10 csodálatos tipp a lufák magról történő termesztéséhez

Avatar Gadam | 2021.06.04. 159 Views 0 Likes 0 Ratings

159 Views 0 Ratings Rate it

A luffa – a mosogatórongyok környezetbarát alternatívája. Ha fontolóra vette a lufák magokból történő termesztését, akkor szerencséje van!

Bár a mai piacon a legtöbb luffaszivacs szintetikus, vagyis nem az eredetileg modellezett tök növényi formából készül, a saját luffa termesztése valójában meglehetősen egyszerű. A sokféle méretű és formájú tökből kinőtt alkotások új életet és élvezetet nyújtanak kertészeti rutinjában.Luffa növekedési fotók kollázs

Lofák termesztése magokból

A kertészkedés nem csak a virágokat és a zöldségeket jelenti. Sok különböző növénynek többféle felhasználási lehetősége van, és a luffa nagyszerű választás, amelyet bárki nagy sikerrel megnövelhet. Ha még nem ismeri a kertészkedést, rengeteg tippek a kerti talaj módosításához, palánták indítása bent, vagy csak kerti hackek nagyobb termés elérése érdekében. Az alábbiakban megtalálja a legjobb tippeket a saját otthonában felhasználható luffák ​​termesztésére vagy a helyi gazdák piacain történő értékesítésre!

Mik a luffák?

A luffa tök sokféle növény. Lehet, hogy ezeket a növényeket luffának, luffának, luffának vagy akár luffnak nevezik.

Ezeket a tököket kissé nehéz megtalálni, különösen, ha palántákból kívánja termeszteni őket. Ha azonban hajlandó magjaiból termeszteni a növényeit, online megvásárolhatja őket, és tavasszal korán beültetheti őket. Megveszem luffa mag az Etsyn neves organikus eladóktól. Találhatja őket a helyi farmüzletben is.

A luffa tököt fiatalon lehet szüretelni, hogy zöldségként élvezhessük, hasonló módon fogyaszthatjuk, mint a téli tököt vagy a sütőtöket. Gyakrabban azonban a kertészek hagyják őket érni a szőlőn, hogy díszesen szivacsként felhasználhassák őket (amikor körülbelül hét hüvelyk hosszúak).

Készen áll a saját luffa termesztésére? Olvassa tovább, hogy megtanulja, hogyan.

1. Indítsa el a magokat beltéren

vágott szárított luffa magokkal

Ha hűvösebb növekvő zónában él, érdemes a luffa magjait bent kezdeni. Tegye ezt körülbelül hat-nyolc héttel az utolsó fagypont előtt. Ez segíthet abban, hogy a magokat 24 órával az ültetés előtt vízbe áztassa. Ez segít megpuhítani a kemény külső héjat az egyes magok körül, és megkönnyíti a csírázást.

A más típusú zöldségek vetőmagjaival ellentétben a luffa magjainak nincs hosszú, lenyűgöző eltarthatósága. Ha több éve lógó magokat próbál meg ültetni, valószínűleg nem sok szerencséje lesz.

Ha a magokat beltéren indítja, fontolja meg a csírázási esély javítását azáltal, hogy a fűtőszőnyeg. Vesse el a magokat, majd tegye a szőnyegre melegség céljából. Érdemes elültetni a magjait biológiailag lebomló vagy tőzeg edényekis, ami csökkenti a transzplantációs sokk kockázatát, amikor a transzplantátumokat a földbe helyezi. A talajtömbök más jó alternatívák.

Érdemes ezeket is megnézni tippek a lábszár palánták megelőzésére valamint az okait a magok nem lehetnek csírázók. Mindkettő lehet a különbség a lufák sikeres betakarítása vagy a dudaszezon között.

2. Növekszik a dombokban

növekvő luffa napfényben lóg a fán a kertben

Amikor készen áll a telepítésre, rájön, hogy a lufák termesztése nem különbözik a hasonló fajokból származó növényektől, például a sütőtöktől és a téli töktől. Magjait dombokba kell ültetnie, amelyek mindegyikének körülbelül egy lábnyira kell lennie a kerítés mentén, vagy valami mást, amelyen a luffa szőlője felmászhat.

Dombonként csak egy magot ültethet el, hogy a növényeinek rengeteg helye legyen, vagy mindkét magba két magot szúrhat, hogy növelje a sikeres betakarítás esélyét. Miután minden növény körülbelül két hüvelyk magas, vékony egy növényig (válassza a legegészségesebbet).

Érdemes utánanézni emelt ágyak vagy akár a raklapkert a lufák termesztésére, ha korlátozott a hely. Megfelelő használat esetén mindkettő nagyszerű betakarítást eredményezhet.

3. Keményedés

fiatal luffa növény elhagyja a nap alatt

Ha a luffa magját bent kezdi, mindenképpen keményítse le a transzplantátumokat, mielőtt a kertbe helyezné őket. Várjon, amíg megfelelő az idő – meleg levegővel és talajjal -, mielőtt megkísérelné őket megkeményíteni. Ezután, ha a körülmények ideálisak, de a növények minden nap vagy egy óráig kint vannak menedékhelyen, minden nap hozzáadva egy órát, amíg a növények egész nap kint lehetnek.

Ha további részletekre kíváncsi, nézze meg ezt a bejegyzést, amellyel megosztottuk tippek a palánták kikeményedésére. Rengeteg nagyszerű információ található ott, amelyek segítenek abban, hogy növényei egészségesek legyenek az átültetéshez.

4. A deformált gyümölcsök megelőzése

zöld luffa lóg a kertben

Bár a deformálódott gyümölcsöket általában a jó öntözési szokások gyakorlásával lehet megelőzni, érdemes figyelni a lufanövények növekedési szokásait is, hogy megbizonyosodhassanak arról, hogy nem akadnak-e a kerítésben. Ügyeljen arra is, hogy csak a kerítés egyik oldalán legyenek. Vannak, akik a kerítés résén át fognak szúrni, és mindkét oldalon megnőnek – ez súlyos hibákhoz vezethet, és lehetetlenné teheti a növények betakarítását.

5. Készüljön fel a hidegcsattanásokra

luffa növények műanyag palackkal borítva, hogy megvédjék a hideg pattanásoktól

Ha már elültette a luffa tököt, és megfázás fenyegeti, tegye meg a további lépéseket a növényeinek védelme érdekében. Tegyen egy csomót palántáira – ez olyan egyszerű lehet, mint egy műanyag szódásüveg, amelyet két léglyukkal kettévágnak. Csak néhány napos hideg időjárás megfékezheti a lufanövény növekedését, a fagy pedig megölheti palántáit – ezért mindenképpen tegye meg a megfelelő lépéseket, hogy megakadályozza őket a hideg sokkja.

Tetszik ez a lista tételek felújítása a kertben növényborítóként használható ötletekért. Kreatív tud lenni olyan dolgokkal is, mint a régi lepedők, függönyök vagy ponyvák, ha nagyobb növénytömeget kell lefednie. Ezek fagytakarók további nagyszerű befektetés, ha nagyobb területeket fedez le.

6. Válassza ki a megfelelő fajtát

Valójában két tökfaj létezik, amelyeket lufának neveznek – Luffa aegyptiaca, más néven merev luffa vagy sarok luffa, kínai okra vagy zöldség tök.

Luffa aegyptiaca lóg egy fán

A Luffa akuntangular, más néven sima luffa, egyiptomi luffa, tök luffa vagy dishrag tök.

növekvő luffa akuntanguláris függesztés egy fától

Gyakran ezekre a fajtákra felcserélhető módon hivatkozunk. Szinte egyformán termesztik őket, de a típusok és fajták megjelenésükben eltérnek.

kis kínai okra

7. Használja a kovaföldet késő nyáron

Kova földpor

Nyár végén és kora ősszel, amikor növényei szinte szüretre kész gyümölcsöket teremtek, érdemes a kovaföld enyhe porosítását alkalmazni. Ez segít megelőzni a tökbogarakat, azokat a lényeket, akik képesek megsemmisíteni a lufanövényeket. Ne aggódjon, ha van extra, rengeteg van a kovaföld használatának módjai a kertben.

Tipp: Míg a kovaföldet kis konténerekben vásárolhatja meg, általában olcsóbb egy nagy táskát vásárolni. A Nature’s Hill Bölcsődék kis, 7 uncia csomagot kínálnak, de a 4 kilós zsák kovaföld valójában csak 2 dollárral több. Sokkal jobb ajánlat, és hosszú ideig tart, ha megfelelően tároljuk.

8. Fontolja meg az üvegházban való termesztést

üvegházban növő fiatal luffa

A luffák ​​kedvelik a meleg és nedves körülményeket – fontolja meg a luffa tökök üvegházba ültetését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden szükséges hővel és napfénnyel rendelkezik.

Ezen ötletek közül néhányat felhasználhat DIY üvegházak, vagy vásárolhat üvegházhatású készletek a Bootstrap Farmer-től csodálatosak és szuper erősek. Mindkettő tökéletes lehet az Ön igényeinek, de attól függ, hogy mennyi az Ön ideje, és mennyire ügyes, ha kész opciót szeretne a kertjéhez.

9. Időzítse szüretét

betakarított luffát a kertből

Amikor eljön a betakarítás ideje, győződjön meg róla, hogy ismeri az ideális időt erre. Általában akkor szeretne aratni, ha a szőlő visszahalt, az őszi első fagy előtt. A luffa eltávolításához csipessze meg vagy vágja le a szőlőnél. Ez jó helyzetben hagyja a növényt, ha vannak más tökök, amelyeknek érniük kell.

Ha azt tervezi, hogy megeszi a betakarított luffákat, akkor ezt a nyár elején megteheti. Hasonló módon eszi meg őket, mint a nyári tököt. Itt van néhány nyári tök receptek megfontolni, hogy ez a terved.

Egy fontos dolgot érdemes megjegyezni – ha fagy fenyeget, szedje le lufás szivacsát. Még akkor is, ha még zöldek, jobb, ha még a fagy elérte előtt betakarítjuk őket, mivel ez idő előtti rothadáshoz vezet.

10. Készítse elő a szivacsokat

lufás szivacsok

Sajnos a szivacsként használni kívánt luffák ​​termesztése nem olyan egyszerű, mint kihúzni a szőlőből, és bedobni a zuhany alatt – egy kis előkészítő munkát kell végeznie, hogy tökjei felkészüljenek a takarításra.

Kezdje azzal, hogy a luffa tököt szilárd, sima felületre helyezi. Kövével vagy sodrófával távolítsa el a kiszáradt külső bőrt, amennyire csak lehet. Néhány mag el is lazulhat – de ne aggódj, ez az, aminek történni akarsz.

Ha marad bőrrész, az ujjaival eltávolíthatja őket, vagy levághatja őket ollóval vagy ollóval. Tudd, hogy a tökös és a „tökösebb” a tök, annál egyszerűbb lesz hámozni. Miután eltávolította mind a magokat, mind a héját, fekete, barna vagy sárga anyag lesz alatta. Rostos tapintású.

Ezután áztathatja ezt az anyagot fehérítő víz oldatában. Ezután öblítse le őket néhány tömlővel nagy nyomáson. Ez eltávolítja a megmaradt magokat, penészt vagy korhadt anyagot. Hagyja, hogy a luffa pár napig közvetlen napfényben és enyhe szellőben megszáradjon. Rendszeresen megfordíthatja őket, hogy egyenletesen száradjanak.

Miután megszáradtak, bárhol tárolhatja szivacsát otthonában, szárazon és kártevőktől mentesen.

Miért kell a kertjében nőni a luffákat?

A legtöbb ember díszes értéke miatt luffát termeszt, de nagyon sok oka van annak, hogy fontolóra vegye ezeket a növényeket otthonában. Nem csak a végtelenségig fognak tartani, de használhatók fürdőidőt hámlasztóként vagy a ház körüli takarításra is.

Valójában a luffák ​​csodákra képesek a porcelán tisztításán, a szennyes előkezelésén és a fugázó tisztításán. Vannak, akik öntöttvas serpenyőkön használják őket – és természetesen néhány kertész csak szereti megenni őket!

Azonban úgy dönt, hogy az érett luffa tököt használja, tudja, hogy a termesztésük meglehetősen egyszerű. Kövesse ezeket a tippeket a luffa termesztéséhez, és egyedülálló kerti növénye lesz, amely biztosan megdöbbenti otthonának minden látogatóját.


Forrás link


159 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2022. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok