Illóolaj-diffúzora betegséget okozhat kedvenceinek

Avatar admin | 2021.01.29. 2 Views 0 Likes 0 Ratings

2 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció az illóolaj-diffúzorodhoz cikket jelenthet, ami betegséget okozhat a háziállatnak

Fénykép: Afrika Stúdió (Shutterstock)

Pets lehet gyakran tudassa velük, hogy érzik magukat, de nehéz megmondani, hogy mikor vannak betegek. Az ő iA homályok olyan homályosnak és amorfnak tűnhetnek– egy kis pukizás itt, valami furcsa letargia ott -, és nehéz megkülönböztetni az időjárás alatti kicsit és egy komoly probléma kezdetét.

Természetesen mindig ott van az állatorvos, aki segít kitalálni, mi történik. Néha meglepő a válasz:

Amikor tövé Twitter felhasználó észrevette, hogy a macskája és a kutyája is furcsán viselkedik, elvitte őket az állatorvoshoz és rájött, hogy a diffúzorában található illóolajok megbetegítik őket.

Amikor megláttam ezt a tweetet, azon kellett gondolkodnom, hogy a macskám legutóbbi pukizását a saját illóolaj-diffúzorom okozta? Alkalmanként levendula- és fenyőolajjal futtattam. Soha nem tettem volna ezeket az olajokat a macskám testére vagy a vízébe, de nem gondoltam volna arra, hogy ellenőrizzem, árthatnak-e neki a levegőben lévő olajok.

The ASPCA has a robust állati mérgek ellenőrzése az információs központ és a forródrót, valamint az illóolajokkal kapcsolatos tanácsuk átfogó:

A macskák különösen érzékenyek az illóolajokra, és jelentős mennyiségű lenyelés esetén olyan hatások jelentkezhetnek, mint a gyomor-bélrendszeri rendellenességek, a központi idegrendszer depressziója, sőt a májkárosodás is. Az olajok belégzése aspirációs tüdőgyulladáshoz vezethet. A specifikus olajok toxicitása jelentősen eltér. Ennek alapján nem javasoljuk az illóolajok használatát azokon a területeken, ahová háziállatai hozzáférhetnek, hacsak a háziállatokat nem felügyelik, vagy ha az olaj használatát állatorvosa jóváhagyja.

Milyen expozíció veszélyes?

További információkért kerestem Dr. Tina Wismer-t, az ASPCA Állatmérgezési Központ orvosigazgatóját.

Wismer szerint ha a háziállatoknak nincs légzési problémája, a bőr expozíciója veszélyesebb, mint a belélegzés. Felhívja a figyelmet arra, hogy a háziállatok felszívhatják a helyileg alkalmazott olajokat a bőrükön keresztül, vagy szájon át lenyelhetik őket, amikor ápolják magukat. Vannak háziállatoknak készült termékek, például bolhavédelmi termékek, amelyek illóolajokat tartalmaznak, azonban ezek alacsony koncentrációban biztonságosak a háziállatok számára. De akkor is csak ezeket a termékeket használja az utasításoknak megfelelően. “A macskák különösen érzékenyek a sok toxinra, mert a májukban kevesebb metabolizáló enzim van a kutyákhoz képest” – magyarázza Wismer. Tehát ne használjon kutyaterméket macskáján.

Az illóolajok diffundálása azonban még mindig veszélyes lehet a háziállatok számára. „A diffúz illóolajoknak kitett macskák és kutyák leggyakoribb tünetei a nyáladzás, hányás, köhögés és tüsszentés. A diffúziós olajok végzetesek lehetnek olyan macskák és kutyák számára, akik asztmával vagy más légzési problémával küzdenek ”- jegyzi meg Wiser.

Melyik olaj a legrosszabb?

Wismer szerint bármely illóolaj káros lehet a háziállatok számára, attól függően, hogy mennyire vannak kitéve és hogyan. De a különösen mérgező olajok, ahol a háziállatok vannak, a télzöld, a d-limonén (citrusfélék), a fenyő, a fahéj, a pennyroyal, az eukaliptusz, és teafa. Még mindig rendelkezhet diffúzorral otthonában, de Wismer azt javasolja, hogy kedvenceit és a futó olaj diffúzorát külön helyiségekben tartsa, és kerülje a készülék hosszú ideig tartó használatát.

Jobb félni, mint megijedni. Tetszik a diffúzorom, de nem annyira, mint a macskámat – főleg, ha nem pukizik.

Ezt a történetet eredetileg 2018-ban tették közzé, és 2021. január 28-án frissítették, hogy megfeleljenek a Lifehacker stílusirányelveinek.
Source link


2 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok