Kérjük, ne használja az ellipszist a szöveges üzeneteiben

Avatar admin | 2021.01.22. 9 Views 0 Likes 0 Ratings

9 Views 0 Ratings Rate it

Illusztráció a Kérem ... című cikkhez. Ne használjon ellipszist a szöveges üzeneteiben

Ábra: Media Whalestock (Shutterstock)

Nekem … vallomást kell tennem: azt hiszem, hogy amikor ellipsziseket ékelsz szövegekké, akaratlanul elrabolod üzenetedtől bármilyen lineáris gondolatmenetet.

Az írott szót már régóta figyelték a kialakuló stílus- és konvenciókészletekre, de ha egy pillanatra kurvává válhatok, az angol lexikonban a történelem egyetlen pontján sem volt olyan nagy pontosság . A korhűség kockázatának fennállása mellett az az igazság marad, hogy ez egy furcsaság, amely a legöregebb közöttünk honos – egy kohorsz, amely felnőtté nőtt és kivirágzott a mindent átfogó Internet kényelme és átka nélkül. De remélem, hogy ez segít a boomosok – vagy bárki – lebecsülése helyett, mégpedig azért, hogy kommunikációjukat a digitális korhoz igazítsák.

Ezért megérdemlik a szövegeid – és minden őket olvasó ember – többet, mint a több ellipszis.

Úgy tűnik, mintha valami nincs rendben

Ne kényszerítse olvasóját a szöveges üzenetek finomságának elemzésére. A legtöbb ezeréves ember és a Z generáció tagjai (sőt egyes Gen X-erek) számára a sms az elsődleges kommunikációs eszköz, még akkor is, ha valóban unalmas és személytelen lehet. Az „ok …” válaszadással a szövegolvasó olyan érzést kelthet, mintha valami kimondatlanul hagyna valamit. Mit következtet például az a három elhúzódó pont, amely a mondatát véglegességért könyörögve hagyja?

Gretchen McCulloch, nyelvész, a Mert Internet: A nyelv új szabályainak megértése, a közelmúltban éppen erről a témáról fejtette ki USA ma.

Röviden összefoglalva, ez a helyfelhasználáshoz vezet, amely minden digitális eszközön való beszélgetés során kiemelkedő fontossággal bír. A lapnak elmondta, hogy az ellipszisek sokkal kevésbé kényelmetlenek a kézzel írott betűkben, ahol a gondolatban és a szintaxisban a normális átmeneteket általában könnyebb megfejteni.

Ha levelet vagy képeslapot ír valakinek, akkor tudja, hogy csak egy kis írásjel használata hatékony módja (a szóköz használatának) az egyik gondolattól a másikig történő továbblépéshez.

De amikor egy digitális médiumról van szó, az ellipsziseket fokozatosan megszüntetik a sortörések érdekében, amelyek közvetlenebb módon vezetik át az egyik gondolatról a másikra. Összefoglalja, mondása számítógépes hely olcsó és az a sortörés ugyanannyi kódot vesz fel, mint a dot-dot-dot. ”

Ez egy nagyon specifikus nyelvtani egyezmény

Az ellipszis nem periódus. Igen, technikailag három periódusról van szó, mindegyiket egy teljes tér választja el. Tényleges funkciója azonban markánsan eltér a régimódi ponttól, mert az írott közeg függvényében változik.

Egyetlen ellipszis sem jön létre egyenlően. Használata különböző formátumokban, a regényektől és a hírírástól kezdve a levelekig és a köznyelvi médiumokig, például mondjuk egy szöveges üzenetig.

Ahogy a nyelvtani rajongók a A szótár magyarázza, azt a három pontot, amelyet a postaládádban borsozhatsz, nagyon félreértik:

A ellipszis, ez a három egymást követő időszak, amelyet gyakran lát regényekben és hírekben, az egyik leginkább félreértett írásjel az angol nyelvben. Válogatás nélkül használják szöveges üzenetekben, azonnali üzenetekben és e-mailekben, és a közösségi oldalak és blogok nem segítették a trend visszaszorítását.

Például a hírírásban (amit itt a Lifehackeren teszünk) az ellipszisek célja, hogy nagyobb tisztaságot teremtsenek egy egyébként tisztázatlan idézeten belül, elhagyva azt, amit nem kell mondani. Akkor használják, ha egy idézetből álló szó-saláta tömöríthető, hogy sokkal nagyobb világosságot nyújtson az olvasó számára.

A Szótár példája alapján ez az idézet:

„Minden kétséget kizáróan pozitívan határoztuk meg, minden rendelkezésre álló adatból levonva következtetéseinket, megértve a legutóbbi gyújtogatások hatását, hogy ez a tűz véletlen volt”

Ez az idézet lesz:

“Pozitívan megállapítottuk … hogy ez a tűz véletlen volt.”

Még több árnyalat van a ellipszisek. Regényekben vagy más könyvekben használva szünetet akarnak adni a párbeszédben vagy egy történet cselekményében. Vagyis ez a szabály szüli az első pontot: Az ellipszis használatakor úgy tűnhet, hogy még van mit mondani, és hogy visszatarthatja valódi szándékát.

Túl sok ellipszist egyszerűen nehéz elolvasni

Ha … kommunikálsz … így … akkor … nem … nagyon … könnyű … megérteni. Talán ez a legalapvetőbb ok az ellipszisek súrolására a szöveges kommunikációból.

Akár gondolatainak lassú szivárgását próbálja tükrözni, ahogy szavakká válnak, vagy ha valahogy elfelejtette, hogy a billentyűzeten van egy szóköz, ne felejtse el, hogy az ilyen típusú sonkás kezű nyelvtanra való figyelés elegendő a roham előidézéséhez . Az ellipszisek túlságosan specifikusak egy nyelvtani konvencióhoz ahhoz, hogy homályosan használhassák őket. Ráadásul a szövegek jobban néznek ki, ha csak rendszeres sortöréseket használ.


Source link


9 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok