5 tipp az optimális PC-kábel kezeléshez

Avatar Gadam | 2021.04.08. 114 Views 0 Likes 0 Ratings

114 Views 0 Ratings Rate it

RGB világítású játék PC-ház belseje.
Alberto Garcia Guillen / Shutterstock.com

Senki sem akar kusza zsinórt a számítógép házában. A megfelelő kábelkezelés feleslegesnek tűnhet, és miután órákat töltött egy számítógép építésével, úgy érzi, hogy ez az utolsó dolog, amit tenni szeretne. Hosszú távon azonban a megfelelő kábelkezelés nagyban hozzájárulhat a jobb általános tapasztalatokhoz.

Miért fontos a kábelkezelés?

A megfelelő kábelkezelés nem feltétlenül segíti a számítógép hűvösebb megőrzését, mivel a közepes méretű esetek többségében jó mennyiségű extra hely áll rendelkezésre. Csak a legszélsőségesebb esetekben, amikor a kábelek valamilyen módon blokkolják a ventilátorokat vagy a szellőzőnyílásokat, változhatna ez.

De a kábelek kezelése nemcsak a hőmérsékletről szól.

Először is, a PC-készítés soha nem fejeződik be teljesen. Mindig lesz egy új GPU vagy CPU, amelyet szeretne, egy további tároló meghajtó hozzáadására, egy jobb hűtő, több RAM és RGB világítócsík, hogy valóban felpattanjon.

Miután elkészítette a számítógépét, előfordulhat, hogy gyakrabban nyitja meg a tokját, mint észrevenné, és ha a zsinórok gubancán keresztül halad, akkor ezek az idők nehezebbé és sokkal kevésbé élvezetessé válnak.

Ráadásul már nem rejtheti el lustaságát. Régen volt, hogy egy PC építése után csak lezárhatta az esetet, és megfeledkezhetett arról, hogy néz ki belül. Manapság a legtöbb PC-es esetnek legalább egy átlátszó oldala van. Néhány jól megválasztott tartozékkal segítenek megmutatni az alkatrészeket és hangsúlyozni a felépítést.

Ha azonban nem megfelelően kezeli a kábeleket, akkor csak egy olyan szemfüles dolog lesz, amelyet minden nap meg kell néznie.

Most, hogy bemutattuk Önnek a kábelek tisztaságának és rendben tartásának okait, íme néhány tipp, amelyek segítenek ebben.

Vásároljon kábelkezelés-barát tokot

Zárja le a Corsair PC tokot, amelyen a kábel átjuthat.
Ez a Corsair tok gumikerekeket tartalmaz a kábelek áthaladásához. Kalóz

Mielőtt megvásárolná a tokját, vessen egy pillantást arra, hogy milyen kábelkezelési segítséget nyújt. Van-e például kábelvezetési csatorna a ház hátulján? Mi a helyzet azokkal a pontokkal, ahol le lehet kötni a kábeleket – vagy bármely más olyan funkciót, például az NZXT masszív kábelkezelő sávját, amely megkönnyíti a dolgokat?

Természetesen a kábelkezelés nem az elsődleges kérdés, amelyet figyelembe kell venni egy PC-ház megvásárlásakor, de az optimális felépítés létrehozásához a keverékben kell lennie.

Szerezzen félmoduláris vagy teljesen moduláris PSU-t

Az oldalán álló tápegység, mögötte a kábelek zűrzavarával.
md-images / Shutterstock.com,

A megfelelő kábelkezelés része nemcsak a meglévő kábelek rendezése, hanem az Ön esetében a kábelek számának csökkentése is. Ezért érdemes egy félmoduláris vagy moduláris modult felvenni tápegység (PSU). A különbség e kettő között az, hogy a félmoduláris PSU-ban van néhány alapvető kábel, amely nem távolítható el, míg a teljesen moduláris PSU-ban minden kábel eltávolítható.

Bármelyik működni fog, mivel a félmoduláris PSU kábeleinek amúgy is szinte mindig ott kell lenniük. A nem moduláris PSU azonban azt jelenti, hogy rengeteg használaton kívüli kábelt kell valahova betömni egy amúgy is zsúfolt házba.

A moduláris PSU-kkal kötött üzlet része azonban az, hogy nem felejtheti el a szükséges kábelek hozzáadását, mielőtt a PSU-t az Ön esetére helyezné. Miután csavarokkal rögzítették, egy sor kábel hozzáadása valódi fájdalommá válik. Jobb, ha a nézeten kívül, a tokon kívül, nem pedig az új tokjának valami rejtett, sötét sarkában teszi ezt.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mennyire fontos az áramellátás (PSU) egy számítógép felépítésekor?

Ügyeljen az egyes kábelek útvonalára

A számítógép építése közben fokozottan figyeljen arra, hogy hova vezet minden kábel. Az ideális az, ha minden kábel a lehető legkevesebbet mutat az alaplap elején. Valójában néha célszerű felvázolni, hogy minden kábel hol halad végig az alaplap hátulján és elülső oldalán.

Például a CPU-ventilátor áramának az alaplap bal felső sarkából és a ház hátsó részéből kell kilépnie, míg a SATA kábeleknek az oldalon kell besurranniuk.

Kulcsfontosságú szempont annak a megfelelő megtervezése, ahol minden kábel futni fog, és hogy mindegyik megkötődik a hátulján.

Ha eljön az ideje a kábelek csatlakoztatásának, akkor először foglalkozzon a kisebbekkel, mielőtt a nagyobbakat a helyére vezeti. Kisebb kábelek, amelyek csoportosíthatók, össze is rejtőzhetnek néhány hálós hüvely belsejében, amitől a ház hátulján kígyózó, több vezeték helyett egy nagy kábel jelenik meg.

Nem rejthet el mindent

Asztali számítógép belseje, két Funko Pop babával a tokban.
Ian Paul

Van néhány kulcs kábel, amelyet soha nem lesz képes elrejteni. Ide tartozik a tápkábel a grafikus kártyához és a 24 tűs alaplapi csatlakozó. A legtöbb esetben ezek a nagy, vaskos kábelek bármitől is láthatók lesznek, de ez nem azt jelenti, hogy szörnyen kell kinézniük. A 24 tűs kábel esetében főleg az lesz a kérdés, hogy a ház hátsó része felé a lehető legegyenesebben adják-e, hogy eltűnjön az útból.

A grafikus kártya esetében a kábelt egyenesen lefelé vezetheti a ház elülső részén, majd vissza az alján a ház hátulja felé. Egy másik alternatíva, hogy a kábelt a ház hátulja felé a lehető legegyenesebben tápláljuk. A fenti képet nézve láthatja, hogy az építtető az utóbbi megközelítést választotta, majd egy Funko Pop babát használt, hogy a kábel ne csak ott lógjon. Legyen kreatív, és jó lehetőségeket talál arra, hogy ez a lehető legszebb legyen.

Kábelkötegelők a barátod

Rossz, rendetlen kábelkezelés egy PC házban.
NAR stúdió / Shutterstock.com

Végül ne féljen annyi cipzárat használni, amennyire szüksége van, amikor a kábeleket hátul köti össze. A kábelkötegelők szépen rendezett kábelkészletet alkotnak. Természetesen túl lehet rajta lépni, de általában a kábelek összekötése és rögzítési helyeken történő rögzítése sokkal tisztább megjelenést biztosít.

Egyes PSU-khoz tartozékok vannak a dobozban, de a szokásosakat a helyi hardverboltban veheti át. A kisebb nyakkendők előnyösebbek, mivel nem akarja, hogy terjedelmes műanyagok akadályozzák az útját. A kábelkötegelőkkel csak annyi a helyzet, hogy amikor eljön az ideje, hogy elvágjuk őket egy kábel eltávolításához vagy valami új hozzáadásához, akkor nagyon vigyázzon, hogy ne vágja szét az egyik ilyen vezetéket (akkor több kicsi kábelt tegyen egy hüvelybe) valóban segíthet.).

Ha a kábelkötegelő aggasztja Önt, akkor fontolja meg néhány stratégiailag elhelyezett helyet Tépőzáras hevederek ehelyett – egyes esetek ezekkel is járnak.


A számítógép belső kábeleinek megszervezése és kezelése fáradságos, sőt néha bosszantó munka. Mégis, egy kis türelemmel, élvezetes felépítéssel bír dolgozni és javítani évről-évre – anélkül, hogy a kezét minden esetben zsinór-rendetlenségbe keverednie kellene, valahányszor feltárja a tokot.
Forrás link


114 Views 0 Ratings Rate it