Mi a pulzusszám-változékonyság (HRV) az Apple Watch-on, és miért számít?

Avatar admin | 2021.03.19. 204 Views 0 Likes 0 Ratings

204 Views 0 Ratings Rate it

HRV-grafikon előnézete

A pulzus változékonysága (vagy HRV) a legújabb forró egészségügyi mérés. Az használja sportolók számára, hogy optimalizálják edzésüketés az egészség előrejelzőjeként – ideértve a egy szám nak,-nek tanulmányok a COVID-19-ről. Az Apple Watch automatikusan követi. Itt van, amit tudnia kell róla, és miért számít.

Jegyzet: A cikk írója nem orvos. Ez egy technológiai cikk, amely elmagyarázza az Apple Watch egyik funkcióját. Ha bármilyen kérdése van az egészségével kapcsolatban, forduljon orvosához.

Mi a HRV?

A pulzus változékonysága az annak mérése, hogy a két szívverés közötti idő mennyire változik ütemenként. Az ön autonóm idegrendszere (ANS) irányítja, amely felelős a légzésért, az emésztésért és egyéb tudattalan testi funkciókért.

Az ANS-nek két nagy alkomponense van: a szimpatikus idegrendszer (SNS) és a paraszimpatikus idegrendszer (PNS). Az SNS reagál a stresszre és ellenőrzi a tested „küzdj vagy menekülj” válaszait. A PNS viszont ellenőrzi a test „táplálék-és-tenyésztési” és „pihenés-emésztés” válaszait. Ez kullog, amikor minden normális.

A HRV az ANS-aktivitás mérésének egyik módja. Ha az SNS aktív – más szóval, ha nem aludt túl jól, harcolt a partnerével, vagy egyéb módon kissé stresszes volt -, akkor a szívverés közötti eltérés alacsonyabb, mint amikor a PNS aktív. Ha nyugodt és hűvös vagy, akkor a pulzusod csak egy kicsit ugrál jobban.

Természetesen nem csak a stressz befolyásolja a HRV-t. Kor, nem, genetika, hidratálás, testmozgás, betegség és még sok minden más befolyásolja. A stressz csak az egyik nagy tényező, amely képes rá.

Mi a jó HRV-mérés?

A HRV-nél nincsenek abszolútumok, csak az egyéni trendek.

Általában a magasabb HRV azt jelzi, hogy nyugodtabb vagy és kevésbé stresszes, mint az alacsonyabb HRV. Az azonban, ami egy ember számára abnormálisan alacsony HRV, másnak is magas lehet. A pulzusmérőket gyártó Whoopnak van hasznos grafikon a webhelyén az értékek középső 50% -ának bemutatása a különböző életkorú emberek számára: Ez elég nagy tartomány.

Ehelyett arra törekszik, hogy megváltozzon a HRV. Ha a HRV néhány nap alatt alacsonyabbra csökken, akkor a szokásosnál nagyobb stresszel járhat, nem jól alszik, vagy sőt megbetegszik. Vagy lehet, hogy egy kicsit túl keményen dolgozol, és egy-két napot le kell töltened.

Mennyire pontos az Apple Watch HRV-mérése?

Alapján egy tanulmány, amely összehasonlítja az Apple Watch-ot egy dedikált pulzusmérővel, elég pontos. EKG az orvosától mindig az aranystandard lesz, de valószínűleg feltételezheti, hogy az Apple Watch nem teljes mértékben ki van szolgáltatva, legalábbis ami a széleskörű trendeket illeti.

A HRV ellenőrzése az Apple Watch segítségével

Az Apple Watch automatikusan követi a HRV-t, miközben a pulzusát követi a nap folyamán. Van néhány az ütemek eltérésének mérésének különböző módjai, de az Apple Watch az SDNN-t használja, amely milliszekundumban ad értéket.

Az adatok megtekintéséhez nyissa meg az „Egészség” alkalmazást iPhone-ján, és lépjen a Tallózás> Szív> Szívfrekvencia változó elemre.

egészségügyi alkalmazás szíve kiemelveegészségügyi alkalmazás HRV kiemelve

Itt láthatja a HRV diagramját. Érintse meg a „D” elemet a napi mérések megtekintéséhez, a „W” elemet a heti átlagok megtekintéséhez, az „M” elemet az elmúlt havi adatok megtekintéséhez és az „Y” elemet az elmúlt év trendjeinek megtekintéséhez.

HRV grafikon

Vannak harmadik féltől származó alkalmazások is Welltory, ez segíthet mélyebbre ásni az adatokat.

Forduljon orvosához, ha aggódik

A HRV egyre népszerűbb egészségügyi mérés, de még mindig ezoterikus, és még rengeteg kutatást kell még elvégezni. Nagyon óvakodtunk attól, hogy olyan forrásokhoz kapcsoljunk, amelyek merész állításokat tesznek a vallási ellenőrzés előnyeiről.

Az Apple Watch egyelőre nyomon követi, de mást nem csinál vele. Ez a jövőben változhat. Ennek ellenére szemmel tarthatja a HRV-t, és megnézheti, hogyan változik az idő múlásával a különböző aktivitások és alvási szintek mellett, miközben folytatja mindennapi életét.

Természetesen, ha egyáltalán aggasztja, amit lát, azonnal forduljon orvosához.
Source link


204 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok