Hogyan lehet megmondani, hogy egy kép manipulálva van-e vagy Photoshoppolt

Avatar Gadam | 2021.01.06. 425 Views 0 Likes 0 Ratings

425 Views 0 Ratings Rate it

Egy gyanús, megkérdőjelező arckifejezésű nő.
Roman Samborskyi / Shutterstock

Nem hiszel el mindent, amit olvasol – vagy látsz. A közösségi médiában sok a manipulált vagy „Photoshoppolt” kép. Íme néhány árulkodó jel, amely egy megváltozott képet néz.

A festés könnyen észrevehető

Egy nő fényképének összehasonlítása festéssel és anélkül.
Iulian Valentin / Shutterstock

Láttál már olyan képet, amely egyszerűen nem néz ki jól? Nem biztos, hogy a bélben bízik a legtudományosabb megközelítésben, de valószínűleg jobban tudsz hamisat észlelni, mint észrevennéd. Ha riasztó harangot halló képet lát, érdemes egy kicsit jobban megnéznie. Valószínűleg észrevesz néhány árulkodó jelet arról, hogy manipulálták.

A festett képek gyakran „furcsa völgy”Terület. Még akkor is, ha tökéletes a bőre, a legtöbb fényforrás apró árnyékokat vet fel a finom ráncokra, a pórusokra és egyéb apró hibákra. Ha ezeket a hiányosságokat digitálisan eltávolítják, akkor a természetes megvilágítás is megjelenik.

A professzionális retuserek gyakran egyensúlyt teremtenek a tökéletesség és a realizmus között, az amatőrök és a mobilalkalmazások azonban ritkán. Az alkalmazások különösen a meglévő bőrszínektől függenek, hogy meghatározzák a keret mely részeit kell retusálni. Ez gyakran nehézkezű, könnyen észrevehető airbrushing hatást eredményez.

Ellenőrizze a vetemedés jeleit

Előfordulhat, hogy a teljes kép megtekintéséhez túl kell néznie egy fotó témáján. Ez különösen igaz a vetemedésről, amikor valaki egy eszközzel megragadja a kép egy részét, és elmozdítja, összezsugorítja vagy nagyítja.

Keressen egyenes vonalakat a háttérben, és nézze meg, hogy megfelelnek-e a fizika törvényeinek. Például, ha valaki megosztja a kidudorodó bicepsz képét, és a háttérben egy csempe sor természetellenesen megvetemedett az említett bicepsz közelében, akkor ezt a fotót úgy szerkesztették, hogy hangsúlyozza az izomnövekedést.

Ugyanezt a technikát gyakran használják a súlycsökkenés vagy a „karcsúsító” ruházat hatásainak eltúlzására.

Keresse meg a mintákat és az ismételt tárgyakat

Több száz cserepes növény sorban
singkam / Shutterstock

A klónozás egy alapvető Photoshop-technika, amely magában foglalja a kép egy részének másolását. Gyakran használják a kisebb foltok eltávolítására a bőrről úgy, hogy egy másik részt „klónoznak” a helyén. Ez kiküszöböli a légmosás árulkodó jeleit is.

Ezt a technikát más módon is alkalmazzák. A sokszorosított tárgy lehet a tömeg egy része, egy fa vagy akár csillagok az éjszakai égbolton. Ez egy hatékony módja annak, hogy a tájfotókat még néhány színes virágba ejtse. Azt is megteheti, hogy egy futballstadion vagy rendezvény sokkal zsúfoltabbnak tűnik, mint amilyen valójában.

Az ajándék ebben az esetben felismerhető minták jelennek meg a képen. Keressen kiemelkedő részletességgel egyedi szempontokat, majd nézze meg, hogy észreveheti-e ezt a részletet a kép más részeiben. Lehet, hogy valaki tömegben egyedi sapkát visel, adott csillagmintát (vagy csillagképet), vagy ugyanolyan megvilágítású fát, mint a kép másutt.

Ne felejtsd el az árnyékokat

Rossz árnyékkal rendelkező üzletember fényképe.
Elnur / Shutterstock

Ez csak a legrosszabb képmanipulációkra vonatkozik, de ne felejtsen el árnyékot keresni. Újonc hiba, de egy ember mégis elkövet. Néha egy képen lévő tárgy egyáltalán nem vet árnyékot.

A jelenet minden tárgyának árnyékot kell vetnie. Ráadásul, ha csoportképet készít 17 órakor, akkor a lenyugvó nap hosszabb árnyékot vethet fel, mint a délben készült kép. Ezt mesterségesen megvilágított jeleneteknél nehezebben lehet észrevenni. Ha azonban meglátja a napot, győződjön meg arról, hogy az árnyékok hossza és szöge megegyezik-e.

Ezenkívül nézze meg, hogyan vetnek árnyékot az egyes témákra. Ha van texturált objektuma, például egy szikla, akkor az árnyékoknak nagyon hasonlítaniuk kell a kép többi texturált objektumához.

Keresse meg az Elmosódott területek és a JPEG zajokat

Amikor egy kép néhányszor átesett a megosztási, mentési és újbóli feltöltési cikluson a közösségi médiában, gyakran láthat tömörítési tárgyakat. Lehet, hogy észrevesz néhány csúnya fuzzy metszetet és színt, amelyek a kemény széleken rojtoznak. Ha egy képet megérintettek, akkor hasonló csúnya tárgyak gyakran megjelennek a szerkesztés szélén.

Ezt még könnyebb észrevenni, ha szokatlanul sima vagy szilárd területekkel kombinálják. Például ezt láthatja, ha valaki megpróbálta eltávolítani a szöveget egy fehér tárgyról úgy, hogy fehér ecsettel festette át. A JPEG-artefaktumok gyakran tapadnak a festett terület széléhez, mint a ragasztó.

Bármely szokatlanul sima, természetellenesen egyszínű színű riasztó harangot kell csengetnie, még jó minőségű JPEG-eknél is.

Ellenőrizze az EXIF ​​és a helymeghatározási adatokat

EXIF adatok a Photos for MacOS alkalmazásban

Az EXIF-adatok metaadatok, amelyeket fénykép készítésekor tárolnak. Ez magában foglalja az információkat, például, hogy melyik kamerát használták, a fókusztávolságot, a rekeszt, a záridőt, az ISO-t stb. A valós adatokat a valós koordináták formájában is gyakran tárolják egy fényképen.

Nak nek megérteni az EXIF ​​adatokat, egy kicsit többet kell megértenie a fotózásról. Ha a megtekintett képet nagyon sekély mélységélességgel készítették (például f / 1.8), akkor nagyon elmosódott háttérre számíthat. A lassú zársebesség azt jelenti, hogy a mozgó tárgyak elmosódnak. A hosszú gyújtótávolságnak (például 300 mm) tömörítenie kell a hátteret, és csökkentett mélységélességű „laposabb” képet kell készítenie.

Ha ezek a paraméterek (és bármely más) nem egyeznek a látott képpel, akkor lehetséges, hogy a képet manipulálták. Hasonlóképpen, az EXIF ​​adatai ellentmondhatnak egy történetnek. Tegyük fel például, hogy két képet egymás mellett készítettek, hogy hosszabb ideig ábrázolják őket. Ha van szerencséd hozzáférni a geolokációs adatok, ugorjon a Google Térképre, és nézze meg a helyet az Utcakép vagy a műholdas képek segítségével.

Ne feledje, hogy az összes fényképhez használt szerkesztőeszköz, beleértve a Photoshopot vagy a GIMP-t is, fel lesz sorolva az EXIF ​​adatok alatt. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy képet megtévesztés céljából manipuláltak. Sok jogos oka van annak, hogy a fotósok fotószerkesztő eszközöket használnak, például kisebb érintések készítésére vagy kötegelt szerkesztésre.

Használja a „Kép szerkesztve?” dönteni

Kép szerkesztve?  Fotóelemzési eredmények

A nagyítás és a képpontok kukucskálása mellett a képszerkesztés nyilvánvaló jeleinek észleléséhez vannak olyan eszközök is, amelyek a hamisítvány észlelésében is segítséget nyújtanak. Ezek közül a legalapvetőbb egy weboldal, amelynek neve Kép szerkesztve? hogy megítélik, hogy egy képet retusáltak-e.

Kép szerkesztve? A fenti technikák többségét használja annak ellenőrzésére és jelentésére, hogy találtak-e ellentmondásokat. Az eszköz megvizsgálja az EXIF ​​adatait az olyan területeken tapasztalható inkonzisztenciák szempontjából, mint a kameramodellek és a színterek. Ezenkívül keresi a JPEG artefaktumokat, a túltelítettséget, a mintákat, amelyek arra utalnak, hogy a kép egyes részeit klónozták, és az irányfényben nem egyeznek.

Kipróbáltunk egy nyilvánvalóan manipulált képet és az Image Edited? jelentette, hogy a képet „valószínűleg” manipulálták, mert „a pixelek csak a szoftverszerkesztőknek felelnek meg”.

Nézz mélyebbre a FotoForensics segítségével

FotoForensics Image ELA

FotoForensics hasonló a Képszerkesztett képhez, azzal a különbséggel, hogy az elemzést rád bízza. Ahelyett, hogy Ön helyett döntést hozna, a webhely hibaszint-elemzés (ELA) vizualizációt készít. Ez kiemelheti azokat a potenciálisan Photoshopped elemeket, amelyeket esetleg nem szabad szemmel ragad meg.

Szerint a ELA bemutató, akkor „körül kell néznie a képen, és meg kell határoznia a különféle nagy kontrasztú éleket, alacsony kontrasztú éleket, felületeket és textúrákat. Hasonlítsa össze ezeket a területeket az ELA eredményeivel. Ha jelentős különbségek vannak, akkor azonosítja a gyanús területeket, amelyeket digitálisan megváltoztathattak. ”

A FotoForensics legtöbbet hozhatja ki a legjobban, ha átfésüli a megadott példákat, hogy pontosan megtudja, mire kell figyelni. Ezt kipróbáltuk egy lezuhant teherautó manipulált fotójával, jó eredménnyel. A kép szerkesztett részei egyértelműen ellentétesek a kép többi részével (lásd fent).

Használjon fordított képkeresést és tényellenőrző webhelyeket

Ha minden más kudarcot vall, miért nem keresi? A Google Képkereső lehetővé teszi, hogy fordított képkereséssel végezzen online keresést ugyanannak a képnek, valamint hasonlónak tűnő képeket. Ez segíthet megtalálni azokat a webhelyeket, amelyek egyértelműen kimondják, hogy a kép hamis, vagy akár az eredeti, szerkesztetlen verziót is megtalálhatja.

A tényellenőrző webhelyeken információt is kereshet egy megkérdőjelezhető képről. Tegyük fel például, hogy van egy kép, amely azt állítja, hogy kis zöld idegenek láthatók New York utcáin. Kereshet a „kis zöld idegenek New Yorkban”, hogy megtalálja a fotó elemzéseit, és valószínűleg tényellenőrző cikkeket talál, amelyek elmagyarázzák, hogy ezek a kis zöld idegenek nem valódiak.

Ez egy szélsőséges példa, de ugyanez a technika érvényes az interneten lebegő egyéb gyanús vagy ellentmondásos képekre is. Gyors keresést és egy kis kutatást végez, mielőtt elhinné azt, amit valaki állítólag mutat.

A látás nem mindig hisz

A photoshoppolt képek nem új keletűek. Az internet születése óta vannak és újra megosztják őket. A múltban sok ember esett áldozatul. És ahogy az egyre kifinomultabb technikák hozzáférhetőbbé válnak, a jövőben sokan nekik fognak esni.

Azonban most már tudja, mire kell figyelnie, így jobban felkészült lesz arra, hogy elemezze a képet a manipuláció jeleire.

Ha szeretné megtanulni, hogyan kell felismerni a videohamisításokat (vagy „mélyhamisításokat”), nézze meg ezt a cikket legközelebb!

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a mélyhamisítás, és aggódnom kell-e?
Source link


425 Views 0 Ratings Rate it