Hogyan lehet eltávolítani egy évet egy dátumból a Microsoft Excel programban?

Avatar Gadam | 2021.03.19. 84 Views 0 Likes 0 Ratings

84 Views 0 Ratings Rate it

Excel logó egy szürke háttér

Párféleképpen távolíthatja el az évet a Microsoft Excelben megjelenített dátumból. Egyéni cellaformázással elrejtheti, vagy különféle funkciókkal, például a CONCATENATE funkcióval távolíthatja el. Itt van, hogyan.

Egyéni számformázás

Míg az Excel cellában a dátum értéke technikailag szám, a Microsoft Excel egy bizonyos típusú formázást használ annak megjelenítéséhez. Ugyanez vonatkozik a valutaértékekre is, ahol a pénznem szimbólumokat adják hozzá az értékekhez annak igazolására, hogy azok a pénzre vonatkoznak. Ha egy dátumot hozzáad az Excel-hez olyan formátumban, amelyet felismer, akkor az Excel automatikusan módosítja a cellaszám formátumát a „Dátum” típusra.

Testreszabhatja ezt a típust a dátumérték különböző módon történő megjelenítéséhez. Például válthat a „11/02/2021” (az Egyesült Királyságban általánosan használt NN / HH / ÉÉÉÉ formátumban) és a „2021-02-11” között 2021. február 11-ig.

Példa a Microsoft Excel különféle egyedi dátumformátumaira.

Testreszabhatja ezt a számformátumot, hogy teljes egészében eltávolítsa az évet. Maga az érték nem változik, de az Excel nem mutassa meg az év értékét az egyedi számformázásnak köszönhetően.

Ehhez jelölje ki az eredeti dátumértékeket tartalmazó cellákat, majd válassza a szalagsávon a „Home” fület. Innen válassza a nyíl mellett a számformátum legördülő menü mellett, és válassza a „További számformátumok” opciót.

Az Excel programban válassza ki a dátumértékeket, majd nyomja meg a Főoldal> Számformátum> További számformátumok gombot.” width=”650″ height=”477″ onload=”pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);” onerror=”this.onerror=null;pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”/></p>
<p>A „Cellák formázása” menüben válassza ki a kívánt formázási stílust a „Dátum” opciók közül.  Miután kiválasztotta, válassza az „Egyéni” lehetőséget.</p>
<p><img loading=

Az „Egyéni” opcióban a dátum szám formázási stílusa jelenik meg szövegként a „Típus” mezőben. Például a „11/02/2021” ebben a mezőben „éééé / hh / éééé” néven jelenik meg.

Az évszám törléséhez ügyeljen arra, hogy a „Típus” mezőben törölje az „éééé” vagy „éé” jelzéseket, valamint a többlethatárolókat, például a kötőjelet vagy a perjelet. Például a „11/02/2021” megköveteli, hogy távolítsa el a „/ éééé” szót a „éééé / hh / éééé” típusú mezőből, és a „dd / mm” szót hagyja a helyén.

A módosítások elvégzése után válassza az „OK” gombot.

Eltávolítás "yy" vagy "éééé" tól "típus" négyzetet, majd nyomja meg a gombot "rendben" megerősítéséhez.

A cellatípus megváltoztatása elrejti az évet, de nem távolítja el. Ha vissza szeretné állítani az évet, módosítsa a cellaszám típusát olyan dátumtípusra, amely ismét tartalmazza az évet.

CONCATENATE funkció

Az összefűzés olyan kifejezés, amely alapvetően két vagy több adat összekapcsolását vagy kombinálását jelenti. A Microsoft Excel kifejezéssel összefűzve különböző szöveges karakterláncokat, számokat vagy cellaértékeket adhatunk hozzá egy új cellába.

Példa az Excel CONCATENATE funkcióval kombinált különféle szöveges karakterláncokra.

Ha el szeretné távolítani az évet egy dátumból az Excel programban, két funkció (például a NAP vagy a HÓNAP) kimenetét kombinálhatja a KATATENÁTUM használatával. Ahelyett, hogy elrejtené az évet a számok elől az egyéni számformázás használatával, a CONCATENATE (DAY és MONTH használatával) lehetővé teszi külön érték létrehozását, amely egyáltalán nem tartalmazza az évet.

Ehhez nyissa meg a dátumértékeket tartalmazó Excel munkafüzetet, vagy hozzon létre egy új munkafüzetet, és helyezze el a dátumértékeket külön cellákba. A CONCATENATE DAY és MONTH használatához helyezzen be egy új függvényt ezzel a struktúrával, helyettesítve a cellahivatkozást (A2) a dátumot tartalmazó cellára való hivatkozással:

=CONCATENATE(DAY(A2),"https://www.howtogeek.com/",MONTH(A2))

A DAY és MONTH által visszaadott értékeket külön elválasztó karakter választja el, például vessző vagy perjel, hogy megmutassa, hogy a visszaadott érték dátum. Minden értéket (DAY, az elválasztó és a MONTH) vesszővel választunk el a CONCATENATE függvényben.

Ebben a példában az A2 cella DD / MM / YYYY formátumban tartalmaz egy dátumértéket (21.12.12.). A CONCATENATE DAY és MONTH használatával az A2-ben szereplő dátumértéktől számított napot (11) és hónapot (12) egy másik cellába helyezzük, amelyet elválasztó elválaszt, ami ebben az esetben egy perjel.

Példák az Excel CONCATENATE függvényre, amelyet az év eltávolítására használtak a dátumértékekből.

Testreszabhatja ezt a képletet a nap és a hónap értékeinek sorrendjének megváltoztatásához (pl. MM / DD), vagy egy másik elválasztó karakter használatához. Te is használja a kitöltő fogantyút hogy ezt a képletet átmásolja az oszlop más celláiba, hogy eltávolítsa az évet több dátumértékből.

ÖSSZEFÜGGŐ: A szekvenciális adatok automatikus kitöltése az Excelbe a kitöltő fogantyúval
Source link


84 Views 0 Ratings Rate it