Hogyan lehet észrevenni a mitikus zöld villanást (ami valójában valós)

Avatar Gadam | 2020.12.27. 68 Views 0 Likes 0 Ratings

68 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a mitikus zöld villanás észleléséhez (ami valójában nagyon valóságos)

Fénykép: Yrii Kurygin (Shutterstock)

Bár valamiféle szuperhősnek hangzik – nevezetesen a Times Square-en lógó, engedély nélküli márkáknak -, a „zöld villanás” valójában egy igazi dolog, láthatja az égen a saját szemével. És bár tudjuk, hogy a zöld villanás létezik (van rengeteg fényképes bizonyíték), inkább mitikus státuszba került, mert nem valami rendszeresen látott dolog.

Bizonyos meteorzáporokkal vagy holdakkal ellentétben nem jelölheti meg a naptárat, hogy lássa a zöld villanást: ennek csak meg kell történnie. De van néhány módja annak, hogy javítsa annak esélyét, hogy bepillanthasson a megfoghatatlan természetes fény show-ba. Itt van, amit tudni kell.

Pontosan mi a zöld villanás?

Először tudni kell, hogy bár vannak több természeti jelenség összezárva és „zöld villanásként” emlegetve a legtöbb a kettő egyikébe esik formák, mindkettő volt angol fizikus azonosította James Prescott Joule 1869-ben. Az első forma, amelyet Joule „utolsó pillantásként” emlegetett, és ez egy kékeszöld villanás az utolsó pillanatban jelenik meg, mire a nap a horizont alá süllyed.

A második forma a gúnyos délibábés főként magas helyzetből látható Andrew T. Young csillagász, zöld villanásszakértő és professzor szerint San Diego Állami Egyetem. (Ha többet szeretne megtudni a zöld villanásról, Young weboldalt tart fenn tele információkkal és linkekkel a fotókhoz.)

Hogyan lehet elkapni a zöld villanást

A zöld villanás megtekintéséhez nincs szükség semmiféle divatos felszerelésre, de a megfelelő helyen kell lennie a megfelelő időben. Az égbolton zajló izgalmas dolgok többségéhez hasonlóan a zöld villanást akkor látja meg leginkább, ha vannak körülmények egyértelmű. Ez azt is segíti, ha nagyon távoli horizontra, például óceánra vagy tengerre nyílik kilátás cikk a EarthSky-ről.

A legtöbb zöld villanás, amelyről az emberek azt jelentik, hogy látták, az „utolsó pillantás” fajta, naplementekor fordul elő, a legutolsó másodperc, mielőtt a nap a horizont alá süllyedne. És igen, a zöld villanás általában csak egy másodpercig tart—Lehet kettő (nem hívják „zöld elhúzódó fénynek”). A zöld villanást közvetlenül napfelkelte előtt is lehet látni, de az időzítés igen nehezebb.

A zöld villanás naplementekor való elkapásának kulcsa az nem néz ki túl hamar. Ez azért fontos, mert a) közvetlenül a napra nézünk bármikor korábban (vagy bármikor, tényleg) károsíthatja a szemét; és b) ettől hiányzik a zöld villanás. Ehelyett nézzen el addig, amíg a nap legvékonyabb pereme látható a láthatár felett.


Source link


68 Views 0 Ratings Rate it