A napnál régebbi meteorit található az Egyesült Királyság úttestjén – ismertető Geek

Avatar Gadam | 2021.03.13. 30 Views 0 Likes 0 Ratings

30 Views 0 Ratings Rate it

A ritka meteorit fényképe, amely az Egyesült Királyság műútján landolt.
Nemzeti Történelmi Múzeum

Kétféleképpen veheti kézbe a meteoritot. Küldhet egy milliárd dolláros robotot aszteroida minták előhívásához, vagy várhat ingyen egy barátságos űrkőzetet a küszöbön. Ez utóbbi lehetőség február 28-án történt, amikor a korai naprendszerből származó ritka meteorit landolt egy felhajtón az angliai Winchcombe-ban.

A tudósok ezt a fajta meteoritot “széntartalmú kondritnak” nevezik. Nagyon sok szenet tartalmaz, ezért nagyon hasonlít a szénre, de a széntartalmú kondrit valójában Naprendszerünk kezdeteiből származik, és segíthet megérteni a Földet és más bolygókat. Ha ez hasonló a széntartalmú kondrit más mintáihoz, akkor tartalmaznia kell gyémánt-, grafit- és lágy agyagdarabokat is – annak a jele, hogy a kőzet valamikor vízzel találkozott.

Az angliai Winchcombe lakói egy tűzgolyóra figyeltek fel, amely február 28-án, vasárnap éjjel felrobbant az égen. Másnap valaki megtalálta a kőzetet a kocsifeljárójában, összezsákolta és felvette a kapcsolatot az Egyesült Királyság Meteor Observation Network-jével.

Amint azt a Nemzeti Történelmi Múzeum, a Winchcombe meteorit lényegesen nagyobb, mint a milliárd dolláros űrszondák által összegyűjtött kőzetek. A Hayabusa2 szonda tavaly mindössze 4,5 gramm aszteroida kővel tért vissza a Földre, míg az OSIRIS-REx szonda várhatóan 2023-ban 60 gramm sziklával tér vissza. De a Winchcombe meteorit 300 gramm. Jó dolgok jönnek azokhoz, akik várnak, gondolom.

Forrás: Nemzeti Történelmi Múzeum keresztül Nerdist
Source link


30 Views 0 Ratings Rate it