Mi a számítógépes fényképezés?

Avatar admin | 2021.01.20. 7 Views 0 Likes 0 Ratings

7 Views 0 Ratings Rate it

Google Pixel HDR kamera
Google

A számítógépes fényképezés felelős az okostelefonos kameráink elmúlt évtizedben elért elképesztő lépéseiért. Így működik, és hogyan teszi fotóinkat sokkal jobbá.

A számítógépes fényképezés varázsa

A számítógépes fényképezés digitális szoftverrel javítja a fényképezőgéppel készített fényképeket. Leginkább az okostelefonokban használják. Valójában a számítástechnikai fotózás nagy megerőltetést hoz létre az okostelefon fotógalériájában látható nagyszerű képek elkészítéséhez.

Az okostelefon-kamerák elmúlt évekbeli gyors fejlődése nagyrészt a szoftver fejlesztésének tudható be, nem pedig a fizikai kamera-érzékelő változásainak. Egyes okostelefongyártók, mint az Apple és a Google, évről évre folyamatosan javítják eszközeik fotózási képességeit anélkül, hogy valaha is drasztikusan megváltoztatnák a fizikai kameraérzékelőket.

Miért számít a számítógépes fényképezés?

A nő képet készít Google
Google

A fényképezőgép digitális fényképezésének módja nagyjából két részre osztható: a fizikai komponensre és a képfeldolgozásra. A fizikai komponens a lencse tényleges folyamata a fénykép rögzítéséhez. Itt jönnek szóba olyan dolgok, mint az érzékelő mérete, az objektív sebessége és a fókusztávolság. Ebben a folyamatban van egy hagyományos kamera (például a DSLR) igazán ragyog.

A második rész az képfeldolgozás. Ekkor a szoftver számítási technikákat alkalmaz a fénykép javításához. Ezek a technikák telefononként és gyártónként eltérőek. Ezek a folyamatok általában mégis lenyűgöző fényképet hoznak létre.

A legtöbb csúcskategóriás telefonnál is vannak méretük miatt apró érzékelők és lassú lencse. Ezért kell lenyűgöző fotók készítéséhez a képfeldolgozási módszerekre támaszkodniuk. A számítógépes fotózás nem feltétlenül kevésbé vagy fontosabb, mint a fizikai optika; csak más.

Van azonban néhány dolog, amit egy hagyományos kamera képes megtenni, amit az okostelefonos fényképezőgép nem. Ez főleg azért van, mert sokkal nagyobbak, mint az okostelefonok, és gigantikus érzékelőkkel és cserélhető lencsékkel rendelkeznek.

De vannak olyan dolgok is, amelyeket egy digitális okostelefon fényképezőgép képes megtenni, és amelyeket a hagyományos fényképezőgépek nem tudnak megtenni, és ez az egész a számítógépes fényképezésnek köszönhetően.

ÖSSZEFÜGGŐ: Hogyan működik a fényképezés: fényképezőgépek, objektívek és még több magyarázat

Számítási fényképészeti technikák

Képek egymásra helyezése iPhone Apple
alma

Van néhány számítógépes fényképezési technika, amelyet az okostelefonok fantasztikus képek létrehozására használnak. Ezek közül a legfontosabb a halmozás. Ez egy olyan folyamat, amelynek során egy fényképezőgép több fényképet készít különböző időpontokban, különböző expozícióval vagy fókusztávolsággal. Ezután szoftverrel kombinálják őket, hogy megőrizzék az egyes képek legjobb részleteit.

A halmozás felelős a mobil fotószoftverekben az elmúlt években bekövetkezett hatalmas lépések többségéért, és a legtöbb modern okostelefonon használják. Ez a technológia, amelyen nagy dinamikus tartományú (HDR) a fényképezés alapja.

Mivel a fénykép dinamikus tartományát az adott felvétel expozíciója korlátozza, a HDR változó expozíciós szinten készít képet. Ezután egyesíti a legsötétebb árnyékokat és a legfényesebb kiemeléseket, így egy fotót hoz létre nagyobb színválasztékkal.

A HDR minden csúcskategóriás okostelefon fényképezőgép alapvető funkciója.

Deep Fusion kamera iPhone
alma

A pixel binning egy másik folyamat, amelyet a megapixeles érzékelőkkel rendelkező okostelefon-kamerák használnak. Ahelyett, hogy különböző fényképeket egymásra rakna, a szomszédos képpontokat nagyon nagy felbontású képben egyesíti. A végleges kimenetet részletesebb, de kevésbé zajos, alacsony felbontású képre méretezik.

A mai nagyszerű okostelefon-kamerák gyakran ideghálón képzett, amely az adatokat feldolgozó algoritmusok sora. Szimulálni hivatott az emberi agy. Ezek az ideghálózatok képesek felismerni, mi képezi a jó fényképet, így a szoftver létrehozhat egy olyan képet, amely kellemes az emberi szem számára.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi a HDR fotózás, és hogyan tudom használni?

Számítógépes fotózás működés közben

Gyakorlatilag minden okostelefonunkkal készített fénykép számítástechnikai fotózással javítja a képet. A telefonok azonban a következő figyelemre méltó funkciókat nyerték el, amelyek kiemelik kameráik szoftveres feldolgozási erejét az elmúlt években:

  • Éjszakai mód (vagy éjszakai látvány): Ez a folyamat HDR-feldolgozási technikákkal ötvözi a különböző expozíciós hosszúságú tartományban készített fényképeket, hogy gyengén megvilágított kép dinamikus tartományát bővítse. A végső fotó több részletet tartalmaz, és jobban megvilágítottnak tűnik, mint az egyetlen expozícióval készített fotó.
  • Asztrofotográfia: Az éjszakai mód variációja, ez a funkció elérhető a Google Pixel telefonokban. Lehetővé teszi a fényképezőgép számára, hogy részletes képeket készítsen az éjszakai égboltról, csillagokkal és égitestekkel.
  • Portré mód: Ennek a módnak a neve változó. Általában azonban olyan mélységélesség-effektust hoz létre, amely elmosja a háttért az alany (általában egy személy) mögött. Szoftver segítségével elemzi az objektum mélységét a kép többi objektumához képest, majd elmosza azokat, amelyek távolabbnak tűnnek.
  • Panoráma: A legtöbb modern okostelefonon elérhető fényképezési mód. Ez lehetővé teszi a képek egymás mellé történő összevonását, majd ezeket egyetlen nagy, nagy felbontású képpé egyesíti.
  • Mély fúzió: A tavalyi iPhone 11-nél bevezetett folyamat neurális hálózati technológiát alkalmaz a zaj jelentős csökkentése és a felvételek részleteinek javítása érdekében. Különösen jó közepes és gyenge fényviszonyok között, beltéri képek rögzítésére.
  • Színtónus: A folyamat telefonszoftver automatikusan optimalizálja az összes fénykép hangját. Ez akkor is megtörténik, mielőtt Ön maga szerkesztené szűrőkkel vagy egy szerkesztő alkalmazásban.
Asztrofotográfia Éjszakai égbolt Google
Google

A fenti funkciók minősége gyártónként eltérő. Különösen a színárnyalat érezhetően eltér egymástól. A Google-eszközök naturalisztikusabb megközelítést alkalmaznak, míg a Samsung telefonok általában nagy kontrasztú, erősen telített képeket készítenek.

Ha új okostelefont szeretne vásárolni, és fontos a fotózás, feltétlenül nézzen meg néhány online fotómintát. Ez segít kiválasztani a számodra legmegfelelőbb telefont.

ÖSSZEFÜGGŐ: Mi az a Deep Fusion kamera az iPhone 11-en?
Source link


7 Views 0 Ratings Rate it

  • Minden jog fenntartva 2019-2020. Hogyankészítsek.Hu Impresszum Adatkezelési szabályok