Hogyan hozzunk létre egy felügyelt Kubernetes-fürtöt a DigitalOcean-on – CloudSavvy IT

Avatar admin | 2021.01.08. 22 Views 0 Likes 0 Ratings

22 Views 0 Ratings Rate it

Kép, amelyen Kubernetes és DigitalOcean logók láthatók sötét háttér előtt

A Kubernetes egy platform a konténeres alkalmazások hangszerelésére. Ebben a cikkben megtudhatja, hogyan kezdheti el a DigitalOcean kezelt Kubernetes szolgáltatását.

Miért érdemes a felügyelt Kuberneteseket használni?

Lehetséges a Kubernetes telepítése saját hardverére. Népszerű megoldások a Kubernetes futtatásához MicroK8s és K3s.

Mindkét projekt egy könnyű megoldás nyújtására összpontosít, amelyet könnyű kezelni. Ennek ellenére a saját Kubernetes-telepítés tárolása időigényes és bonyolult fenntartani. Az összes nagy nyilvános felhőszolgáltató kifejlesztett egy teljesen kezelt Kubernetes-ajánlatot, amely lehetővé teszi az alkalmazások gyors telepítését minimális beállítással.

Képernyőkép a DigitalOcean kezelt Kubernetes weboldaláról

DigitalOcean’s A Kubernetes irányítása szolgáltatás lehetővé teszi Kubernetes-fürt létrehozását néhány perc alatt. Támogatja a teljes Kubernetes API-t, a csomópontok automatikus méretezését és az automatikus Kubernetes verziófrissítéseket.

A DigitalOcean ingyen biztosítja a Kubernetes vezérlősíkot – csak a fürtbe felvett csomópontokért fizet. A DigitalOcean csomópontjai a platform meglévő felhőszámítási példányait használják, amelyeket cseppeknek neveznek. Ezek többféle méretben kaphatók, és 10 USD / hó áron érhetők el egyetlen 2 GB RAM-mal rendelkező vCPU esetén.

Figyelmeztetés a folytatás előtt: Az útmutató további részének követése költségeket fog felszámolni a DigitalOcean-fiókjával szemben. Javasoljuk, hogy kis, olcsó csomópontokat használjon, amikor kísérleti célokra létrehozott Kubernetes-fürtöt használ.

A fürt létrehozása

Kezdésként jelentkezzen be DigitalOcean-fiókjába. Kattintson a zöld „Létrehozás” gombra a képernyő jobb felső sarkában. A megjelenő menüből válassza a „Kubernetes” lehetőséget.

Pillanatkép egy új Kubernetes-fürt létrehozásáról a DigitalOcean-ban

Kezdje a Kubernetes verzió használatával. A cikk írásakor az 1.17, 1.18 és 1.19 jelentősebb kiadások állnak rendelkezésre. Célszerű a legújabb kiadást (1.19) használni, hacsak nincs konkrét oka arra, hogy ne.

Képernyőkép a Kubernetes adatközpont beállításainak bemutatásáról a DigitalOcean programban

Ezután válasszon ki egy DigitalOcean adatközpontot, amely tartalmazza a fürt erőforrásait. Célszerű az adatközpontot használni, amely földrajzilag legközelebb van ahhoz, ahol Ön és felhasználói tartózkodnak.

A fürtkapacitás kiválasztása

Görgessen le a „Fürt kapacitás kiválasztása” szakaszig. Itt definiálhatja azokat a csomópontokat, amelyek elérhetőek lesznek a fürt számára. A fürt munkaterhelései végrehajtódnak ezeken a csomópontokon. A csomópontokat automatikusan a DigitalOcean által biztosított Kubernetes vezérlősík szervezi.

A csomópontok csomópontkészletekbe vannak rendezve. Ez egy Kubernetes kifejezés egy vagy több csomópont csoportjára, mindegyik ugyanazokkal a hardver erőforrásokkal rendelkezik. Céljainkhoz csak egyetlen Node Poolra van szükségünk a kezdéshez.

A „Géptípus” legördülő menüből kiválaszthatja, hogy milyen típusú DigitalOcean cseppet használjon. Érdemes áttekinteni a csepp árképzési táblázat ha nem biztos az egyes típusok közötti különbségekben. Ragaszkodunk az „Basic csomópontokhoz”, amelyek jó egyensúlyt biztosítanak a számítási teljesítmény és a rendelkezésre álló memória között.

Pillanatkép a DigitalOcean Kubernetes fürtcsomópont-beállításokról

Válassza ki a használni kívánt cseppváltozatot a „Csomópontterv” legördülő menüből. A költségek megtakarítása érdekében a lehető legkisebb opciót használjuk – 1 vCPU és 1 GB RAM, csomópontonként havi 10 dollár áron. A DigitalOcean ezt „fejlesztési tervként” jelöli meg, mivel a rendelkezésre álló erőforrások valószínűleg nem lesznek elegendőek hosszú távú termeléshez.

Végül adja meg, hogy hány csomópontot kell hozzáadni a fürthöz. Az alapértelmezett választás 3, de ezt csökkentheti 1-re fejlesztési célokra. Ne feledje, hogy szolgáltatásai nem lesznek elérhetők a Kubernetes frissítések során, ha csak egyetlen csomópontot választ. Több csomópont növeli a redundanciát, támogatja a vízszintes méretezést és csökkenti az állásidőt a frissítések során.

Pillanatkép Kubernetes-fürt létrehozásáról a DigitalOcean-ban

Miután végzett a csomópontok hozzáadásával, görgessen lefelé az oldalon, és adjon nevet a fürtjének. Kattintson a „Fürt létrehozása” gombra a kiépítési folyamat megkezdéséhez. Ez akár öt percet is igénybe vehet.

A fürt kezdete

Várakozás közben átkattinthat az oldal tetején megjelenő „Első lépések” útmutatóban. Ez végigvezeti Önt a letöltésen kubectl, a hivatalos Kubernetes parancssori kliens, és doctl, A DigitalOcean saját kliense.

Pillanatkép a Kubernetes lépéseiről a DigitalOcean programban

A következő lépés lehetővé teszi a fürt Kubernetes konfigurációs fájljának letöltését. Ez használható a kubectl csatlakozni a fürtjéhez – miután letöltötte, adja át az elérési útját értékként a --kubeconfig zászló:

kubectl --kubeconfig=kubeconfig-path.yaml get nodes

A fenti parancs felsorolja a fürt összes csomópontjának részleteit.

Pillanatkép a Kubernetes első lépéseiről a DigitalOcean-ban

A módszer használatakor vegye figyelembe, hogy a hitelesítési tanúsítvány egy hét múlva lejár. Az időzítő lejártakor újra le kell töltenie. Alternatív megközelítést alkalmaz doctl a konfigurációs fájl beolvasásához és az automatizált tanúsítványkezelés konfigurálásához – ennek beállításához használja az „Automatikus tanúsítványkezelés” alatt látható parancsot.

Pillanatkép a Kubernetes lépéseiről a DigitalOcean programban

Az utolsó szakasz lehetővé teszi az „1-Click Apps” gyors telepítését a DigitalOcean Marketplace webhelyről. Ezek a gyakran használt szolgáltatások, például az NGINX Ingress Controller és a Linkerd előre konfigurált telepítései. Kattintson a fürthöz hozzáadni kívánt alkalmazások melletti „Telepítés” elemre. A folyamat befejezése több percig is eltarthat.

A fürt kezelése

A képernyő tetején található „Csomópontok” fülre kattintva megtekintheti a fürt csomópontkészleteit és azok csomópontjait. Kattintson a Csomópontkészletre a csomópontok megtekintéséhez.

Pillanatkép a csomópontok megtekintéséről a DigitalOcean Kubernetes-fürtjében

Új csomópontkészlet hozzáadásához kattintson a jobb felső sarokban található „Csomópontkészlet hozzáadása” gombra. Meglévő csomópontkészlet szerkesztéséhez kattintson a táblázat jobb oldalán található három pont ikonra, és válassza az „Átméretezés vagy automatikus méretezés” lehetőséget.

Képernyőkép a csomópontok átméretezéséről a DigitalOcean Kubernetes-fürtjében

A párbeszédpanel segítségével választhat egy rögzített csomópontszám (alapértelmezett) vagy automatikus méretezés közül. A „Fix méret” opció használatakor megadja a használni kívánt csomópontok pontos számát.

Képernyőkép a csomópontok átméretezéséről a DigitalOcean Kubernetes-fürtjében

Válassza az „Autoscale” választógombot a csomópontok számának minimális és maximális tartományának meghatározásához. További csomópontok automatikusan hozzáadódnak és eltávolításra kerülnek a fürt erőforrás-felhasználásának függvényében.

Képernyőkép a Kubernetes fürt Insights képernyőről a DigitalOcean-ban

A fürtön belüli tevékenységet a képernyő tetején található „Insights” fülre kattintva tekintheti meg. Ez alapértelmezés szerint fürtszintű mutatókat tartalmaz a legfontosabb statisztikákhoz, például a CPU-használathoz és a hálózati sávszélességhez. Használja az „Objektum kiválasztása” legördülő menüt, hogy lefúrjon egy adott csomópontot vagy készletet.

További kezelési lehetőségek

A DigitalOcean platformja beépített támogatást nyújt a Kubernetes Dashboard, a Kubernetes projekt hivatalos webes felhasználói felületéhez. Az alkalmazás új lapon történő elindításához kattintson a jobb felső sarokban található „Kubernetes Dashboard” gombra. Előre be lesz állítva egy érvényes hitelesítési tokennel.

Képernyőkép a Kubernetes műszerfal képernyőjén

A DigitalOcean automatikus fürtfrissítéseket is kínál. Kattintson a képernyő tetején található „Beállítások” fülre. Ezután nyomja meg az „Automatikus frissítések engedélyezése” gombot. Kattintson a „Szerkesztés” gombra az elfogadható frissítési időkeret testreszabásához.

A DigitalOcean mostantól automatikusan alkalmazza a Kubernetes javítások frissítéseit a fürtjére. Értesítést kapunk, ha új nagyobb verziók állnak rendelkezésre. Amikor vannak, egy kattintással elérhető frissítési gomb jelenik meg a felületen.

Képernyőkép a Kubernetes-fürtbeállítási képernyőről a DigitalOcean-ban

A fürtöt bármikor törölheti a Beállítások képernyőn található „Pusztítás” gombbal. Ez törli a fürthöz társított összes számítási erőforrást. Előfordulhat, hogy egyes perifériás objektumokat, például a blokktárolóköteteket és a hálózati terheléselosztókat manuálisan el kell távolítani.

Ennyi a Kubernetes-fürt létrehozása a DigitalOcean-on. Fontos megjegyezni, hogy a Kubernetes által kezelt erőforrások máshol jelennek meg a DigitalOcean vezérlőpultján (például a csomópontok megjelennek a „Cseppek” kezelőfelületen). Ne módosítsa közvetlenül ezeknek az erőforrásoknak a tulajdonságait – használja inkább a Kubernetes felületet annak biztosítására, hogy azok összhangban maradjanak a Kubernetes vezérlő sík elvárásaival.


Source link


22 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok