8 tipp, hogy megvédd magad

Avatar admin | 2021.03.17. 28 Views 0 Likes 0 Ratings

28 Views 0 Ratings Rate it

Egy hitelkártya ül a számítógép billentyűzetén.
nobeastsofierce / Shutterstock.com

A számítógépes bűnözés járvány. Csak az Egyesült Államokban évente csaknem félmillió panaszt nyújtanak be róla az FBI—És csak erről számolnak be. Így maradhat biztonságban, és elkerülheti, hogy statisztikává váljon.

Csak HTTPS-t használó webhelyeken vásárolhat

Kezdjük a legnyilvánvalóbb tanácsokkal: Csak olyan webhelyekkel vásároljon, amelyek használják HTTPS titkosítás. Ha a webhely HTTP-t használ, akkor a kapcsolaton keresztül továbbított adatok, beleértve a fizetési részleteket és a jelszavakat is, titkosítatlanok, ami azt jelenti, hogy bárki elolvashatja azokat, akik rendelkeznek alapvető számítógépes bűnözéssel kapcsolatos know-how-val.

A HTTPS-t használó webhelyhez való csatlakozás biztosítja, hogy az összes továbbított adat titkosítva legyen, és hogy a lehetséges bűnözők ne lehallgathassák az adatait.

Ne feledje, hogy bár a titkosított kapcsolat (HTTPS) nyilvánvalóan jobb, mint a HTTP, ez csak azt jelenti, hogy a kapcsolat biztonságos. Ez nem azt jelenti, hogy a webhely biztonságos. A webhely továbbra is tele lehet sebezhetőségekkel és kitett adatbázisokkal, és rengeteg más gyenge pontja is lehet.

A HTTPS jó, de ez nem azt jelenti, hogy teljesen biztonságban vagy.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a HTTPS, és miért érdekelne?

Legyen óvatos, kivel vásárol

Bár a kiberbűnözők egyre kifinomultabbak, általában meglehetősen könnyen észrevehet egy csaló webhelyet. Íme néhány keresendő árulkodó jel:

  • Gyenge webhelytervezés: Az első dolog, amelyet valószínűleg észrevesz, amikor felkeres egy webhelyet, az a kialakítása. Különösen az e-kereskedelmi webhelyek szentelnek sok forrást egy gyönyörű, nagyszerű használhatóság létrehozására asztali és mobil eszközökön egyaránt. Ha egy webhely úgy tűnik, mintha pár órán belül össze lett volna dobva, valószínűleg nem jó, ha megbízik benne a hitelkártya adataival.
  • Rossz helyesírás / nyelvtan: Mint a webhelytervezésnél, a jó hírű webhelyek is nagy erőfeszítéseket és erőforrásokat fordítanak a webhely tartalmára. Időnként előfordulnak elírások, de ha nyilvánvaló hiány mutatkozik a jó minőségű tartalom terén, jó eséllyel rosszindulatú a webhely. Ez nem azt jelenti, hogy ezek a webhelyek csináld A look legit nem lehet rosszindulatú – csak azért, hogy kirívó problémákkal küzdő webhelyek nyilvánvalóan nagyobb kockázatot jelentenek.
  • Furcsa cégnevek, URL-ek vagy e-mailek: Ezeket általában elég könnyű észrevenni, de néhány alattomos is lehet. Ha a webhely címe (URL) úgy néz ki, mint a „best-gifts-at-super-low-prices.com”, akkor valószínűleg átverés. Ne feledje azokat az e-maileket vagy URL-eket is, amelyek nevében szinte észrevehetetlen csípések vannak a tényleges társasághoz képest. Az egész arról szól, hogy észrevehetjük a különbséget az rnicrosoft, a micorsoft és a microsoft között.
  • Nincs (vagy vázlatos) elérhetőség: Az e-kereskedelmi webhelyek mindig lehetőséget nyújtanak a kapcsolatfelvételre. Ha a webhely nem kínál módot a támogatással való kapcsolatfelvételre, ez valószínűleg azt jelenti, hogy törvénytelen – és még akkor is, ha igen van jogos, nem akar olyan céggel foglalkozni, amely nem nyújt tisztességes támogatást.
  • Nem biztonságos webhely: Mint fent említettük, ha egy webhelyről hiányzik az „S” a HTTPS-ben, ne bízza meg benne a hitelkártya adatait. Ha HTTP-n keresztül küldi el az adatait, az veszélybe kerül.

Vásároljon általában azzal, akit ismer. És ha nem ismeri őket, olvassa el, mit mondanak mások róluk, mielőtt megfontolná velük a vásárlást.

Vásároljon online hitelkártyákkal, ha lehetséges

Ha van hitelkártyája, online vásárláskor általában érdemes a betéti kártya helyett használni.

A legfőbb ok az, hogy ha hitelkártyát használ, ha fizetési adatait lopás útján lopják el (ez a módszer az online űrlapokból történő hitelesítési kártya ellopására), akkor ez általában nem érinti azonnal a bankszámláját. A legtöbb esetben a bankszámláját a vásárláskor terhelik meg, amikor a bankkártyáját használja, míg a hitelkártyáját havonta egyszer fizetik ki. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb ablakkal rendelkezik a problémák megoldására, mielőtt a pénze eltűnik.

Továbbá, amint azt a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, a csalárd díjakért való felelőssége drasztikusan eltér a hitelkártya és a betéti kártya között.

Nincs hitelkártyád? A bankszámláját összekapcsolhatja egy online fizetési platformmal (például Google Pay vagy Apple Pay), így a kereskedő soha nem is látja az Ön fizetési adatait.

Gyakran ellenőrizze a hitelkártya-kimutatásokat

Jó gyakorlatnak megfelelően ellenőrizze a hitelkártya-kivonatokat a lehető leggyakrabban. A legtöbb hitelkártya-társaság rendelkezik alkalmazással, vagy lehetővé teszi, hogy iratkozzon fel SMS-ek fogadására, ha a számládon terhelést adtak. Készítsen leltárt. Ha valami nem tűnik megfelelőnek, hívjon hitelkártya-társaságát vagy bankját, és próbálja rendezni. Ha bármilyen problémája van, tartsa vissza a kártyáit. Akár törölheti is őket, és újakat küldhet Önnek. Jobb, ha néhány hétig hitel- vagy betéti kártya nélkül maradsz, mint ha nem költött pénz nélkül lennél.

Használjon erős jelszavakat

Ez magától értetődik, de használd erős jelszó betűkből (nagy- és kisbetűkből), számokból és speciális karakterekből áll. Ez nemcsak megnehezíti a leendő csalók kitalálását, de rendkívül nehézzé is teszi bárki számára, hogy brutális erőszakos támadással hozzáférjen fiókjához.

Nem gondolja, hogy van miért aggódnia? Az írás idején 10 599 375 985 feltört fiók van a Voltam Pwned adatbázis. Ebből a 10,6 milliárd feltört fiókból legalább egy olyan fiókkal használta a tiédnél biztonságosabb jelszót.

Ha megjegyzi a jelszavát, az nem elég biztonságos. Rengeteg van jelszókezelők hogy segítsen lépést tartani mindennel.

Használjon VPN-t, ha Nyilvános vásárlás

Amikor nyilvános Wi-Fi-n böngészi az internetet, bárki láthatja, mit csinál. A fenyegetett szereplők látják ezt abban, ami ez – egy esély arra, hogy figyelemmel kísérjék tevékenységüket és rögzítsék személyes adatait, például jelszavakat vagy banki adatokat.

Ha használja a Virtuális magánhálózat (VPN), az összes forgalma titkosított alagúton megy keresztül – védve az adatait a lehallgatással szemben. Így biztonságosan vásárolhat bárhonnan – akár egy kávézóból vagy repülőtérről. Ne feledje azonban, hogy a VPN nem véd meg a vállán átnéző sznoboktól. Ha bármi olyan online tevékenységet végez, amely megköveteli a hitelkártya vagy a banki adatok megadását, akkor valószínűleg érdemes otthon megtennie.

Vigyázzon a „Túl jó, hogy igaz legyek” ajánlatokra

Az adathalász támadások egyáltalán nem új keletűek, de mégis elterjedtek a számítógépes bűnözés világában. Miért? Mert a legkezdősebb fenyegetési színész is képes leszedni.

Egész évben, de különösen az ünnepi szezonban, e-mailben, közösségi médiában, sőt SMS-ben is spammeljük az adathalász kísérleteket. Ha valami túl jónak tűnik, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg az is. Ne kattintson erre a linkre.

Ha nem biztos abban, hogyan tudja megmondani, hogy egy marketingüzenet jogszerű-e, íme néhány jel, amelyet keresnie kell:

  • Rosszul írt tartalom: A legtöbb tekintélyes kiskereskedő törődik tartalmával. Legyen óvatos, ha a tartalom hanyag, több elírási hibát tartalmaz, rosszul olvasható stb.
  • Feladó e-mail címe: Ha a Walmart azt állítja, hogy különleges folyamatban van, akkor nem kérik meg Steve-t, hogy küldjön hírlevelet személyes Gmail-fiókjával. Győződjön meg arról, hogy az e-mail vállalati e-mail.
  • Titkosítatlan e-mail: Például a Gmailben, ha a „Címzett” mező melletti zár piros és áthúzott a Gmailben, az e-mail nincs titkosítva. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az e-mail adathalász kísérlet, de a legjobb, ha nem kommunikálunk a feladóval, és különösen fontos, hogy ne osszunk meg bizalmas információkat. Bármit, amit titkosítatlan kapcsolaton keresztül küld, sima szöveggel küldi el, hogy bárki láthassa.

Mielőtt továbblép, ellenőrizze, hogy minden valós-e. Ne kattintson az e-mailben található linkekre, és ehelyett keresse fel a hivatalos, törvényes webhelyet, ha bármilyen gyanúja merül fel az e-mail vagy a feladó kapcsán. Ez a fejfájás világát kímélheti, mivel már csak a linkre kattintva is telepíthető rosszindulatú szoftver a helyi gépére.

Ismerje jogait és a webhely visszaküldési irányelveit

Bármelyik neves e-kereskedelmi webhelyen megtalálhatja a vállalat visszatérési irányelveit. Az Amazon nagyszerű példa erre, és egyértelműen részletezi a visszatérítési és visszatérítési irányelvek vállalkozásuk különféle ágaiért. Mindig bölcs dolog ezt elolvasni előtt vásárol, csak azért, hogy tudd, mit csinálsz.

Ha nem találja meg könnyedén a vállalat visszaküldési irányelveit a webhelyén, megpróbálhat webhelyen keresni a Google-on (vagy bármely keresőmotoron). Csak irány a Google keresősáv és írja be site: plusz a domain név, majd a keresési lekérdezés. Például, ha az Amazon visszatérési irányelvek oldalát akarnám keresni a Google-on, akkor beírnám: site:amazon.com return policy.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan lehet bármilyen webhelyen keresni a Chrome címsorából

Ha nem találja könnyen a webhely visszatérési irányelveit, akkor vegye figyelembe, hogy ez egy piros zászló. És ha nincs, akkor a legjobb, ha teljesen elkerüli őket. Még akkor is, ha egy webhely nem írja meg a visszatérési politikáját, ez még nem jelenti azt, hogy Ön nem lenne védett. Csalás vagy a termék vagy szolgáltatás félrevezetése esetén akár bírósághoz is fordulhat.

Számítógépes bűnözés érte, most mi van?

Ha az adatait ellopták, akkor néhány lépést megtehet, hogy megvédje magát, és megakadályozza, hogy mások áldozattá váljanak.

Ha a banki adatait vagy személyes adatait ellopták, hívja fel bankját, és közölje vele, hogy az adatait veszélyeztették. Törlik a régi kártya adatait, és új kártyát állítanak ki Önnek. Lehet, hogy ez kellemetlen, de ez a legbiztonságosabb módszer annak megakadályozására, hogy több pénz szivárogjon ki a számláiból.

Ha egy csaló kölcsönöket vagy új hitelkártyákat vesz fel a nevére, jelentse az esetet a hitelügynökségeknek, és kérje az úgynevezett „hitel befagyasztása. ” Az FTC szerint, ez megnehezíti a személyazonosság-tolvajok számára, hogy új neveket nyissanak az Ön nevében.

Végül, jelentse az esetet az Internetes Bűnügyi Panaszközpontnak (IC3), amely a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az Igazságügyi Segítségnyújtási Iroda (BJA) és az Országos Fehérgalléros Bűnözés Elleni Központ (NW3C) közötti partnerség. Ha nem az Egyesült Államokban lakik, akkor helyi önkormányzata valószínűleg hasonló rendszerrel rendelkezik a számítógépes bűnözés bejelentésére, és egy gyors Google-keresés (például „a számítástechnikai bűnözés jelentése ”) valószínűleg releváns eredményeket fog hozni. Ennek az akciónak a végrehajtása megakadályozhatja más emberek áldozatává válását.
Source link


28 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok