Laboratóriumi vizsgálatok súlyos allergiás reakció után COVID-19 oltást követően

Avatar admin | 2021.01.28. 6 Views 0 Likes 0 Ratings

6 Views 0 Ratings Rate it

Nincsenek olyan speciális laboratóriumi vizsgálatok, amelyek végérvényesen diagnosztizálhatják a súlyos allergiás reakció (pl. Anafilaxia) okát a COVID-19 oltást követően. Az Egyesült Államokban két kereskedelmi forgalomban kapható laboratóriumi vizsgálatot rendelhet el az egészségügyi szolgáltató, és az egészségügyi intézményeken keresztül feldolgozhat a súlyos allergiás reakció jobb jellemzése érdekében.

Ez a dokumentum áttekintést nyújt a laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges vérminták összegyűjtésének időpontjáról és eljárásáról. Ezeket a mintákat csak egy súlyos allergiás reakciót átesett beteg orvosilag történő stabilizálása után szabad begyűjteni.

A két kereskedelemben kapható laboratóriumi vizsgálat az:

  • Triptáz (hízósejt-marker)
  • SC5b-9 (terminális komplex komplex)

A triptáz az anafilaxia során felszabadul a hízósejtekből. Az SC5b-9 (terminális komplex komplex) a komplement rendszer aktiválásának mérése. Ezek a laborvizsgálatok átmenetileg megemelhetők nem sokkal a súlyos allergiás reakció után. Ezen vizsgálati eredmények emelkedése segíthet a súlyos allergiás reakció jellemzésében. Ezért a vérmintagyűjtés időzítése ezekhez a vizsgálatokhoz befolyásolhatja az eredmények értelmezését.

Az ideális idő a vérvételre e két teszt esetében a reakció megkezdése után 30 perc és 90 perc között van. Ezek a vérvizsgálatok azonban a reakció megkezdése után akár 6 órával is megemelkedhetnek.

  • A reakció kezdete után 30 perccel korábbi vérgyűjtés nehezebben értelmezhető eredményeket hozhat.
  • Ha a reakció megkezdése után nem tudja összegyűjteni ezt a vért az ideális 30–90 perces időtartamon belül, az egészségügyi szolgáltatók a lehető leghamarabb, a reakció után 6 órán belül összegyűjthetik a vérmintákat.
  • Ezeket az eredményeket nem valószínű, hogy befolyásolják az adrenalin, az antihisztaminok és az anafilaxia kezelésére alkalmazott egyéb kezelések.

Az egészségügyi szolgáltatók konzultálhatnak egészségügyi intézményük laboratóriumával, hogy meghatározzák a helyszíni gyakorlatot a minták triptáz- és SC5b-9-vizsgálatokhoz történő feldolgozásában. Jellemzően az SC5b-9 szérummintájának azonnali gyorsfagyasztása -80 ° C-on maximalizálja a teszt pontosságát. Az alábbi források további információkat nyújtanak a kereskedelmi laboratóriumok mintadarab-feldolgozási követelményeiről. A CDC nem támogatja egy adott laboratóriumot.

A triptázra vonatkozó második mintát a súlyos allergiás reakció után 24 órával vagy annál hosszabb ideig, vagy akár néhány héttel a reakció után lehet beszerezni. Ez a súlyos allergiás reakció után legalább 24 órával elért triptázszint a beteg tipikus triptázszintjét tükrözi, és segíthet az allergiás reakció felmérésében.

A teszt eredményeinek értelmezése

Ezen vizsgálati eredmények értelmezése kihívást jelenthet. A súlyos allergiás reakciót követő heteken belül szakemberrel (pl. Allergológus-immunológussal) folytatott konzultáció segíthet az egészségügyi szolgáltatóknak abban, hogy tovább értékeljék azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulhattak ezeknél az egyéneknél az allergiás reakció kialakulásához. Az Egyesült Államok egészségügyi szolgáltatói vagy egészségügyi osztályai konzultációt kérhetnek tőlük CISA COVIDvax egy komplex COVID-19 vakcina-biztonsági kérdés, amely (1) az Egyesült Államokban lakó egyénről vagy oltásbiztonsági kérdésről szól, és (2) amelyet a CDC vagy Az immunizálási gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottság (ACIP) irányelveket. További információ a CISA COVIDvax konzultáció igényléséről itt található: Klinikai immunizációs biztonsági értékelés (CISA) projekt.

Hibák és nemkívánatos események jelentése

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal kötelezi az oltásszolgáltatókat az oltás beadásának hibáiról, súlyos nemkívánatos eseményekről, a multisystem gyulladásos szindróma eseteiről és a COVID-19 eseteiről, amelyek sürgősségi felhasználási engedély alapján a COVID-19 oltást követően kórházi kezeléshez vagy halálhoz vezetnek. Javasoljuk a jelentést bármely más klinikailag jelentős mellékhatásról, még akkor is, ha nem biztos, hogy a vakcina okozta-e az eseményt. Információ a jelentés benyújtásának módjáról Vakcina nemkívánatos események bejelentési rendszere (VAERS)külső ikonra vagy hívja az 1-800-822-7967 telefonszámot.


Source link


6 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok