Csodálatos cica fekhely házilag

Avatar Gadam | 2022.11.14. 919 Views 0 Likes 0 Ratings

919 Views 0 Ratings Rate it

Lenyűgöző cica fekhely minta, házilag készítve a macskád kényelméért és szórakozásáért. Kicsit barkácsolós az elkészítés, de hidd el, megéri. Nekünk is van macskánk, szívesen játszik vele, és fekszik a tetején.

Cica fekhely házilag videó

Ha nem olvasnál, hanem néznéd, akkor itt egy videó bemutató, amiből inspirálódhatsz.

 

Cicafekhely házilag – Anyagok

 • 2 db 120cm×120cm méretű rétegelt lemez, mindegyik 7,5 cm vastagságú
 • 2 db 5×10-es szegecs
 • 1,5 méter hosszú tekercs 8 centis szizál kötél (a tekercsek száma az oszlop magasságától függ).
 • 2 db 10×10-es méretű szőnyeg (juta hátlappal)
 • 75 mm csavarok
 • 2 cm szőnyegszegek
 • 4 centiméteres közönséges szögek
 • Fa ragasztó
 • Cianokrilát ragasztó, más néven gyorsan száradó szuperragasztó.

 

Cica fekhely házilag – Eszközök

 • Mérőszalag
 • Fűrész
 • Csavarhúzó vagy csavarhúzó bitek
 • Fúró és Fúrószerszámkészlet. Süllyesztőszerszám
 • Kirakófűrész vagy fűrész (opcionális)
 • Segédkés és pengék
 • Ceruza

Cicafekhely házilag – Az elkészítés menete

1. lépés: A felső és alsó platformok kivágása és előkészítése

Minden 120×120-as hosszú rétegelt lemez egyik oldalán rajzolj átlós vonalakat a sarkok közé. Jelöld be a vonalakat a középponttól 4 – 5 cm távolságra. Fúrj 3mm-es lyukakat a négy 4 centis jelölésnél. Ezután fordítsd meg az egyes paneleket, és fúrj süllyesztéseket minden lyuknál. (Ha nincs süllyesztőfúród, használd egy 9,5 mm fúrófej hegyét a csavarfejek süllyesztéséhez). Ezeket a lyukakat később az oszlopnak a platformokhoz való rögzítésére fogjuk használni.

A terv képe. 

A kerek tető kivágásához rajzolj egy kört az egyik rétegelt lemezre, hogy lásd a vágási vonalat. Kössünk egy zsinórt egy szöghöz az egyik végén, és egy ceruzát a másik végén – egymástól legfeljebb 30 cm távolságra. Vágd a szög hegyét a lap közepébe, és jelölj ki egy kört a lap körül.

Kép I.

Kép II.

Ha négyzet alakú tetetőt készítesz, vagy módosítod a macska kaparófa méretét vagy alakját, ügyelj arra, hogy a tetejét legalább 10 centivel kisebbre vágd, mint az alapot. Ez segít megakadályozni, hogy felboruljon, amikor a macska felmászik rá.

2. lépés: A házi készítésű cica fekhely középső oszlopának létrehozása

Az 5×10-es csapokból vágj 4 egyenlő hosszúságú oszlopdarabot – olyan magasra, amilyen magasra szeretnéd, hogy az oszlop érjen. Ehhez a magassághoz pontosan három 1,5 m hosszú kötéltekercset használunk.

A végeket egy vonalban tartva rögzítsed az egyik darab felületét a másik darab széléhez faragasztóval és csavarokkal. Ismételd meg a többi darabot, hogy négyzet alakú oszlopot hozz létre belőlük.

Nézd meg a képen, hogyan. 

Középpontozd az oszlopot az alsó platformon lévő 7,5-es jelölések között (KÉP ITT), és csavarozd az oszlopot az alaphoz az 1. lépésben készített furatokon keresztül.

macskakaparó házilag.I.

3. lépés: Fedd be a házilag készített cicafekhely alsó részét szőnyeggel

Ahhoz, hogy az alsó platformot szőnyeggel boríthasd be, egy olyan darabra lesz szükséged, amely kétszer akkora, mint a platform. A mi 5×5-ös platformunkhoz egy 10×10-es méretű szőnyegdarabra van szükség. A szőnyeg méretétől függetlenül a szőnyeg közepén vágj egy 12×12-es méretű nyílást úgy, hogy a szélek párhuzamosak legyenek a szőnyeg széleivel.

Csúsztassa le a szőnyeget az oszlopon, és tűzd a helyére az alsó platformon. Hajtsd a túlnyúló szőnyeget a platform egyik szélére. A platform alsó oldalától kiindulva 45 fokos szögben vágd le a felesleges szőnyeget egy késsel [Itt a kép róla, hogyan csináld]. Rögzítsd a szőnyeget a helyére. Ismételd meg a maradék három oldalra, hogy a szőnyeg ne fedje egymást és ne keletkezzenek kidudorodások.

4. lépés: Fedjük le a házi macskafekhely fő oszlopát szizál szövettel

Zárd le a szizálszövet egyik végét gyorsan száradó szuperragasztóval. Miután a kötél megszáradt, szögeld a lezárt véget az oszlop aljához, ahol az alsó platformmal találkozhat [Képen a folyamat]. Tekerd a kötelet szorosan az oszlop köré, és közben nyomd össze a tekercseket úgy, hogy az alatta lévő fából semmi ne látszódjon ki. Így egy feszes szizál felületet hozhatsz létre, amelyet a cicád kedvére vakargathat.

Ha a szizál tekercs végére értél, mielőtt az oszlopot lefednéd, csak zárd le a végét, és várd meg, amíg megszárad. Aztán szögeld az oszlophoz. Ezután pecsételd le a következő tekercs végét, rétegezd az előzőleg becsomagolt szizálra, szögeld a végét az oszlophoz, és folytasd a tekercselést.

Fedd le a szögeket, amennyire csak megy. Amikor elérted az oszlop tetejét, vágd el a kötelet, és pecsételd le a végét. Ezután szögeld a kötél végét az oszlophoz.

macskakaparó házilag.II.

5. lépés: Készítsd el, és fedd le a házilag készített cicabútorod tetejét

Középpontozd és csavarozd a felső platformot az oszlophoz az előfúrt lyukak segítségével. Egy 60 cm átmérőjű kerek tető szőnyeggel való borításához keresd meg a szőnyeg négyzetének közepét, és rajzoljon köröket 30 és 60 cm távolságra a középponttól. Jelöljed ki a köröket 16 szegmensre [Kép].

Vágj a külső kör mentén, majd vágd ki a körök közötti háromszögeket, a vágásokat a 30 centis körtől kb 2 centi távolságra állítsd meg.

Helyezd középre a szőnyeget a felső platformon. Hajts egy patentot a széle körül az alsó oldalra, húzzad szorosra, és vágd le a csúcsát ott, ahol az oszlophoz ér. Rögzítsd a patentot a helyére, és ismételd meg a többi patentot [Figyeld a képen]. (Ne aggódj a laza szálak miatt – a macskák szeretik.)

Ha négyzet alakú felső platformot is készítesz…

A második szőnyegdarabot középre tedd a platformon, és a széleinél körbefűzve rögzítsd a helyére. Hajtsd le az átfedést a szélek körül, és vágd le, ahogyan az alsó platformnál tetted. Ezután tűzdeld a szőnyeget a helyére az alsó oldalon.

A boldog macska érdekében helyezd a kaparófát ablak elé, ahol cicád elkaphat néhány napsugarat, amikor éppen nem vakaródzik.

Ha inkább valami egyszerűbbet készítenél, nézd meg a kutya fekhely házilag cikkünket. Ott is találsz a cica számára megfelelő mintát.

Forrás: How to Build an Easy DIY Cat Scratching Post and Cat Tree | Daily Paws


919 Views 0 Ratings Rate it