Hogyan válasszunk olyan színrendszert, amely 2 év múlva nem érzi majd idejétmúltnak?

Avatar admin | 2021.04.24. 20 Views 0 Likes 0 Ratings

20 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a cikkhez: Hogyan válasszunk olyan színrendszert, amely 2 év múlva nem érzi magát elavultnak

Fénykép: Daniil Silantev (Unsplash)

Miután eldöntötted, hogy kifested a ház belsejét – vagy akár csak egy szobát -, a következő döntés sokkal nehezebb: színösszeállítás kiválasztása. Lehet, hogy nagyon szereti a kanári sárgát, de aggódik amiatt, hogy elkötelezi magát. Vagy talán megemlítette, hogy a festés mellett döntött, és mindenki folyton azt mondja neked, hogy a lehetőségeid fehér, törtfehér, szürkés vagy szürke színűek, de utálod, hogy ilyen szelíd térben élj.

A lényeg az, hogy a színösszeállítás kiválasztása nem mindig egyszerű. Szerencsére van néhány stratégia a feladat kevésbé ijesztővé tételére. Shelby Deering lebontja őket cikkében a Hunker számára. Itt van, amit tudni kell.

A színvilág típusai

A színelmélet gyors frissítéseként íme a hatféle színvilág, Deering jóvoltából:

  1. Egyszínű: Lehet, hogy már ismeri ezt a kifejezést, mivel ez az utóbbi években népszerű megközelítés; monokromatikus színösszeállítás az, amikor egy helyiség azonos színű variációkat jelenít meg.
  2. Kiegészítő: Ez a színösszeállítás olyan színárnyalatokat tartalmaz, amelyek egymással szemben vannak a színkeréken, például lila és narancssárga, piros és zöld.
  3. Hasonló: Ezek a színek közvetlenül egymás mellett vannak a színkeréken, például sárga és narancssárga.
  4. Triádikus: Ez a színösszeállítás három színárnyalatból áll, amelyek a színkeréken egymástól egyforma távolságban vannak, és háromszög alakját alkotják – az egyik példa a sárga, a piros és a kék.
  5. Split-kiegészítő: Az osztott komplementer séma egyetlen színt kever össze a kiegészítő színével, majd a két szín a két oldalán – a sárga és a kék-ibolya például a piros-ibolyához illene.
  6. Tetradikus: Ez a kettős komplementer színösszeállítás két egymást kiegészítő párból áll, így a színkeréken téglalap alakot kapunk – ez azt jelenti, hogy a zöld és a kék a narancssárga és a piros színnel párosul.

Hogyan válasszuk ki a színvilágot

Ennyi lehetőséggel hogyan szűkítheti a színösszeállítás választását? Néhány megfontolandó dolog:

Válasszon egy helyet a kezdéshez

Ennek kétféle módja van: először a fal színének kiválasztása, majd a szín alapján történő bútorok és dekorációk kiválasztása, vagy fordítva. “A séma beállítása során a mintákból színeket vonhat be” – írja Deering. “Például egy területi szőnyeg vagy egy műalkotás inspirálhatja az egész tér palettáját.”

Három színnél álljon meg

Szűkítse a színvilágát három színre, hogy ne legyen túl lehengerlő.

Válasszon színösszeállítást a dekoráció stílusa alapján

Ha tudod, hogy egy adott stílusú dekorációval fogsz menni – art deco, rusztikus, század közepi modern stb. – válassz olyan színeket, amelyek megfelelnek a stílusnak. “Például, ha szereti a parasztházat, talán egy semlegesebb paletta lenne a legjobb kiegészítő” – írja Deering. – Vagy ha cseh rajongó vagy, válaszd a meleg, tompított árnyalatokat.


Forrás link


20 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok