Mi a különbség a rugalmasság és a mobilitás között (és miért érdekelne)?

Avatar Gadam | 2021.07.12. 36 Views 0 Likes 0 Ratings

36 Views 0 Ratings Rate it

férfi vállát nyújtva a háta mögé nyúlva

Fénykép: baranq (Shutterstock)

A rugalmasság korábban egyszerű fogalom volt, hogy megértsük: ha megteheti a hasadásokat, vagy megérintheti a kezét a válla mögött pengék, rugalmas vagy. És ha nem vagy rugalmas, akkor meg kell tennie néhány nyújtást. De az utóbbi években a kifejezés mobilitás népszerűbbé vált, és ez nem pontosan ugyanazt jelenti.

A mobilitási munka nem csak nyújtással jár. Használhat habhengert, vagy végezhet olyan gyakorlatokat, amelyek egyidejűleg erősítik az erőt, mivel nagyobb mozgástartományt biztosítanak az ízületekben. Lehet, hogy dinamikusabb szakaszokat hajt végre, mint a statikus, ha a mobilitásán dolgozik. És ez azért van, mert a rugalmasság a mobilitás része, de ez nem ugyanaz.

A szakértők definíciói kissé eltérnek, de a konszenzus a következő:

Rugalmasság az, hogy meddig mozoghat egy ízület sérülés nélkül. Egy passzív szakasz, mint például a lábujjak megérintése a padlón ülve, lábaival ülve teszteli a rugalmasság határait, különösen azt, hogy a combizma mennyire passzívan meghosszabbodhat. Nagyjából megegyezik a passzív mozgástartományával.

Mobilitásezzel szemben milyen messze van Ön mozoghat egy ízület. Képzeljünk el egy táncost, aki feláll, és egyenes lábát leemeli a földről maga elé. Ha képes a lábát magasan levinni a földről, nagy mozgékonysággal rendelkezik. De nem csak a rugalmasság hátráltatása zajlik: Semellett van ereje, egyensúlya és készsége ahhoz, hogy a lába felvegye ezt a pozíciót.

Miért számít a mobilitás?

Az életben a legtöbb dolog mobilitást igényel, nemcsak rugalmasságot. Akár súlyzóval guggol, akár guggol, hogy egy kisgyermeket vegyen fel, a jó mozgékonyság azt jelenti, hogy a bokáját, a térdét és a csípőjét annyira lehajthatja, hogy a lábát stabilan tartsa a földön, miközben biztonságosan tartja a súlyt (a súlyzó vagy a kisgyermek). .

People with tight calf muscles often struggle to guggoljon megfelelő mélységig, és az egyik lépés a jobb guggolás felé az, hogy nagyobb rugalmasságot kap a vádli, hogy javítsa a mozgástartományt, amelyen a bokája átmehet. De nemcsak a rugalmasságról van szó. Néhány egyéb dolog, amely befolyásolhatja mobilitását:

  • Az ízületek felépítése. Például, van, akinek a csípőnyílása inkább a medence eleje felé, mások inkább az oldala felé mutat. Az izmok és azok rögzítési pontjainak pontos helyzete emberenként nem mindig azonos. A tested felépítése meghatározza a lehetséges mozgástartományt, még mielőtt figyelembe vennéd a rugalmasságot.
  • Stabilitás. Néha egy izomnak összehúzódnia kell stabilizálódnak egy ízület, és ennek eredményeként nem tud túl lazítani, miközben továbbra is biztonságban és kordában tartja a testét. Annak ellenére, hogy néha ellentétként gondolkodunk az erőről és a mobilitásról, az erősödés néha elősegítheti a mobilitást.
  • Több erő. Néha lehet, hogy nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy testünket egy bizonyos helyzetbe mozgassuk. Korábbi példánkban szereplő táncos nem hajlandó ezt a pozíciót csak rugalmassággal elérni; meg kell erősítenie a csípőhajlítóit is, hogy meg tudja emelni a nyújtott láb súlyát.
  • Akár bemelegített vagy sem. A meleg izom tovább nyúlhat, mint a hideg, ezért nem szokatlan, hogy az edzés elején merevnek érezzük magunkat, és a vége felé jobb a mozgékonyságuk.

Hogyan lehet jobb mobilitást elérni

A mobilitással kapcsolatos munka első lépése annak meghatározása, hogy milyen mozgásokat és miért kell végeznie. Ezután keressen rutint, vagy kérjen oktatótól lépéseket az adott típusú mobilitás javítása érdekében.

Például van néhány javaslatunk itt a boka mozgékonyságának javításához a guggoláshoz. Az első egyáltalán nem nyújtás; ez egy tipp a sarkú cipők vagy tányérok használatához. Annak ellenére, hogy ez technikailag nem mozgatja tovább a bokáját a mozgástartományában, mégis enged Ön mozogj jobban ellenőrzés alatt, ami hatékonyan növeli a csípőd mobilitását, lehetővé téve, hogy mélyebben guggolj. További tippjeink közé tartozik a nyújtás és a henger használata.

A habgörgők népszerűek a mobilitás szempontjából, mert mikroszinten nyújtják az izmaidat anélkül, hogy speciális, statikus nyújtó mozgást kellene végrehajtanod. Hab utánA hajlékonyabb izmokat görgetve valószínűleg észreveszi, hogy könnyebben mozgathatja őket. Emiatt gyakran a bemelegítés részeként történik.

A dinamikus szakaszok szintén segíthetik a mobilitást, és ezek is jól működnek a bemelegítés részeként. Ahelyett, hogy leülne, és az izmokat feszített helyzetbe kényszerítené, a testét arra használja, hogy aktívan mozogjon egy mozgástartományban. Ellenőrzött ízületi forgások vagy CAR-k, a dinamikus nyújtás egyik típusa, amelynek segítségével a vállhoz hasonló ízületet lassan mozgatja a mozgástartományban. Amint egyre nagyobb körökben mozgatja a karját, felmelegíti az érintett izmokat, és egyszerre dolgozik az erőn és a rugalmasságon.

A statikus szakaszoknak is helye van a mobilitási rutinban. Annak ellenére, hogy a rugalmasság csak a mobilitás egyik része, fontos része! Lehet, hogy nem szükség statikus nyújtások a mobilitási céljaihoz, de ezek beépítése hatékony módszer lehet az izmok meghosszabbításának fejlesztésére.


Forrás link


36 Views 0 Ratings Rate it