Tanulság! Hogyan készítsünk olyan marketingtervet, amivel nem lőjük lábon a növekedést?

Avatar Gadam | 2022.05.09. 47 Views 0 Likes 0 Ratings

47 Views 0 Ratings Rate it

hogyan készítsünk marketing tervet

A jó marketingterv készítése kulcsfontosságú a vállalkozásod szempontjából. Enélkül csak vaktába lövöldözöl, és maximum gigantikus szerencsével keresel pénzt. Ha a cégedet szerencsejátékká alacsonyítod, garantált magasvérnyomás és folytonos aggodalom lesz az életed. Szabadulj meg ettől, és járj végre jól valamiben. Kövesd az alábbi lépések.

Marketingterv készítése #1. lépés: Kezdd egy összefoglalóval

A vezető összefoglaló általában a marketingterv elejére kerül. Ez alapvetően egy rövid összefoglaló vagy rövid áttekintés a vállalatáról és a teljes marketingterv legfontosabb megállapításairól.

Az összefoglalóba belefoglalhatod a vállalat eredményeit és jövőbeli terveit is.

Ne feledd, az összefoglalónak tömörnek és lényegre törőnek kell lennie. Ahelyett, hogy unalmassá tennéd, meg kell ragadnod a figyelmet, és izgalomba kell hoznod a hallgatóságot is a terv további részével kapcsolatban.

Marketingterv készítése #2. lépés: Fogalmazd meg a céged küldetését, értékrendjét

Mielőtt belevetnéd magad a marketinges kérdésekbe, érdemes újra átgondolni a céged értékeit, jövőképét és küldetését. Ez segít perspektívába helyezni a marketingtervben szereplő összes információt.

Választ ad arra a kérdésre, miért teszed azt, amit teszel.

Mindenki számára, aki elolvassa a marketingtervedet, ez a rész fontos, hogy megismertesse őket vállalkozásod végső céljával, hogy jobban megértsék marketingcéljaidat.

Marketingterv készítése #3. lépés: Piackutatás, versenytársak elemzése

A következő lépés, hogy marketingtervedet szilárd kutatással támaszd alá.

Ezt a jelenlegi piaci helyzet elemzésével, a versenytársak tanulmányozásával, és ami a legfontosabb, a saját vállalat erősségeinek és gyengeségeinek vizsgálatával érheted el.

Ahelyett, hogy unalmas táblázatot készítenél, használj egy jól megtervezett SWOT ábrát.

A versenytársak tanulmányozása kulcsfontosságú a vállalkozásod sikere szempontjából. Tudnod kell, mit csinálnak, mi az, ami náluk működik, és hogyan csinálhatnád jobban.

Íme néhány dolog, amit érdemes felkutatni a versenytársakról:

  • A marketing- és vezetői csapatuk
  • Növekedésük és pénzügyi helyzetük
  • A legkelendőbb termékeik vagy szolgáltatásaik
  • A legjobban teljesítő blogbejegyzéseik (ehhez használjon egy olyan eszközt, mint az Ahrefs).
  • A videomarketing stratégiájuk
  • A közösségi média marketingstratégiájuk

Viszont ne feledd. Attól még, mert a versenytársak úgy adják elő, mintha nagyon futna nekik, ez nem minden esetben áll.

Marketingterv készítése #4. lépés: Határozd meg a konkrét célcsoportodat

Fontos meghatároznod, hogy ki az ideális vásárlód, így tájékozottabb és személyre szabottabb marketingstratégiákat hozhatsz létre.

Természetesen minden vállalkozás célvásárlója más és más.

Az is előfordulhat, hogy egynél többféle vásárlód van. Egy ruházati üzlet például egyszerre készíthet termékeket tizenéveseknek és idősebb nőknek is. Ami fontos, hogy minden termékedre konkrét célcsoportot határozz meg. HA a terméked mindenkinek jó, akkor az kezdjen gyanús lenni.

Azt se feledd el, hogy azért mert egy bizonyos termék például még nincs a piacon, attól még nem biztos, hogy az emberek meg tudják fogalmazni, hogy szeretnének olyat. Fókuszálj arra, ami megkönnyítheti az életüket, segít nekik gyorsabban elérni a céljaikat.

Ezt a marketingterv szekciót is tervezd látványosra. A kördiagram segít azonosítani, hogy az ügyfélkör melyik része teszi ki a nagyobb szeletét a várt eladásoknak, így a legtöbb erőfeszítést arra a területre összpontosíthatod.

Vásárlói személyiségek

hogyan készítsünk marketing tervet. I. (1)

Másik remek módja az ügyfél-személyiség létrehozásának, ha úgy tervezed meg, mint egy önéletrajzot. Ez hasznos ahhoz, hogy egy oldalon több információt adj meg anélkül, hogy a dizájnt rontanád.

A vásárlói személyiségek létrehozásának célja végső soron az, hogy jobban rendszerezd és megérts az ügyfeledre vonatkozó kulcsfontosságú információkat.

Marketingterv készítése #5. lépés: Vázold fel a marketingcélokat

A marketingtervnek ebben a részében meg kell határoznod pontosan, hogy mit szeretnél elérni.

Vázold fel marketingcélokat és célkitűzéseket, és ügyelj arra, hogy homályos kijelentések írása helyett tényleges számokat használj.

Ha például az a célod, hogy növeld a weboldal látogatottságát, említsd meg a pontos célt, hogy nyomon tudd követni, hogy elérted-e vagy sem.

A marketingterv és -stratégiában SMART-célokat határozz meg. A SMART-célok jelentése: konkrét, mérhető, elérhető, releváns és időhöz kötött.

Marketingterv készítése #6. lépés: Mutasd be a Marketingstratégiád

Most jön a java. Ebben a lépésben írj le egy vagy több marketingstratégiát és az egyes stratégiákhoz szükséges taktikákat. Győződj meg róla, hogy tartalmazza:

  • Mit kell tenni
  • Hogyan kell csinálni
  • Vázold fel a használandó csatornákat

Ezt a legjobb vizuálisan bemutatni, hogy az egész csapat megértse az egyes lépéseket.

A marketingstratégia bemutatásának egy másik módja, hogy határidőkkel kötöd őket össze. Ez könnyen megvalósítható egy idővonal vagy egy Gantt-diagram segítségével.

A marketingstratégia bemutatásának harmadik módja az ütemterv. Az ütemterv felvázolja az átfogó marketingstratégiában szereplő taktikákat, és úgy is kialakítható, hogy hasonlítson egy Gantt-diagramhoz.

Ha másképp szeretnéd csinálni a dolgokat, akkor egy infógrafikát is használhatsz marketingstratégia vizualizálására.

Egy infógrafika figyelemfelkeltő, és bármelyik prezentációhoz és jelentéséhez hozzáadható. Akár önmagában is megoszthatod marketingcsapattal vagy más kollégákkal.

Marketingterv készítése #7. lépés: A marketing budget meghatározása

Végül, de nem utolsósorban, részletezd a marketingköltségvetési megfontolásokat a marketingtervben.

Ez azért fontos, hogy a végrehajtás és a megvalósítás során ne veszítsd szem elől a dolgok pénzügyi aspektusát. Hiszen a marketing költséges, és rengeteg rejtett kiadással jár.

A részletes marketingköltségvetés felállítása segít a megfelelő munkatársak felvételében és a fizetett erőforrások közötti választásban is, hogy ne lépj túl egy bizonyos keretet.

Legyen benne minden hirdetési költések, offline, PPC hirdetések, hírlevél szoftver esetleges díja.

Marketingterv sablonok

Étterem marketingterv sablon

Ingatlanos marketingterv sablon

Content marketingterv sablon

Social média marketingterv sablon

Digitális marketingterv sablon

Termékhez kapcsolódó marketingterv sablon

Személyes marketingterv Sablon

Marketingterv prezentációs sablon

Kereskedelmi marketingterv sablon

Marketingterv infógrafika sablon

 

Forrás: What is a Marketing Plan and How to Create One [20+ Templates] (visme.co)

 


47 Views 0 Ratings Rate it