Hogyan lehet dekódolni a műtrágya zsákok számát

Avatar admin | 2021.05.22. 13 Views 0 Likes 0 Ratings

13 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a műtrágyaszámok olvasása című cikkhez  Válassza ki azt, amelyik a kertje számára a legjobb

Fénykép: MIA Stúdió (Shutterstock)

Ha, mint annyi más, először kerültél a ga-barnding alatt járvány, valószínűleg már rájött, hogy ez magában foglalja több mint néhány mag vagy babanövény elültetése és a természet varázslata. Persze lehet, hogy tisztában van azzal, hogy a műtrágya használata elősegítheti a növények növekedését, például de lehet, hogy nem ismeri (vagy hallott róla) a különböző műtrágyatípusokra megadott számokat.

Nos, mint kiderült, a műtrágya-csomagok elején látható három számjegy valójában valamit jelent. A friss cikk a BobVila.com-hoz, Mark Wolfe megadja nekünk a kulcsot ehhez a műtrágyakódhoz.

Hol vannak ezek a műtrágyaszámok és mit jelentenek?

A nem titkos műtrágyakódok a csomagolás elején találhatók, és kötőjelekkel elválasztott három számjegyből állnak (így például, 3-2-1). Ezek a műtrágya NPK-számai, amelyek Wolfe szerint megegyeznek az élelmiszereken található táplálkozási információk címkéivel – kivéve, ha egy adott műtrágya növényi tápértékét jelzik.

Wolfe szerint 16 ismert tápanyag van a növények számára, és a három legfontosabb a nitrogén (N), a foszfor (P) és a kálium (K) – amelyek ezért vannak jól láthatóan a műtrágyacsomagok elején:

A műtrágya címkéjén szereplő három NPK szám az egyes elemek tömegének százalékos arányát képviseli a csomagoláson belül. A 24-0-6 műtrágya csomag más szóval 24% nitrogént, 0% foszfort és 6% káliumot tartalmaz. A csomag tartalmának egyensúlya egyéb tápanyagokból (amelyek a címkén valahol szerepelnek) és / vagy inert összetevőkből állnak.

Miután megismerte a műtrágya-zsákokban lévő egyes elemek százalékos arányát, meghatározhatja minden benne lévő elem súlyát. Ez a számítás jól jön, ha tesztelték a talaját, és arra kérték, hogy módosítsa a talaját egy adott elem meghatározott mennyiségével.

Az egyes tápanyagok mit tesznek a növényekért?

A három elem kombinációjától és koncentrációjától függően néhány műtrágyák jobban megfelelnek bizonyos növényeknek és talajviszonyoknak mint mások. Ezért Wolfe szerint hasznos annak megértése, hogy az egyes elemek milyen szerepet játszanak a növények növekedésében, és hogyan lehet a kertészeti igényekhez megfelelő tápanyag-egyensúlyú műtrágyát kiválasztani.

Az alábbiakban bemutatjuk az egyes elemek tulajdonságait, Wolfe jóvoltából:

Nitrogén (N)

  • Táplálja a leveles növények növekedését
  • A gyepek növekedésének és zöld színének megőrzésének elősegítésére szolgál
  • A fáknak és cserjéknek nincs szükségük annyi nitrogénre, mert évszakonként csak egy levéllevelet termesztenek

Foszfor (P)

  • Serkenti a gyökér, virág és gyümölcs fejlődését, különösen az egynyári virágágyásokban, a termő növényekben (például a paradicsomban) és az újonnan ültetett palántákban
  • De ha a talaja már tisztességes mennyiségű foszfort tartalmaz, akkor további hozzáadása károsíthatja növényeit

Kálium (K)

  • Elősegíti az erős szárakat, a jól formált virágokat, a robusztus gyümölcsöket és az egészséges gyökereket
  • Segíti a növényeket a víz felhasználásában és az aszály ellenállásában

Olvassa el a többi Wolfe cikke, hogy többet tudjon meg a műtrágyáról és arról, hogyan válasszon egyet a kertjéhez megfelelő tápanyag-kombinációval.


Forrás link


13 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok