Hogyan válhat Washington állam államgá, és mi történne, ha megtörténne?

Avatar admin | 2021.01.08. 10 Views 0 Likes 0 Ratings

10 Views 0 Ratings Rate it

Szerda este a demokraták szűk többséget szereztek a szenátusban, és 2011 óta először vívták ki a kongresszus mindkét kamarájának ellenőrzését. Joe Bidenben egy beálló demokrata elnökkel a párt készen áll arra, hogy megfordítsa, vagy legalábbis számoljon vele törvényhozási menetrendet szabott ki Donald Trump négyéves hivatali ideje – természetesen kizárva a filibuster és a szenátus 50-50-es megosztottságának szokásos akadályait.

Miközben a demokraták egy lehetséges jogalkotási átalakításra készülnek, a Twitteren az övfutók, az aktivisták és a liberális politikusok köre egy olyan potenciális politikai helyzetről tárgyalt, amely nagyon megváltoztathatja az amerikai politika felépítését, ha ezt elfogadják: Washington DC-t az ország 51. állapot.

A DC államiság aligha új ötlet, amelyet a politikai radikálisok megálmodtak; ez inkább egy régi törvénykezési gesztenye, amelyet korábban a kongresszus 1993-ban, 2009-ben, a Ház pedig éppen tavaly júniusban szavazott meg, hogy elmaradjon mind a három kamara elhaladásától. Éppen ezen a héten a kérdésnek új életet adott Washington, a DC egyetlen (és nem szavazó) képviselője, a demokrata Eleanor Holmes Norton, aki bevezette a washingtoni belépési törvényt, amelynek célja az államiság megadása a nemzet fővárosának.

A törvénytervezet már 202 társszponzorral büszkélkedhet, és megkapta a támogatás visszatérő házelnöke, Nancy PelosiMuriel Bowser, DC polgármestere és a különféle online mazsorettek. Bár az államiság megadása egy új önkormányzat számára nem könnyű feladat – és Alaszka és Hawaii 1959-es uniós beutazása óta nem történt meg -, úgy tűnik, kész kérdés, hogy a kongresszusi demokraták élvezettel fognak támadni.

Íme, hogyan alakulhat a folyamat, valamint egy kicsit a DC államiság keresésének motivációiról, és hogyan hatna a politikai táj, ha ez valóban megtörténne.

Hogyan válnak államok államokká?

Ez az Alkotmány mélyén gyökerező folyamat. Általános értelemben az államiság megadását tipikusan a kongresszus határozza meg, az alkotmány felvételi záradéka alapján. Hatvan évvel azután, hogy felvettük az utolsó csillagokat a zászlóba, könnyen el lehet felejteni, hogy az Egyesült Államok valóban egy folyamatban lévő projekt, amely a 18. század eleje óta fokozatosan több területet gyűjtött. Ez azt jelenti, hogy az új államok befogadása az évszázadok során nem pontosan egy előre meghatározott mintát követett.

De mint jogtudósok, Eric Biber és Thomas B. Colby írjon a Nemzeti Alkotmányközpontnak, a különböző helyzetek sajátosságai ellenére az új államok felvétele mindig is a Kongresszus felügyeletét érdemelte:

A felvételi záradék előírja, hogy egy állam felvételéhez legalább egy kongresszusi törvény szükséges. A kongresszus azonban gyakran bonyolultabb folyamatot követett. Sok befogadott állam számára a kongresszus először engedélyező törvényt fogadott el, amely felhatalmazta egy terület lakosságát arra, hogy alkotmányos egyezményt hívjon össze az új javasolt állam alkotmányának elkészítésére és a kongresszusra való felvételére. Gyakran a felhatalmazó törvényben a kongresszus számos olyan feltételt határozott meg, amelyeknek a javasolt államnak meg kellett felelnie a felvétel bekövetkezése érdekében. Ezek a feltételek időben és államokban nagyon eltérőek voltak.

Könnyű belemerülni az alkotmányos apróságokba, és a szerzők szabadon elismerik, hogy „az Alkotmány szinte semmiféle útmutatást nem ad arra vonatkozóan, hogy a kongresszus miként gyakorolja” a felvételi záradékot. Mint sok alkotmányos ösztöndíjhoz kötődő dolog, ez egy bonyolult kérdés, és értelmezhető. De általánosságban elmondható, hogy vannak szabályok, amelyek szabályozzák az államok államokká válását. A záradék tényleges szövege szerint:

A Kongresszus új államokat fogadhat be az Unióba; de egyetlen állam sem hozható létre és nem állítható fel más államok illetékességi területén; és nem hozható létre állam két vagy több állam vagy államrész egyesülésével az érintett államok törvényhozásának és a kongresszus beleegyezése nélkül.

Miben más Washington DC-ben?

Washington, DC 1790 óta az ország fővárosa. Ez egy város, és így jelentősen különbözik Alaszka és Hawaii hatalmas, elterülő vadjaitól, vagy akár Rhode Island relatív határaitól. Annak érdekében, hogy a DC állam legyen, a kongresszuson úszó jelenlegi törvényjavaslat szándékozik hatékonyan csökkenteni a város földrajzi méretét annak érdekében, hogy megfeleljen az Alkotmány Enklávé klauzulájának követelményeinek, amely a Kongresszusnak teljes körű ellenőrzést biztosít a 10 négyzetmérföldnél nem nagyobb szövetségi körzetek felett. . Ahogy sejteni lehetett, ez az alkotmánytan által döntően diktált folyamat.

Robinson Woodward-Burns, a Howard Egyetem államtudományi adjunktusa e-mailben részletezte a tágabb folyamatot a Lifehacker számára:

A folyamatban lévő DC államisági törvényjavaslat a jelenlegi kerület határait egy sokkal kisebb körzetté csökkentené, amely magában foglalná az országos bevásárlóközpontot és a környező szövetségi épületeket, kielégítve a záradék követelményeit. A törvényjavaslat ezt követően a fennmaradó területet átengedi egy új államnak, Washingtonnak, a Douglass Nemzetközösségnek, amely jóváhagyná az állam alkotmányát, és megválasztaná a szövetségi szenátorokat és egy képviselőt, delegálna a Választási Kollégiumba, kormányzót és állami törvényhozókat.

Woodward-Burns elmagyarázza, hogy az ezzel járó törvényi akadályokat könnyen felül lehetne oldani, ahogyan azt a „Legfelsőbb Bíróság tette megerősítette hogy az Enklávé klauzula hatalmat ad a kongresszusnak a körzethatárok újrarajzolására és a kerületi földek átengedésére. ”

Mennyit változtatna a DC államisága a nemzeti politikán?

Valójában nagyon sok. A DC 1961-ben elfogadott 23. módosító indítványa óta három választói kollégium szavazatát élvezte, de az Unióba való bejutása államként segítené a demokratákat a Szenátus állandóbb területeinek visszaszerzésében – történelmileg A DC-lakosok elsöprő többséggel szavaztak a demokratikus elnökjelöltek mellett. Mint Woodward-Burns elmagyarázza, úgy tűnhet, hogy elsőre elpirul egy meztelen erő, de ez a fajta lépés nem példa nélküli.

Azt írta a Lifehacker-nek:

Mivel a republikánusok alacsony népességszámú államokban léptek fel a vidéki választókkal, a GOP aránytalan szenátusi hatalmat nyert, az utóbbi években szűk szenátusi többséget szerzett, és arra késztette a demokratákat, hogy fogadják el DC államot, és szerezzenek két demokratikus szenátort. Bár ez a demokraták kopasz partizán-taktikájának tűnhet, ez az államiság folyamatának szokása – 1889/90-ben a GOP hozzáadott hat új államot hogy 12 új szenátusi helyet szerezzen.

A DC állam állammá válása csaknem 700 000 adófizető amerikai lakosság képviseletét biztosítaná a kongresszusban, amelyet még soha nem élvezett. A város lakossága meghaladja mind Wyoming, mind Vermont lakosságát, mindegyiket két demokratikusan megválasztott szenátor képviseli.

Az érv valójában az, hogy a nemzet fővárosának lakosságát egyenlő feltételekkel biztosítsák Amerikában mindenki mással. És egyre inkább úgy néz ki, hogy ez megtörténhet.
Source link


10 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok