhány más szimbólumot is képviselhetünk, például a „@” és a „!”.

Ha azonban a kínai különféle szimbólumokról van szó, akkor szükségünk lehet két vagy több bájtra az egyes karaktereink, azaz többbájtos karakterek tárolásához.

Visszatérve az oktálishoz, hogyan számolhatunk oktálisan? Sejtetted: ugyanaz a módszer, egyszerűen tegyél minden kört tizedesig és binárisan, ahogy láttuk. Számoljunk együtt: 0… 1… 2… 3… 4… 5… 6… 7… 10… 11… – Kicsit furcsának tűnik, nem? Ez azért van, mert az elménk annyira rá van szokva gondolkodni a 10-ről, mint a „10” -re. De a 10 oktális értéke 8 a tizedesjegy. Zavaró? Nekünk, puszta embereknek, igen, a 8 bázisú oktális zavaró lehet. Számítógépre, nem igazán.

Számolás Hexadecimális?

Ez visszavezet minket a 16 bázisú numerikus rendszerünk számlálásához: hexadecimális. Most már ismerjük a követendő lépéseket, és számíthatunk (kis nulláról kilencre ugrással): 0… ugrás… 9… A… B… C… D… E… F… 10… 11…. Most már megértettük, hogy a hexadecimális 10-nek, az oktálishoz hasonlóan, más jelentése van, mint amit beleolvasunk, mivel hexadecimális számítással számolunk, amely 16 bázis, és nem tizedesben, amely 10 bázis. 10 A hexadecimális értéke ténylegesen 16 a tizedes!

Figyelemre méltó, hogy a hexadecimális pontosan azért, mert 16 bázisú, lehetővé teszi számunkra, hogy egy teljes bájtot két karakterben tároljunk! Ezt nem tehetjük tizedessel, bináris értékként 1111 1111 (azaz 1111111 számítógépre) értéke 255 tizedesjegyig. Ugyanakkor hexadecimális formában az ábrázolható FF, ami tizedesjegyben 255. Vegye figyelembe azt is, hogy egy fél bájt, 4 bit egyetlen hexadecimális karakterben tárolható.

Csomagolás

Reméljük, hogy élvezted a hexadecimális, a 16 karakteres vagy a 16 bázisú numerikus rendszer bevezetését, és kiterjesztve a binárisra, a 2 bázisú numerikus rendszerre és az oktális, a 8 bázisú numerikus rendszerre. Megtanultuk azt is, hogy a számolás, amit minden nap elvégzünk tizedesjegyekkel, a nagyon ismert 10 bázisú numerikus rendszerünk a 0 és 9 közötti számokat használja.

Azt is láttuk, hogy a bináris, oktális, hexadecimális és egyenletes tizedesértékek ábrázolására használt szimbólumok pontosan ezek: az emberiség úgy döntött, hogy ezeket a különböző numerikus rendszereket képviseli. Könnyen választhattunk más ábrázolásokat más numerikus rendszerek számára, de ugyanazok a számok újbóli használata ismerősnek érzi magát, és van értelme, különösen a bináris erő esetén, ahol nincs hatvány és nulla és egy.

Élvezze, ha ma megtanítasz valakit bináris, oktális vagy hexadecimális számolásra!

És ha tetszett ez a cikk, nézzen utána Bit, bájt és bináris.


Source link


24 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok