Hogyan készítsek ütős blogbejegyzést?

Avatar Gadam | 2020.09.01. 73 Views 0 Likes 0 Ratings

73 Views 0 Ratings Rate it

Hogyan írjak ütős blogbejegyzést? Merül fel a kérdés mindenkiben, aki blogol. Akár üzleti, akár hobbi célból is teszi, a lényeg, olvassák, lássák sokan az írásait. Mi kell ehhez?

Végezz kutatást a blogbejegyzés írása előtt

Unalmasan hangzik, azonban előnyös. A hiteledet is növeled, ha hivatkozol más blogra vagy tanulmányra az adott témában. Ne aggódj. Nem pártolnak el tőled emiatt az emberek. Sőt. Örömmel veszik majd, hogy nem kimondottan önmagad ajnározása és ünneplése a fő célod, hanem valóban tartalmas, értékes információkkal, anyagokkal akarod őket ellátni.

Legyen feszes, egyszerűen megfogalmazott a tartalom

Ne variáld túl. Az egyszerű és könnyen érthető nem a primitívség szinonimája. Senki sem akar akadémiai szöveget olvasni. Szórakozni akar, információhoz jutni, tanulni. Ha például tanulni szeretnél, az lenne a jobb számodra, ha bonyolultan fogalmaznának vagy ha a legösszetettebb folyamatot is ésszerűen, pontokba szedve esetleg rövid mondatokban adnák elő?

Nyilván az utóbbi.

Ne arra gondolj, hogy ha egyszerűen fogalmazol, butának fognak tartani. Nézz körül a világban, figyeld a kommunikációt. A bonyolult, többszörösen összetett mondatok kimentek a divatból. Legalábbis a mindennapi beszédben, a blogokon, néha még a könyvekben is.

Az Amerikában született könyvek többsége például nálunk nyolc általánosnak megfelelő szinten íródik. Ezt az alapján számolták ki, hogy a regényben, szakkönyvben hány szavas mondatokat képzett a szerző.

Írj szellősen, max 3 sor után nyomj ENTER-t.

Ne akarj mindenkinek megfelelni

Koncentrálj az alaptémádra. A blogod témájára, és az olvasóidra. Ha nincsenek még olyan olvasóid akiket „ismersz”, képzeld el, hogy ki lehet az. Hogyan néz ki? Mit csinál? Hogy telik a napja? Mi a hobbija? Hány éves?

Ha ezekre megadod a választ, írj közvetlenül neki.

Minden bejegyzésed az ő problémájáról, az őt érdeklő témáról szóljon. Ha elegen lesznek az olvasók közvéleménykutatást is készíthetsz, illetve látni fogod, mire van igény.

De azt semmiképp se tedd, hogy elindulsz egy témával, majd látsz egy másikat (pl. de mennek az állatos videók) és akkor átállsz arra. Legyen meg a téma, és ragaszkodj hozzá.

Ne a keresőnek írj, a célközönségednek

Régen az volt a menő a Google számára, ha minél többször elhelyezted a kulcsszavakat és azok szinonimáját a cikkedben, és jó helyezést értél el a találati listában. Ezzel szemben most a legfontosabb szempont, hogy olyan szöveget készíts, amit élmény olvasni/nézni. Ugyan szakértők szerint a Google 200-nál is több paramétert figyel a találati lista összeállításakor, azonban a kimagasló tartalmat semmi nem írja fölül.

tech

Ha valamit képpel is elmagyarázhatsz, mindig a fotót használd

Főként szakmai cikkek esetén van jelentősége, de az egy kép többet mond ezer szónál örök igazsága mindig érvényes marad. Használj képet, képeket a szövegek mellett. Azzal nem csupán földobod a blogbejegyzésedet, könnyebbé teszed az olvasást, szellősebbé válik a szöveg, és érthetőbbé a nyelvezet.

Ugyanez a helyzet a videókkal is. Egy videó Embedelésével (oldalba illesztésével) a blogodon eltöltött időt is növelheted.

Óvakodj az elcsépelt borítófotóktól

Valószínű mindenki használ borítófotót a cikkekhez. Sokan az különböző szolgáltatók ingyenes képeihez nyúlnak. Hiszen nem akarnak fizetni a fotókért. Ez még érthető. De a témák végesek, és a hozzájuk passzoló fotók is. Pláne az ingyenes változatban. Valószínű követsz hasonló tartalmakat, mint amiről a blogod szól. Figyeld meg őket alaposan, és ha beugrik egy-egy stock fotó, amivel már több oldalon összefutottál, vedd a fáradtságot és keress másikat.

Ha te magad készítesz képet, vagy egyedi formációt hozol létre, azzal megnövelheted a kattintásszámot.

Mint ahogy azzal is, ha nem mindig a neked tetsző képet választod ki. Sokszor előfordul, hogy a közönségednek nem pont az tetszik, ami neked. Még akkor sem, ha elvileg hasonlóak vagytok. Lehet a randábbikra fognak többen kattintani. Mivel „ebből élsz”, sajnos vagy nem sajnos, alkalmazkodnod kell.

Teszteld a fotókat, elemezd az eredményeket, kattintásokat. Így megtudod, melyik cím, fotó kombináció hozza a legütősebb eredményeket. Figyeld a konkurenciát is, te melyik képre kattintottál.

Figyelj a helyesírásra

Nincs szükség részedről szakmai disszertációkra, de ügyelj rá, hogy szerkesztett és legalább általad lektorált szöveget adj ki a kezedből. Ha úgy jobb, nyomtasd ki vagy nézd meg más betűméreten, képernyőn. Olvastasd el ismerőssel, családtaggal. Ő is segíthet kiszűrni a hibákat.

Nyilván mindig benne van az elütés lehetősége, azért nem veszik le a fejed, vagyis nem pártolnak el az olvasók. De a sok elírás előbb utóbb idegesítő lehet. Egyik kedvencem ezzel kapcsolatban, amikor egy sales-re és kreatív tartalomra szakosodott cég Facebook hirdetése többszöri alkalommal betűkihagyásokat tartalmazott.

Egy cikkben még csak megbarátkozik vele az ember, de egy hirdetésben, főleg tartalomgyártást reklámozva igen kellemetlen.

 

Forrás Kreatív Kontroll.


73 Views 0 Ratings Rate it