12 Tudomány és történelem „tények”, amelyek megváltoztak azóta, hogy iskolában jártál

Avatar admin | 2021.06.10. 0 Likes 0 Ratings

0 Ratings Rate it

Illusztráció a 12. Tudomány és történelem

Fénykép: 3dmotus (Shutterstock)

Ha azt mondom, hogy „brontosaurus”, akkor fogadok, hogy egy hosszú nyakú, hosszú farkú sauropoda nagyon sajátos képe jut eszembe. Ez egyike volt azoknak a dinoszauruszoknak, amelyekről gyerekkorunkban – legalábbis az én koromban – megismerkedtünk, a tyrannosaurus rex, a triceratops, a pterodactyl és a stegosaurus mellett. De a brontosaurus, amilyennek tudtuk, az volt tulajdonképpen az apatosaurus. Vagy… volt?

Tudományos amerikai magyarázattal indít minket:

Az első a Brontosaurus a nemzetséget 1879-ben a híres paleontológus, Othniel Charles Marsh nevezte el. A példány még mindig áll a Yale nagytermében, a Peabody Természettudományi Múzeumban. 1903-ban azonban Elmer Riggs paleontológus megállapította Brontosaurus láthatóan megegyezett a nemzetséggel Apatosaurus, amelyet Marsh először 1877-ben írt le. Ilyen esetekben a tudományos nómenklatúra szabályai kimondják, hogy a legrégebbi név elsőbbséget élvez, Brontosaurus újabb kihalásra.

Tehát, ha mi tudósok ezt egészen 1903-ig tudtuk, miért én – az 1980-as és 90-es évek gyermeke – miért nőttem fel egy olyan dinoszauruszról, amely látszólag soha nem létezett? Nos, úgy tűnik, hogy a múzeumok voltak szuper lassan alkalmazkodik a változáshoz, és néhányan nem értettek egyet azzal, hogy egyáltalán változtatni kellene rajta. Képe és neve a popkultúrában élt, a Disney kiemelte Fantázia 1940-ben és ben A föld idő előtt 1988-ban.

Mielőtt tudtuk volna, felnőttek voltunk, és kisgyermekeink megismerkedtek a apatosaurus, és olyanok voltunk, mint: „Nem, nem, ez a brontosaurus, bolondos!” Szerencsére 2015-ben egy másik paleontológus úgy döntött valójában elég különbség volt a kövületek két csoportja között ahhoz, hogy külön fajokba sorolják őket. Tehát a brontosaurus tette létezik. Talán.


Forrás link


0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok