A fájlintegritás-figyelés (FIM) szerepe a kiberbiztonságban – CloudSavvy IT

Avatar Gadam | 2021.04.10. 66 Views 0 Likes 0 Ratings

66 Views 0 Ratings Rate it

Shutterstock / anselmus

Mivel több vállalat kezeli vagyonát digitálisan, a fájlok integritásának ellenőrzése elengedhetetlen részévé vált a fájlok biztonságának és biztonságának, valamint a vállalat általános kiberbiztonságának biztosításában.

Mi a fájlintegritás-figyelés?

A fájlintegritás-figyelés (FIM) a rendszerfájlok folyamatos beolvasása és nyomon követése azok tartalmában bekövetkező változások esetén, mind engedélyezett, mind jogosulatlanul, és naplózása. A FIM fontossága azonban abban rejlik, hogy riasztásokat küldhet, ha egy fájl módosítása vagy módosítása jogosulatlan vagy gyanús. Például, ha egy fájlhoz új IP-címen vagy egy azonosítatlan felhasználóhoz jutott hozzá. A FIM technológia ritkán korlátozódik a helyi vagy írószeres fájlok megfigyelésére. A megfigyelés gyakran tartalmazza a távoli szervereken, felhőkörnyezetekben és a vállalati alkalmazottak és vállalkozók tulajdonában lévő hálózati eszközökön tárolt fájlokat.

A FIM sikeres megvalósítása nem arról szól, hogy a különböző rendszereken és helyeken hány fájlt figyel. A digitális fájlok forgalmas és mozgalmas helyet jelentenek a legtöbb vállalkozás számára, mivel a fájlok gyorsan változnak. Az egyes változásokról szóló értesítések fogadása könnyen figyelemeltereléssé válhat, vagy akár az értesítések kimerültségét is eredményezheti, ahol a riasztások megválaszolásáért felelős személy vagy emberek érzéketlenné válnak rájuk.

A FIM technológia megköveteli a megfelelő megfigyelési és riasztási házirendek beállítását, hogy megkülönböztesse az engedélyezett és az engedély nélküli fájlmódosításokat. Így nyugodtan naplózhatja a biztonságos változásokat, és riasztást küldhet az engedély nélküli változásokról, amelyek összefüggenek a fenyegetés súlyosságával, például a fájl típusával és a változás okával. Megfelelően megvalósítva a FIM felbecsülhetetlen értékű biztonsági eszköz lehet. A helytelen magatartás korai jeleinek felfogásától kezdve a második védelmi vonalig, amikor az elsődleges megbukik.

Adatcsoportosítási és fájlintegritási figyelő házirendek

Nem minden adattípus igényel azonos mértékű megfigyelést, vagy érzékeny a perces változásokra. A FIM telepítése előtt a legjobb, ha azonos jellegű adathalmazokat vagy kiszolgálókat azonos megfigyelési házirendek szerint csoportosít. Ez lehetővé teszi a naplók és a felügyeleti rendszer túlterhelésének elkerülését, és biztosítja, hogy minden adattípusra megfelelő irányelvek vonatkoznak.

Az adatcsoportosítás földrajzi elhelyezkedés alapján is történhet. Különböző országokban eltérő előírások és előírások vonatkozhatnak lakóik adataira. Ezek összevonása megkönnyíti a jogi előírások betartását és az egyes régiókkal folytatott üzleti tevékenység folytatását.

Ez szintén fontos szerepet játszik az értesítések kimerülésének elkerülésében és a biztonsági erőforrások kimerítésében, ahol nincs rá szükség. Kezdve a legjobb, ha a FIM-ot ott hajtjuk végre, ahol ez feltétlenül szükséges vagy a törvény előírja. A szilárd alapvonal létrehozása után megkezdheti az egymást kiegészítő biztonsági és adatvédelmi irányelvek kibontakozását.

Miért kritikus a fájlintegritás-figyelés a kiberbiztonság szempontjából?

A kiberbiztonságot gyakran félreértik, mivel csak a fenyegetéseket és a beszivárgókat távol tartja. De mivel egyetlen biztonsági rendszer sem százszázalékosan biztonságos, a fenyegetéseknek feltétlenül be kell szivárogniuk, vagy a biztonsági résen keresztül, kihasználva az emberi elemet, vagy bennfentes támadás formájában. Míg a FIM nem a fenyegetés vadászat technológiája, további védelmi vonalként működhet. Így a fájlok biztonságban vannak, még akkor is, ha a biztonsági rendszer meghibásodik.

A bennfentes fenyegetések kárainak enyhítése

Ahogy a neve is sugallja, a bennfentes fenyegetés belülről származó fenyegetést jelent a digitális eszközökre nézve. Bennfentes fenyegetést okozhat egy alkalmazott vagy független vállalkozó, aki kezdettől fogva rosszindulatú szándékkal csatlakozott a céghez. Ez eredetileg egy eredetileg becsületes alkalmazotttól is származhat, akit később toboroztak vagy rábírtak egy kibertámadás indítására. A bennfentes támadások azonban nem csak a rosszindulatú alkalmazottak okai. Előfordul, hogy a munkavállaló nem ismeri a megfelelő kiberbiztonsági gyakorlatokat, így veszélybe sodorhatja a vállalatot – például jelszavának papírra írása, vagy személyes eszközökön történő bejelentkezés az üzleti számlákra, és fordítva.

Noha a FIM nem képes megvédeni a bennfentes fenyegetések egészét, korlátozhatja a támadás károsodásait és figyelmeztetheti Önt annak előfordulására, lehetővé téve a kritikus fájlok állapotának visszaállítását a támadás előtt. Ezenkívül a FIM naplók okozhatják a támadó identitásának sérülését, különösen, ha nem voltak tisztában a megfigyelő szoftverrel. Ennek ellenére a FIM szoftver kudarcot vallhat, ha a támadó tudatában van a szoftver létezésének és képes megkerülni azt. Az sem fog működni, ha a támadást egy rendszergazda fiókján keresztül indították el, lehetővé téve számukra bizonyos fájlok felügyeletének teljes kikapcsolását.

Szabályok betartása

Az adatbiztonság és adatvédelem meghatározott normáinak teljesítése plusz és hírnév növelése, vagy kötelező követelmény lehet, az iparágtól és a rendszeresen kezelt adatok típusától függően. A kötelező betartás egyik példája, ha minden kártyafizetést kezelő vállalat megfelel a fizetési kártya ipar adatbiztonsági szabványainak (PCI-DSS), amely előírja, hogy legyen olyan FIM rendszer, amely nyomon követi a kártyaadatokat és biztosítja, hogy ne sérüljenek azok.

Egy másik megfelelőségi tanúsítás, amely megköveteli a FIM alkalmazását, az Egészségbiztosítási Hordozhatóságról és elszámoltathatóságról szóló törvény (HIPAA.). A HIPAA tanúsítás kötelező minden olyan szervezet számára, amely az egyének egészségügyi és biztosítási adatait kezeli vagy tárolja. A HIPAA előírások betartása szigorú, mivel megköveteli, hogy megakadályozza a behatolókat a fájlok megtekintésében, és megvédje őket a kiszivárogtatástól, emellett ellenőrizze valódiságukat és integritásukat az adott pillanatban, mindezt a FIM segítségével lehet elérni.

Védelem a felhasználói hibák ellen

A felhasználói hibák elkerülhetetlenek. Ez közvetlen felhasználói hiba lehet, mert egy alkalmazott új, és még mindig nem ismeri a rendszert, vagy mert elvesztette eszközét vagy adathalász-sémához esett. Miután értesítést kapott a jogosulatlan fájlmódosításról, a FIM lehetővé teszi, hogy visszatekintsen arra, hogy mit és hogyan érintettek a fájlok, és visszaállíthatja őket eredeti állapotukba, vagy haladéktalanul intézkedhettek a sérült fájlokkal kapcsolatban. Ezenkívül a megfelelő megfigyelési házirendekkel meg tudja állapítani, hogy az esemény nem szándékos hibából származott-e, vagy az alkalmazott szándéka rosszindulatú volt-e.

Adat-hozzáférés ellenőrzése

A legtöbb FIM rendszer képes szabályozni és korlátozni az adatjogosultságokat bizonyos felhasználók számára. A hozzáférés-ellenőrzésnek számos oka van az adatok biztonsága és integritása szempontjából. A hozzáférési jogosultságok hierarchiájára támaszkodva, például korlátozva az adatokhoz való hozzáférést azok kezelésében jártas személyek számára, csökkenthető a felhasználói hibák és károk aránya abban az esetben, ha egy alkalmazott adathalász-sémához esik.


Forrás link


66 Views 0 Ratings Rate it