A tudósok klónoztak egy veszélyeztetett fekete lábú vadászgörényt (és ez nagyon aranyos!) – Review Geek

Avatar Gadam | 2021.02.20. 28 Views 0 Likes 0 Ratings

28 Views 0 Ratings Rate it

Két fotó Elizabeth Ann-ról, az első klónozott fekete lábú görényről.
Amerikai hal- és vadvilág

Ismerje meg Elizabeth Ann-t, a fekete lábú vadászgörény első klónját, és ami még fontosabb, egy amerikai veszélyeztetett faj első klónját. Elizabeth Ann-t egy Willa nevű görényből klónozzák, aki 1988-ban halt meg, és nagy előrelátással megfagyott a jövőbeli természetvédelmi erőfeszítések miatt.

Ha egyszer elhunytnak tartják, akkor a ma élő fekete lábú vadászgörények mindössze hét egyedből származnak – ez a nehéz helyzet aggodalmat kelt a genetikai sokféleség és a betegségekkel szembeni ellenállás miatt. Elizabeth Ann születése a védelmi erőfeszítések mérföldkőjeként szolgál, mivel a 30 évvel ezelőtt elhunyt görény fagyasztott sejtjeiből létrehozott fiatal klón jobban megerősítheti faját, mint bármely más, fogságban született fekete lábú görény.

Az a tény, hogy ma létezik bármilyen fekete lábú görény, csoda. A gazdálkodás és az urbanizáció térdre kényszerítette a fajt, főleg, amikor az amerikai tanyasi termelők elpusztították a növényeket fogyasztó prérikutyákat – a fekete lábú görény fő táplálékforrását. A mai populáció egy fekete lábú görény családból származik, amelyet az 1980-as évek elején fedeztek fel és fogtak el tenyésztési program céljából, évekkel azután, hogy a tudósok azt hitték, hogy a faj kihalt.

Elizabeth Ann egy Willa nevű görény klónja, amely a klónozási tudomány elején megfagyott. Az állatkertek és laboratóriumok szerte a világon veszélyeztetett és kihalt állatok mintáit tárolják, amelyek egy napon újra életre kelhetnek a sokszínűség génállományában, vagy újfajta fajokat hozhatnak létre a világon. Természetesen Elizabeth Ann az Egyesült Államok veszélyeztetett fajának első klónja, és meg kell várnunk, hogy megnézzük, valóban hasznos-e vagy sem ez a különleges védelmi módszer.

Forrás: Amerikai hal- és vadvilág
Source link


28 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2022. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok