Hogyan beszéljünk nem amerikaiakkal arról, hogy mi történik Amerikában?

Avatar admin | 2021.01.09. 6 Views 0 Likes 0 Ratings

6 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a Hogyan beszéljünk nem amerikaiakkal arról, mi történik Amerikában című cikkhez

Fénykép: Spencer Platt (Getty Images)

Az e heti washingtoni eseményeket megdöbbenéssel és borzalommal fogadta a világ vezetői szerte a világon. A jobboldali szélsőségesek dühödt csőcseléke által ostromolt amerikai Capitolium képei szemrehányásokat kaptak tól től az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára és tő puccskísérlet volt Irán, Svédország, Új-Zéland, Izrael vezetői bocsátották ki és tovább.

A jelenetek segítettek homályosság az Egyesült Államok nyilvános képe, arra a pontra a nemzetközi beszéd kérdésekre összpontosított hogy az amerikai demokrácia elvisel-e ilyen támadásokat. Mégis fvagy sok amerikai –akik közül sokan hajlamosak hogy hasonlót becsméreljen események az úgynevezett „harmadik világbeli országokban”-Szerda a káosz sokk volt.

Az Egyesült Államokban, politikusok, médiafigurák és átlagos amerikaiak gyakran támogassák intézményeinket tévedhetetlennek és elmozdíthatatlannak, kötve a szent és szent törvényekhez lehetetlen lebontani. Káosz és erőszak tör ki az utcákon külföldi városok. A puccskísérletek külföldön pusztítást és vérontást okoznak, de itt nem – ahol a jogállamiság érvényesül. Szerda azonban azt mutatta, hogy nem tarthatjuk ilyen nagyra hazánkat, főleg a nem amerikai barátok körében, akik esetleg éppen azt akarják demisztizálni, ami éppen az állam területén történik.

Ha valaha beszélgetésben találja magát egy nem amerikai baráttal vagy családtaggal az Egyesült Államokban kialakuló jelenlegi helyzetről, a következőképpen nézze meg.

Magyarázza el az amerikai kivételesség mítoszát!

Ha régóta ittad az American Kool-Aid-et, belevágtál az amerikai kivételességbe –egy hosszú ideje fennmaradt mítosz, amely az Egyesült Államokat tartja, igaz és jó erő a világon, és ezért érdemes érvényesíteni a befolyását, bárhol is fenyegethetik a demokráciát és a polgári szabadságjogokat. Egészen tompán, retorikai baromság, de ennek ellenére sok mindennapi amerikait színez más országok megítélése.

Ha egy nem amerikai azt kérdezi, honnan származik ez az ötlet, akkor elérheti az Egyesült Államok alkotmányát, amely bizonyos elidegeníthetetlen jogokat és egyenlőséget hirdet mindenki számára (ha természetesen fehér, földtulajdonos férfi vagy). Az ötlet tovább mélyült bennünk nemzeti psziché a történelem során. Különböző katonai törekvések, például mindkét világháború – Pa lakos Woodrow Wilson az I. világháború alatt híresen kijelentette, hogy Amerika „mellett a világot is biztonságossá teszi a demokrácia számára” Ronald Reagan „ragyogó városa a dombon” beszéde, tovább kalapálták a koncepciót otthon.

Természetesen minden nem amerikai ember, aki rendszeresen figyeli a nemzetközi híreket, tudja, hogy a szerdai események teljesen példátlanok voltak. De az a döbbenet és megdöbbenés, amelyet az amerikaiak kifejeztek nálunk saját honfitársai ésszerűbb, ha megérted, hogy többször elmondták nekünk, hogy ilyen dolgok itt nem történhetnek.

Magyarázza el, hogy ezek az események valójában van értelme

Soknak tűnik az amerikaibarát dogma szerdán összetört, de ez a bizonyos esemény nem volt példa nélküli – különösen, ha a közelmúltban vizsgálja kontextus. Ha pontosan meg akarja deríteni, hogy a szerdai ostrom miként valósult meg, ne keressen tovább az egyszerűnél tények: hamarosan távozó elnök következetesen, hamisan állította, hogy a 2020-as választásokat meghamisították burjánzó választói csalások miatt; a az online összeesküvés-elméletek és befolyásolók erős hálózata terjesztette a hamisítást az interneten, ahol gyakran meg is kapta adásidő hálózatok és weboldalak; és a Légió olyan amerikaiak közül, akik úgy vélik, hogy egy aljas elitkabala rabolta el tőlük a szabad demokratikus folyamatot, arra ösztönözve elnök és más törvényhozók visszavágni.

Bizonyos értelemben a szerda a hosszú, összehangolt erőfeszítések csúcspontja volt a 2020-as választások eredményeinek megrontására. Legalábbis az a felháborodás és hitetlenkedő válasz, amelyet ésszerűbb törvényhozóktól és médiafiguráktól hallottunk bizonyos szempontból, az amerikaiak mélyen meggyökeresedett kivételessége miatt érezzük magunkat és a mi ország. Nem amerikaiak számára ennek a lencsének lehet értelme, bár lehet, hogy nem tegye kevésbé zavaróvá.


Source link


6 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok