A „Legutóbbi” mappa elrejtése vagy letiltása Mac-en

Avatar Gadam | 2021.03.21. 94 Views 0 Likes 0 Ratings

94 Views 0 Ratings Rate it

Az Apple Mac Finder Big Sur ikon kék háttérrel

Alapértelmezés szerint az új Mac-ek megnyitják a „Legutóbbi” mappát, amikor megnyit egy új Finder ablakot. Ha nem akarja látni a legutóbbi fájlokat minden egyes ablaknyitáskor (vagy az oldalsávon), elrejtheti vagy letilthatja azt. Itt van, hogyan.

Mi a „Legutóbbi” mappa Mac-en?

Mint sejtette, a macOS-ban a „Legutóbbi” mappa nem a mappa tényleges helye. Ez egy intelligens mappa, amely egy automatikus Reflektorfényben keresés a legutóbb használt fájlokhoz. Minden, a „Legutóbbi” listában látható fájl valójában a Mac különböző mappáiban található. Csak azokon a fájlokon található parancsikonok láthatók központi helyen.

A „Recents” mappát nem tudja teljesen eltávolítani a macOS-ból, de lépéseket tehet annak elrejtésére a nézet elől vagy letilthatja annak működését. Itt van, hogyan.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan kell használni a macOS reflektorfényét, mint egy bajnok

A „Legutóbbi” mappa elrejtése a keresőben

Noha nem tudja teljesen eltávolítani a „Legutóbbi” mappát, a legtöbb ember elégedettnek érezheti magát, ha a Finder használata közben elrejti azt az alkalmi nézetek elől (bár van egy drámaibb lépés is – lásd a következő részt).

Ehhez összpontosítson a Finderre úgy, hogy rákattint a dokkolóján található ikonra. Ez előtérbe hozza a Findert, és az aktív alkalmazássá teszi.

Kattints a "Kereső" ikon a dokkolóban.

Ezután nyissa meg a Finder beállításokat a menüsor „Finder” elemére kattintva, majd a „Preferences” elemre kattintva. Vagy megnyomhatja a Command +, (vessző) billentyűt.

Kattintson a gombra "Kereső" a menüsoron válassza ki "Preferenciák."

Amikor megnyílik a Finder Preferences, kattintson az „General” fülre, majd az „New Finder windows show” feliratú menüre.

A Finder beállításaiban kattintson a gombra "Megjelennek az új Finder ablakok" menü.

Amikor a menü kibővül, válasszon ki egy új mappahelyet, amelyet látni szeretne minden alkalommal, amikor új Finder ablakot nyit. Személyes preferenciáitól függően bármelyik helyet kiválaszthatja a „Legutóbbi” helyett. Példánkban az otthoni mappánkat választottuk.

A Finder beállításai között válassza ki a menüből az alapértelmezett új Finder ablak helyét.

Ezt követően zárja be a Finder Preferences alkalmazást.

Ezután alapértelmezés szerint eltávolítjuk a „Legutóbbi” parancsikont, amely a Finder oldalsávjában található. Nyisson meg egy új Finder ablakot, és kattintson a jobb gombbal az oldalsáv „Recents” elemére. A megjelenő menüben válassza az „Eltávolítás az oldalsávról” lehetőséget.

Jobb klikk "Legutóbbi" a Finder ablakban, és válassza a lehetőséget "Távolítsa el az oldalsávról."

E két lépés végrehajtása után a napi tevékenységek során már nem jelenik meg a „Legutóbbi” mappa. Azonban továbbra is keresztül lesz elérhető Finder “Ugrás” menüje a képernyő tetején található menüsorban.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan lehet azonnal menni a helyekhez és mappákhoz az OS X rendszerben

A nukleáris opció: Teljesen tiltsa le a „Legutóbbi” mappát

A „Legutóbbi” mappát az üzemelteti Reflektorfény. Ha teljesen ki akarja tiltani a „Legutóbbi” mappát, ott van egy drasztikus, de hatékony lehetőség, amely letiltja a Spotlight keresését a Mac merevlemezén található összes dokumentumra vonatkozóan. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a Spotlight használatával többé nem fog tudni fájlokat keresni. Azonban továbbra is felhasználhatja alkalmazások indítására, valamint üzenetek, névjegyek és más típusú adatok keresésére.

Ha ez így van, nyissa meg a Rendszerbeállításokat: kattintson a képernyő bal felső sarkában lévő Apple ikonra, és válassza a „Rendszerbeállítások” lehetőséget. Amikor megnyílik a Rendszerbeállítások, kattintson a „Spotlight” elemre.

A Rendszerbeállításokban kattintson a gombra "Reflektorfény."

A Spotlightban kattintson az „Adatvédelem” fülre, és megjelenik egy „Megakadályozza a Spotlight keresését ezeken a helyeken” feliratot. Ennek használatával megakadályozhatjuk, hogy a Spotlight fájlokat helyezzen a „Legutóbbi” mappába. Kattintson a „plusz” gombra („+”) mappa hozzáadásához.

A Spotlight beállításokban kattintson a gombra "Magánélet" fülre, majd kattintson a "Plusz" gomb.

A megjelenő ablakban válassza az ablak teteje közelében található legördülő menüből a „Macintosh HD” lehetőséget. Ez magában foglalja a fő merevlemezen található összes fájlt. Amikor megerősítést kér, kattintson az „OK” gombra.

Válassza a lehetőséget "Macintosh HD" a legördülő menüből, majd kattintson a gombra "Választ."

Ezt követően megjelenik a „Macintosh HD” a kizárási listán.

Látni fogod "Macintosh HD" a Spotlight-keresésekből kizárandó helyek listáján.

Ha ki akarja zárni a fájlokat a külső meghajtókról is, nyomja meg újra a „plusz” gombot, és vegye fel őket a „Megakadályozza a Spotlight keresését ezeken a helyeken” listára.

Zárja be a Rendszerbeállításokat, majd a Go> Recents menüpont kiválasztásával nyissa meg a Finder „Recents” mappáját. Az ablaknak üresnek kell lennie. Ha még vannak fájlok, akkor azok külső meghajtókon találhatók. Menjen vissza a Rendszerbeállítások> Spotlight> Adatvédelem menüpontba, és adjon hozzá további meghajtókat a kizárási listához.

A jó hír az továbbra is használhatja a Spotlight-ot a kereséshez egyéb elemek, beleértve az alkalmazásokat, névjegyeket és üzeneteket, de a „Legutóbbi” mappa üres marad. Most az alkalmi snooperek, akik esetleg a vállad mögé kukucskálnak, nem fogják tudni, min dolgoztál.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan kell használni a macOS reflektorfényét, mint egy bajnok
Source link


94 Views 0 Ratings Rate it